Saturday, May 8, 2021

Οι πατέντες και η πατέντα του προέδρου Μπάιντεν


Share/Bookmark

Η τρίπλα με την "ευχή" για τις πατέντες, μια και δεν έχει δεσμευτική ισχύ, του Μπάιντεν (που κατά τα άλλα ως Πρόεδρος έχει προχωρήσει ήδη και προχωρά σε σημαντικό έργο εντός των ΗΠΑ) έγινε μάλλον για να αποφύγει να αναλάβει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ ως μεγάλη οικονομία απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα. Ενώ παράλληλα είναι μια υπεκφυγή για να ικανοποιήσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του για εσωτερική κατανάλωση.

Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Το είπε πρώτη η Μέρκελ, μετά ο Μακρόν και η Πρόεδρος της Επιτροπής. https://www.bbc.com/news/world-europe-57039362

1. Οι ΗΠΑ (και η Βρετανία) με τεράστιο παραγωγικό δυναμικό δεν έχουν εξάγει ένα (1) εμβόλιο προς τρίτες χώρες. Στις ΗΠΑ η απαγόρευση ισχύει και επίσημα και ισχύει μάλιστα και για το πιο κρίσιμο στοιχείο που βρίσκεται σε έλλειψη στα εργοστάσια όλου του κόσμου: ορισμένα συστατικά των εμβολίων. Στην Αγγλία έχει επιβληθεί ατύπως, με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Επιπλέον το ΗΒ εισήγαγε 5 εκατομμύρια δόσεις από τα εργοστάσια της τραγικά πληττόμενης Ινδίας. Από εργοστάσια εντός Ε.Ε. έχουν εξαχθεί συνολικά 33 εκατομμύρια δόσεις, με πρώτο αγοραστή το ΗΒ με 10 εκατομμύρια δόσεις. Και εν συνεχεία τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Χιλή κλπ. https://www.statista.com/.../eu-covid-19-vaccine-exports/

2. Το bottleneck, όπως σωστά είπε ο Μακρόν, δεν είναι οι πατέντες, είναι το δυναμικό των εργοστασίων παραγωγής των συστατικών και των ίδιων των εμβολίων. Η άρση των πατεντών, αν συνέβαινε (θεωρητική υπόθεση, το επαναλαμβάνουμε, είναι πολιτικάντικο ευχολόγιο) δεν θα οδηγούσε άμεσα, δηλαδή σήμερα και στους κρίσιμους μήνες που έρχονται, στην αύξηση της παραγωγής. Δεν καθυστερεί η παραγωγή στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εταιρείες να κάνουν τη δουλειά τους. Καθυστερεί γιατί οι χώρες που έχουν ΣΗΜΕΡΑ παραγωγική δυνατότητα μεγάλη έχουν μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων ή συστατικών τους.

3. Αντίθετα, η τυχόν άρση των πατεντών, όταν υπάρξουν, θα οδηγούσε σε ανασφάλεια τις εταιρείες που μπορούν να επενδύσουν ΑΜΕΣΑ σε μεγαλύτερη παραγωγή, εμβολίων και συστατικών, όπως και τη διασφάλισή της μεσοπρόθεσμα.

4. Ακόμη χειρότερα, ο ιός μεταλλάσσεται και οι επιστήμονες και τα εργαστήρια που εργάζονται στα εμβόλια αυτά και σε δεκάδες άλλα, εργάζονται διαρκώς για να μελετήσουν τις μεταλλάξεις, να δοκιμάσουν τα εμβόλια ή να τα προσαρμόσουν. Και θα χρειαστεί να το κάνουν αυτό για καιρό. Κάποιος πρέπει να τους πληρώνει! Αν δεν αγοράζονται, έστω σε χαμηλές τιμές, τα προϊόντα τους θα πρέπει να επιχορηγήσουν τα πιο πλούσια κράτη τις εταιρείες για να συνεχίσουν. Τρίτος δεν υπάρχει.

5. Ακόμη, ακόμη χειρότερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εκεί που περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός ανεξέλεγκτος, εκεί λογικά συμβαίνουν περισσότερες μεταλλάξεις. Μία πιο επικίνδυνη ίσως είναι θέμα χρόνου αν δεν ελεγχθεί άμεσα ΠΑΝΤΟΥ η πανδημία.

