Wednesday, July 22, 2020

ΑΟΖ, εθνικό έδαφος και εθνικά χωρικά ύδατα


Share/Bookmark
Η οριοθέτηση των θαλασσίων υδάτων κατά το διεθνές δίκαιο
Στο μυαλό του μέσου Έλληνα, και όχι μόνο, υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ ΑΟΖ και εθνικού εδάφους και υδάτων. Το εθνικό έδαφος είναι τα νησιά και η χερσόνησος και τα εθνικά χωρικά ύδατα που εκτείνονται 6 μίλια από το εθνικό έδαφος. Αυτό είναι η Ελλάς. Πέραν αυτού είναι διεθνή ύδατα. Ανήκουν σε όλους.

Οι ΑΟΖ είναι ζώνες που εκτείνονται έως και 200 μίλια από το εθνικό έδαφος, που παραμένουν διεθνή ύδατα και διεθνές έδαφος.


Επ' αυτών υπάρχει σύμφωνα με το σχετικά πρόσφατο δίκαιο της θάλασσας ένα δικαίωμα εκμετάλλευσης (ψαρέματος ή εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πυθμένα). Παραμένουν όμως διεθνή ύδατα.

Είναι ένα δικαίωμα επικαρπίας, κατά κάποιον τρόπο. Η ψιλή κυριότητα παραμένει διεθνής.

Το δικαίωμα αυτό σε περιοχές με περίπλοκη γεωγραφία ρυθμίζεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ερμηνεύεται από το διεθνές δικαστήριο, όπου δεν είναι δυνατόν να οριοθετηθεί επακριβώς μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα γειτονικά κράτη. Έχουμε αντίστοιχα θέματα σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας και πολλά κράτη.

Η Τουρκία αυθαιρέτως και κακόπιστα επιχειρεί να προβεί σε προκαταρκτικές πράξεις πιθανής εκμετάλλευσης σε κάποιες περιοχές μονομερώς, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες οριοθέτησης είτε μέσω διαπραγματεύσεων και των αναγκαίων συμβιβασμών και διευθετήσεων είτε δικαστικά. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αμφισβητεί μαξιμαλιστικά και την κυριότητα εθνικού εδάφους, βραχονησίδες που, σύμφωνα με την ίδια, έχουν ασαφές νομικό καθεστώς και ιδιοκτησία, διότι δεν αναφέρονται ρητώς σε κάποια από τις συνθήκες με τις οποίες προσαρτήθηκαν τα κατοικημένα νησιά στο ελληνικό κράτος. Δεν φαίνεται διατεθειμένη να διευθετηθεί το ζήτημα με σοβαρό αμοιβαίο όφελος, την ειρήνη, το σημαντικό αμοιβαίο όφελος του εμπορίου, της συνεργασίας και των καλών σχέσεων, τη μείωση του κόστους της έντασης και των εξοπλισμών και την πιθανή εκμετάλλευση (αν υπάρχει κάτι επαρκώς συμφέρον για εκμετάλλευση με οικονομικά κριτήρια χρόνου κόστους και ζήτησης, πέραν των ολίγων ψαριών), μέσω διαπραγματεύσεων. Και όπου χρειάζεται, μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο Το οποίο θα ερμηνεύσει δεσμευτικά το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες.

Όσο πιο αδύναμος και ασταθής αισθάνεται ο ηγέτης της, για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους, αναπόφευκτα τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να εξάγει τα εσωτερικά του προβλήματα με κινήσεις εντυπωσιασμού και εντάσεις για να συσπειρώσει τους πολίτες του. Το έχουμε ζήσει και αντίστροφα επί χούντας στην Ελλάδα και το πλήρωσαν οι Κύπριοι.

Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος





No comments:

Post a Comment