Tuesday, March 24, 2020

Ο φιλελευθερισμός και ο κορωνοϊός


Share/Bookmark
Δυστυχώς, τόσο η Βρετανία όσο και η Ολλανδία θα έχουν χειρότερες συνέπειες και στην οικονομία και στην υγεία από όσους προνόησαν πιο έγκαιρα και ρεαλιστικά. Τα ιερά της εργασίας και οικονομίας των προτεσταντικών εθνών δεν τους προστάτευσαν αυτή τη φορά. Η οικονομία, όπως και η ζωή, εκτός από ιδεολογία και αρχές είναι προπαντός ρεαλισμός. Τι λειτουργεί και τι όχι σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο αληθινός φιλελευθερισμός, σε αντίθεση με άλλες ιδεολογίες, δεν είναι μια ιδεοληψία της αγιότητας της εργασίας και της αγοράς, ούτε μία εκ προοιμίου καταδίκη της δημόσιας δράσης. Είναι ένας πραγματιστικός ανθρωπισμός που τείνει προς κάποιες αρχές: την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ατομική ελευθερία κι ευθύνη, τις ίσες ευκαιρίες, τον επί ίσοις όροις ανταγωνισμό της αγοράς με όποιο μέσο και ρύθμιση χρειάζεται για επιτευχθούν αυτά. Γιατί έτσι γίνονται καλύτερες, ασφαλέστερες και πλουσιότερες οι ζωές όλων των ανθρώπων. Οι οποίες για τον φιλελεύθερο είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Η οικονομική και ανθρώπινη ζημιά στις χώρες αυτές θα είναι μεγαλύτερη.

Τα αυστηρά μέτρα που τελικά επέβαλαν με καθυστέρηση θα πρέπει να συγκρατήσουν τώρα περισσότερα κρούσματα σε μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων και να τα αντιμετωπίσουν υγειονομικά. Το έπαθε και η δεύτερη πατρίδα μου, η Ισπανία, για άλλους λόγους.

Η επιστροφή σε μια ελεγχόμενη κατάσταση οικονομικής λειτουργίας με social distancing και πιο ελαφρούς περιορισμούς θα αργήσει παραπάνω. Δεν θα προλάβουν πιθανότατα το καλοκαίρι πριν την έκρηξη της διάδοσης. Κάποιοι δυστυχώς δεν θα προλάβουν τα φάρμακα που θα βγουν. Το οικονομικό κόστος επίσης θα είναι υψηλότερο.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




No comments:

Post a Comment