Friday, September 9, 2016

Τι κοινό έχουν η Marlene Dietrich, ο Jorge Luis Borges και ο Αρκάς;


Share/Bookmark
Και οι τρεις ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των επιτυχημένων σε άλλους τομείς, εκτός πολιτικής, ανθρώπων, που όταν είδαν τη λαίλαπα να πλησιάζει δεν σιώπησαν. Χωρίς ποτέ να γίνουν πολιτικοί, ρίσκαραν την επιτυχία τους, τη φήμη τους στον τόπο τους, μίλησαν δυνατά, καθένας με τον τρόπο του και στον χώρο του.

Η Ντίντριχ για τον ναζισμό που ανέβαινε στην πατρίδα της, ήδη από τη δεκαετία του ’30, όντας ακόμη εκεί, στηρίζοντας οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τους εβραίους, και μετά απέναντι στη χώρα της στο πλάι των συμμάχων. Ο Μπόρχες μπροστά στην καταιγίδα του Περονισμού που σάρωσε τη χώρα του για τέσσερις δεκαετίες. Και ο Αρκάς, ξεπερνώντας τον δισταγμό και την έκπληξή του όταν επιχειρήθηκε η λογοκρισία του, ανταποκρίθηκε στην παραίνεση του κοινού του, διάβηκε το ποτάμι και στάθηκε απέναντι στο διεφθαρμένο αίσθημα του λαϊκισμού.


Και οι τρεις ρισκάρισαν μια καθολική αποδοχή, μιαν ουδετερότητα, μια σίγουρη επιτυχία. Ευτυχώς δεν
είναι οι μόνοι, υπήρξαν κι άλλοι, πολλοί, μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας, δεν έχει σημασία, πιο λαϊκοί, πιο διανοούμενοι.

Ε, λοιπόν, όταν θα περάσει κι αυτή η λαίλαπα, γιατί κάποτε θα περάσει όπως περνάει κάθε συμφορά, αφού καταστρέψει αυτό που τη θρέφει, όπως περνάει οτιδήποτε στηρίζεται στην καταστροφή και στο ψέμα, στο υποδεέστερο, στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, στο μίσος, στην ανελευθερία, στον φθόνο, ό,τι κι αν αφήσει πίσω της, ελπίζω όχι ό,τι οι προηγούμενες, αυτούς τους ανθρώπους θα θυμόμαστε. Όσους από αυτούς, από εμάς, αποφάσισαν να μιλήσουν και να σταθούν απέναντι.


Κυρίως όμως τιμή ανήκει σε αυτούς που το έκαναν χωρίς νάχουν υποχρέωση λόγω επαγγέλματος ή θέσης, εκείνους τους επιτυχημένους καθείς στον χώρο του, που δεν συνθηκολόγησαν και δεν σιώπησαν, δεν έμειναν επωφελώς ουδέτεροι. Αυτούς που ρίσκαραν να πάρουν θέση χωρίς άμεσο προσδοκώμενο όφελος, μάλλον ζημιά έναντι της ουδετερότητας, αλλά τελικά έπραξαν για να είναι συνεπείς στα πιστεύω τους και σε αυτούς που εκτιμούν και αγαπούν.


Αυτούς τους εκτός πολιτικής επιτυχημένους, που θα πρόφεραν με την ίδια βαθιά ειρωνεία και πεποίθηση στην αριστερόστροφα λαϊκοφασισμένη Ελλάδα την περίφημη ρήση του Μπόρχες: «οι άνθρωποι αυτοί (οι περονιστές ή οι τσιπριστές) δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί. Είναι αδιόρθωτοι.»

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος





No comments:

Post a Comment