Sunday, April 5, 2020

Ελλάδα, η post-covid εποχή: οικονομική καταστροφή ή ευκαιρία;


Share/Bookmark
Πολλοί μιλούν για τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία των μέτρων περιορισμού σαν δεδομένες και καταστροφικές. Όμως η ανάλυση αυτή είναι κατά τη γνώμη μου απλοϊκή και στατική. Κάθε κρίση περιέχει μια ευκαιρία. Για αυτόν που θα βγει πρώτος και καλύτερος. Αρκεί να τη δει και να τα καταφέρει.

Οι βασικοί παραγωγικοί κλάδοι της Ελληνικής οικονομίας, αυτοί που εισάγουν χρήματα στη χώρα και τροφοδοτούν όλους τους άλλους, είναι η αγροτική παραγωγή, 5% του ΑΕΠ, βιομηχανία και πρώτες ύλες 17% του ΑΕΠ, εξωτερικός τουρισμός 15% -20% του ΑΕΠ, logistics εμπόριο 9%, η ποντοπόρος ναυτιλία 7% του ΑΕΠ και άμεσες ξένες επενδύσεις σε real estate και στους πιο πάνω κλάδους.

Όλες οι άλλες δραστηριότητες, υπηρεσίες, κλάδοι, χρηματοδοτούνται από αυτήν την είσοδο χρημάτων στην Ελληνική οικονομία. Με αυτά εισάγει ό,τι χρειάζεται, ανοίγει το κράτος, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, το εσωτερικό εμπόριο, όλες οι άλλες υπηρεσίες.

Από αυτές τις δραστηριότητες, η αγροτοβιομηχανική παραγωγή θα ανακάμψει από την κρίση σύντομα, μόλις αυξηθεί η διεθνής ζήτηση, δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα ήδη. Σε κάποιους τομείς δεν σταμάτησε ή και αυξήθηκε.

Η ναυτιλία πάει καλά πάλι. Υπήρξε παράδοξη αύξηση τιμής ναυλοσυμφώνων μες στην κρίση περίπου 10-20% για τάνκερ, ως μονάδες αποθήκευσης πλεονάζοντος πετρελαίου (!). Όλων των πλοίων μεταφορών οι μετοχές τους εκτοξεύτηκαν, ενώ το εμπόριο αγαθών δεν επιβραδύνθηκε σοβαρά, όπως και συνεπώς τα logistics, ειδικά σε τομείς μη πληττόμενους ή που είχαν αύξηση ζήτησης.

Μένει ο τουρισμός. Που δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την κατάσταση των χωρών προέλευσης.

Η Ελλάδα, αν καθαρίσει εσωτερικά με την εξάλειψη του ιού με αυστηρά μέτρα ως τον Μάιο, και υπάρχουν ως το τέλος Μαΐου εκατομμύρια τεστ διαθέσιμα, που χρειάζονται για τους εισερχόμενους πριν μπουν στα αεροπλάνα για έλεγχο και για τυχόν τοπικές αναζωπυρώσεις, θα βγει πρώτη covid-free χώρα χωρίς ζημιά στην εικόνα της ως τον Ιούνιο. Μαζί με μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Σκανδιναβία, κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια, πιθανόν, θα έχει την ευκαιρία να διασώσει ακόμη και μέρος της τουριστικής σαιζόν χωρίς ανταγωνισμό στη Μεσόγειο.

Η απέραντη Κίνα στην Άπω Ανατολή γυρίζει σε ρυθμούς κανονικής παραγωγής, ενώ οι ΗΠΑ βυθίζονται για μερικούς μήνες τουλάχιστον. Που έχει σημασία όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο, ναυτιλία και logistics, κόμβος των οποίων είναι η Ελλάδα προς την Ευρώπη.

Το ίδιο και το foreign real estate investment, που δεν θα είναι κοψοχρονιά όπως θα γίνει στους γείτονες Μεσόγειους.

Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία τελείωσαν τουριστικά για φέτος. Άπω Ανατολή και Βόρεια Αφρική επίσης. Για λόγους προφανείς. Η εικόνα τους καταστράφηκε όπως και ο έλεγχος χιλιάδων κρουσμάτων τους κόστισε πολύ περισσότερο. Και θα διαρκέσει παραπάνω.

Ενώ η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στην πρόσθετη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όπως και οι υπόλοιπες χώρες.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές παράμετροι αστάθμητες. Η διαθεσιμότητα των εκατομμυρίων αναγκαίων τεστ από τέλος Μαΐου. Η επιτυχία εξάλειψης ως τον Μάιο. Η έξοδος μαζί με την Ελλάδα σημαντικών χωρών που άτυπα θα λειτουργήσουν ως ενιαία post-covid αγορά σε αρκετούς τομείς.

Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία.

Αυτή η ευκαιρία ίσως είναι Ελληνική. Αν βγει πρώτη και καλύτερη ως σοβαρό κράτος, θα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδυτές και τουρίστες και νέους μόνιμους ή εποχιακούς κατοίκους.

Αν δεν χύσουμε, όπως συχνά κάνουμε οι Έλληνες, την καρδάρα. Ή αν δεν την προσπεράσουμε χαλαρά κι ωραία.

Προσοχή στην καρδάρα ως τον Ιούνιο και μάλλον θα πάμε καλά.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment