Thursday, May 7, 2020

Ο κ. Θεοχάρης


Share/Bookmark
Ο κ. Θεοχάρης λέει λιγότερο από το μισό κι αυτό λάθος.

Κανένας δεν θα έρθει αν δεν μπορεί πριν φύγει να κάνει εύκολα και δωρεάν τεστ. Γιατί η χώρα του θα πρέπει να τον βάλει σε καραντίνα.

Όπως και αν δεν υπάρχει συμφωνία κάλυψης και επαναπατρισμού και ειδικό ασφαλιστήριο, έστω επιδοτούμενο για επαναπατρισμό, αν τύχει κι ασθενήσει από covid-19, ώστε να υπάρχουν επαρκείς ΜΕΘ και θέσεις νοσηλείας και αίσθηση ασφάλειας.

Ούτε αν δεν επιδοτηθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αντί να κάθονται να προετοιμάζονται υγειονομικά, και να εκπαιδευτούν στη νέα λειτουργία τους. Και σε social distancing υπηρεσίες.

Αντί για ευχολόγια, καλά θα έκανε να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και να προτείνει σχετικές διακρατικές συμφωνίες.

Ανοήτως το περιμένει από την Επιτροπή για την Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που θα μπλοκάρουν τα παραπάνω γιατί δεν τις συμφέρει. Έπρεπε ήδη να έχει αναλάβει πρωτοβουλία με την Κροατία και τις βασικές χώρες προέλευσης εντός ΕΕ, όπου η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Δανία, Ελβετία, χώρες των Βαλκανίων και κεντρικής Ευρώπης που έρχονται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Να έχει εδώ και ένα μήνα βγάλει προδιαγραφές, προγράμματα προσαρμογής για τις επιχειρήσεις στις υγειονομικές απαιτήσεις για λειτουργία σε περιβάλλον κοινωνικής αποστασιοποίησης και για την εκπαίδευση στελεχών και εργαζομένων.

Να αντιμετωπίσει τους λίγους πονηρούς που προτιμούν την επιδότηση και να μην ανοίξουν. Και δεν θέλουν να δουλέψουν κι οι υπόλοιποι.

Να έχει απλοποιήσει το airbnb φορολογικά περισσότερο, με μια δήλωση εσόδων στο τέλος του χρόνου. Και να βγάλει πρωτόκολλο υγειονομικό, απολυμάνσεων και απαλλαγή φορολογίας για μισθώσεις άνω των δέκα ημερών, που είναι ασφαλέστερες και μπορούν να γίνουν καθαρισμοί ενδιάμεσα.

Να έχει χωρίσει την επικράτεια με βάση τη χωρητικότητα. Ειδικά για τα νησιά, θα έπρεπε να έχει εκπονήσει ειδικό πρωτόκολλο ορίου ταυτόχρονης παρουσίας με βάση τις κλίνες.

Να έχει θεσπίσει ελάχιστο χρόνο διαμονής. Ο τουρισμός των 5 ημερών δεν είναι βιώσιμος φέτος, αντικειμενικά.

Να έχει βγάλει ήδη προκηρύξεις για δεκάδες εταιρείες που προσφέρουν ειδικές μορφές τουρισμού και δραστηριότητες, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό.

Να έχει βγάλει οδηγίες στους ΟΤΑ για τους υγειονομικούς κανόνες των παραλιών, καθαρισμός, όρια, χάρτες online.

Να έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για προσωπικό συνοδό ανά ομάδα τουριστών και/ ή υποχρεωτικό digital tracking για όσους εισέρχονται από τις υφιστάμενες εφαρμογές ήδη διαθέσιμο στα κινητά τους, ώστε να γίνεται tracing αν υπάρχει κρούσμα.

Να έχει επιλέξει τις αγορές στόχους και τις μορφές τουρισμού που μπορεί να κερδίσει η χώρα αυτή τη χρονιά. Και να κρατήσει την επόμενη. Ναι, να διαγράψει αυτές που φέτος δεν παίζουν καθόλου, πχ κρουαζιέρα, των τιγκαρισμένων κλαμπ. Ώστε να προγραμματίσουν και να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις. Και αυτές που μπορούν να δουλέψουν και αυτές που δεν θα μπορούν αντικειμενικά.

Να είμαστε ειλικρινείς.

Ο συγκεκριμένος υπουργός δεν είναι ο,τι αποτελεσματικότερο έχει η κυβέρνηση. Ειδικά μάλιστα για τη συγκεκριμένη θέση και μάλιστα αυτή τη στιγμή. Δεν διαθέτει ούτε τη φαντασία, ούτε την πρωτοβουλία, ούτε τη γνώση του τομέα, και χάνει τη μεγάλη εικόνα. Είναι περισσότερο γραφειοκράτης διαχειριστής παρά αναπτυξιακός. Έτσι ήταν και στα προηγούμενα πόστα που κατείχε. Αλλά εκεί δεν είχε την ίδια σημασία και σε κάποια χρειάζονταν. Είναι το αντίθετο από τον κ. Πιερρακάκη.

Έχασε και χάνει πολύτιμο χρόνο. Ενώ ο Πρωθυπουργός προσπαθεί και φαίνεται να έχει αντιληφθεί την πρόκληση και το διακύβευμα και ήδη επικοινωνεί με τους ηγέτες των χωρών αυτών προσωπικά.

Στο κενό όμως εν προκειμένω, γιατί σχέδιο δεν υπάρχει, έχει καθυστερήσει δραματικά.

Έχω την αίσθηση ότι η χώρα χάνει μια σημαντική ευκαιρία.

Είναι κρίμα !

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




No comments:

Post a Comment