Friday, July 24, 2020

Κάθε κρίση περιέχει μια ευκαιρία


Share/Bookmark
Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία, Ισραήλ, Τσεχία θεωρήθηκαν επιτυχημένα μοντέλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δυστυχώς, η επιτυχία τους διήρκεσε λίγο. Σφάλματα στο άνοιγμα, βιασύνη, μια δόση ανθρώπινης αλαζονείας και επιστρέφουμε μερικά τετράγωνα πίσω, όπως στο επιτραπέζιο φιδάκι.

Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε αυτή την λίστα. Όμως δεν αποκλείεται να μπει κι αυτή.

Δυστυχώς αυτό το ρημάδι ήρθε για να μείνει.

Δεν είναι σπριντ η κούρσα, είναι μαραθώνιος.

Και θα αλλάξει πολλά για πολύ καιρό στην καταναλωτική συμπεριφορά, στην οικονομία, στην παραγωγή, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα οικονομιών, στα μοντέλα εργασίας, μετακίνησης, μεταφορές, τουρισμού, υποδομών, δικτύων, τεχνολογίας σε κάθε τομέα. Οι αγορές πλέον το καταγράφουν .

Κάποια από αυτά θα μείνουν μόνιμα ακόμη κι όταν περάσει, γιατί θα αποδειχθούν παραγωγικότερα και σταθερότερα.

Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού ως ευκολότερη πηγή εισοδήματος επίσης θα πρέπει να αλλάξει για κάποιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Όπως και το μοντέλο του. Θέλοντας και μη. Όταν αλλάζει η ζήτηση ποιοτικά και ποσοτικά, πρέπει να προσαρμοστεί η προσφορά.

Νέοι μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες μακράς διάρκειας, τηλεργαζόμενοι ή συνταξιούχοι. Καλό δημόσιο σύστημα υγείας για να τους προσελκύσει. Επισκέπτες ειδικών μορφών τουρισμού, υγείας, οίκοι ευγηρίας, φθηνές μαρίνες και κατάργηση κάθε φόρου στα σκάφη στην Ελλάδα ... Ευέλικτες ενοικιάσεις κατοικιών για μεσαίες διάρκειες, μερικών μηνών.

Άλλοι τομείς, βιομηχανία, αγροτοβιομηχανία, έρευνα, εμπόριο, λοιπές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας εξαγωγικού χαρακτήρα, logistics, ασφαλιστική αγορά, ναυτιλία, κέντρα διαμετακομιδής εμπορευμάτων, πρώτες ύλες, το τεράστιο και εξαγωγικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να στηριχθούν στρατηγικά. Νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα συνδεθούν με το δίκτυο των μεγαλύτερων, προμηθευτές και πάροχοι υποστηρικτικών υπηρεσιών, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι το δίκτυο που θα παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας για όλους. Μια άλλη μεσαία τάξη.

Για αυτά πρέπει να αρθεί κάθε γραφειοκρατικό ή φορολογικό εμπόδιο και να δοθεί κάθε δυνατή στήριξη.

Το ανθρώπινο δυναμικό θα κοιτάει όλο και παραπάνω προς τα εκεί όσο θα μειώνεται η ζήτηση στο συνηθισμένο εύκολο χρήμα του τουρίστα των 3-5 ημερών και της κρουαζιέρας. Οι ξενοδόχοι αρχίζουν να προβλέπουν για φέτος το 10% του περσινού τουρισμού με δύσκολη και την επόμενη χρονιά. Ακόμη κι αν αντιμετωπιστεί ο covid, η κρίση θα πάρει χρόνο να ξεπεραστεί, όπως και η προσαρμογή των μεγάλων οικονομιών και καταναλωτών στις αλλαγές που φέρνει μαζί της.

Η κρίση είναι όμως και ευκαιρία για να φανταστούμε και να μεταβούμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο σε όλους τους τομείς. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως κάθε κρίση, περιέχει μια πρόκληση και μια ευκαιρία.

Όποιος τη δει πρώτος κερδίζει.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




No comments:

Post a Comment