6. Ακόμη, ακόμη, ακόμη χειρότερα. Η παγκόσμια οικονομία είναι αλληλοεξαρτώμενη. H οικονομία της Ινδίας είναι η 6η μεγαλύτερη του κόσμου με το 4,2% σχεδόν του παγκόσμιου ΑΕΠ. Προβλέπεται να είναι η δεύτερη μετά την Κίνα σε λίγα χρόνια. Τροφοδοτεί με φάρμακα, ενδιάμεσα βιομηχανικά προϊόντα, λογισμικό, υπηρεσίες τις αγορές όλου του κόσμου. Αντίστοιχα αγοράζει από αυτές άλλα προϊόντα. Τυχόν κατάρρευση του ρυθμού ανάπτυξής της θα είχε γιγαντιαίο αντίκτυπο σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Προσθέστε σε αυτό όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το χτύπημα για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα ήταν τεράστιο επίσης, άσχετα αν έχουν αυτές ελέγξει τον ιό εντός τους. Δεν μπορεί να συνεχίζει φυσιολογικά η παγκόσμια παραγωγή εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν εμβολιάσει ως τον Ιούλιο το 70% του πληθυσμού τους αλλά οι χώρες με τις οποίες συναλλάσσονται, δέχονται επισκέπτες και στέλνουν άλλους, όπως και προϊόντα, περιμένουν το 2023 (!) για να συμβεί αυτό (βλέπε συνημμένο χάρτη). Η παραγωγική διαδικασία θα πληγεί παντού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς λάθος να νομίζει κανείς ότι μπορεί να αποκλείσει την είσοδο μιας νέας μετάλλαξης στον πληθυσμό του, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στην Ευρώπη, οπουδήποτε, και να λειτουργεί κανονικά η οικονομία του, αν ο υπόλοιπος κόσμος παραπαίει.

7. Oι πλέον ανεπτυγμένες χώρες έχουν δυο σοβαρές επιλογές:

α. Να συνεισφέρουν σε χρήμα για να παραχθούν, να αγοραστούν και να διανεμηθούν στον κόσμο τα εμβόλια μέσω του COVAX, το διεθνές σχήμα που δημιουργήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό. Οι ΗΠΑ έχουν πράγματι συνεισφέρει 2,5 δις δολλάρια. Η Γερμανία μόνη της όμως, το 1/4 της οικονομίας των ΗΠΑ κοντά 1 δις δολλάρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 477, κοντά μισό δις δολλάρια. Ο Καναδάς, οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες επίσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο 780 εκ. δολλάρια. Η Μικρή Σουηδία 280 εκ δολλάρια, ενδεικτικά. Μήτε η Ιαπωνία, με 200 εκατομμύρια δολλάρια, έχει συνεισφέρει ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας της και της ανάγκης. Μήτε οι ΗΠΑ.

β. Να παρέχουν απευθείας εμβόλια σε προσιτή τιμή στις χώρες που τα έχουν ανάγκη. Τη στρατηγική αυτή επέλεξε η Κίνα, που έχει εξάγει ή δωρίσει 80 εκατομμύρια δόσεις σε 60 χώρες. Μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος σε αναπτυσσόμενες χώρες. http://www.asianews.it/.../China-tops-COVID-19-vaccine... Που την ευχαριστούν γι' αυτό. Ανάμεσά τους η Σερβία και η Ουγγαρία. Αλλά και δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής και Αφρικανικές χώρες. Η Ρωσία κυρίως πουλά, καθώς η παραγωγική της ικανότητα είναι μικρή και ο δικός της πληθυσμός ανεμβολίαστος.

Ας μην εκπλήσσονται λοιπόν οι ΗΠΑ για την άνοδο της επιρροής της Κίνας παγκόσμια. Δεν εξισορροπείται ο ανταγωνισμός αυτός με αεροπλανάκια και αεροπλανοφοράκια στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αλλά με επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, στην ανάπτυξη των υποδομών τους, τη στήριξη της ανάπτυξής τους και το άνοιγμα των αγορών τους ώστε να αυξηθεί ο πλούτος και να γίνουν σοβαροί εμπορικοί εταίροι. Ας ρωτήσουν και τις άλλες αυτοκρατορίες της ιστορίας, που το έχασαν όταν έπαψαν να ασχολούνται με τον περίγυρό τους και δεν επένδυσαν στη σταθερότητα του.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η αμήχανη και άτολμη στρατηγική των ΗΠΑ και η υπεκφυγή ή το κλείσιμο στον εαυτό τους, σε μια διεθνή κρίση, έχει κάνει την Αμερική αυτό ακριβώς που διαπίστωσε φωναχτά ο Κινέζος ΥΠΕΞ στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του με μια δόση συνενοχής, μια χώρα σαν όλες τις άλλες. "Μην μας δίνετε μαθήματα σαν να εκπροσωπείτε όλο τον κόσμο. Είσαστε μια κυβέρνηση όπως όλες οι άλλες, που μιλά μόνο εξ ονόματός της." Δεν είναι, και φαίνεται δεν επιδιώκουν οι ΗΠΑ πλέον σοβαρά, ούτε έχουν τη φιλοδοξία να είναι το σημείο αναφοράς του κόσμου. Δεν το μπορούν, ενδεχομένως.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί αναμφίβολα, ανεξάρτητα από την αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ που έκανε τα πράγματα πιο πολιτισμένα τουλάχιστον και λογικά, τα συμφέροντα και οι προοπτικές, οι κίνδυνοι των δύο πλευρών του Ατλαντικού, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο, έστω με ευγένεια και διπλωματικότητα. Και αυτό οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment