Wednesday, February 17, 2021

100 χρόνια τσαπατσουλιάς και η Μήδεια


Share/Bookmark

Δεν ξέρω αν θα προτιμούσατε στ' αλήθεια να υπογειοποιούσε τα καλώδια του ρεύματος ο ΔΕΔΔΗΕ. Παρότι, φυσικά, είναι σωστότερο αισθητικά, λειτουργικά και από πλευράς ασφαλείας. Να προσέχετε τι εύχεστε και να ξέρετε τις συνέπειες και το κόστος.

Σε πόλεις όμως που πρώτα κατασκεύαζαν τα σπίτια όπως-όπως, χωρίς σχέδιο και υποδομές, και μετά τα δίκτυα επί κοντά 100 χρόνια, ένα μικρό μέρος του δικτύου καθενός είναι χαρτογραφημένο με ακρίβεια. Τηλεφωνία, δίκτυα νερού και συνδέσεις ως επί το πλείστον άγνωστα, αποχέτευσης, γκάζι τελευταία. Κάθε φορά που περνάει ένα ή χαλάει και πρέπει να βρεθεί να φτιαχτεί, κόβονται αλλά 2-3. Τα συνεργεία πάνε ψάχνοντας. Η ΕΥΔΑΠ μόνο δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της. Τα συνεργεία καθενός σκάβουν σαν αρχαιολόγοι: σε στρώματα, μην χτυπήσουν τα δίκτυα κάποιου άλλου. Και πολλές φορές δεν το αποφεύγουν.

Εξ ου και το ράβε-ξήλωνε, διαρροές, διακοπές κάθε που περνάει κάποια νέα γραμμή.

Ένα έθνος-αντιπαροχή, που κατασκεύαζε αυθαιρέτως και καταπατώντας σχέδια και μη σχέδια, συνοικίες ολάκερες, χωρίς να προπληρώνει τον σχεδιασμό και τα δίκτυα, που έφτιαξε πόλεις 4-5 εκατομμυρίων για 100 χρόνια τσαπατσουλιάς, δεν μπορεί να παραπονιέται γιατί του κόπηκε το ρεύμα με μια κακοκαιρία. Πρέπει να επενδύσει άλλη μια γενιά υπομονής στις διακοπές και πολλά πολλά λεφτά για να αποκτήσει ασφαλή υπόγεια δίκτυα χαρτογραφημένα πλήρως ψηφιακά.

Μάλλον να ευχαριστεί την τύχη που του κόβεται το ρεύμα ή το νερό πού και πού, με καμιά κακοκαιρία κάθε δέκα χρόνια.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment