H σημερινή κηδεία του εκλιπόντος, στην οποία δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα, ας πάει στο καλό ο άνθρωπος, συχωρεμένος να είναι, δίνει την ευκαιρία για μια κάπως άβολη οικογενειακή συνάθροιση της τελευταίας μεγάλης δυναστείας μεγάλης χώρας της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, που παραμένει στον θρόνο της, της Ισπανικής. Οι βόρειες έχουν αποσυρθεί εδώ και πολλές γενιές από την εμπλοκή στην ενεργό πολιτική κι έτσι διεσώθησαν.
Χωρίς καμία αμφιβολία οι δεσμοί του μακαρίτη με την επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία ήταν αληθινά πολύ στενοί, δυο αδέλφια που δεν ξεχώρισαν ποτέ και αγαπιόνταν ειλικρινά. Όπως και με τον κουνιάδο του, τον κατοπινό βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ήταν καλοί φίλοι. Σε αυτήν κατέφυγε όταν έχασε τον θρόνο του και αυτή τον στήριξε. Ήταν παρών στη γνωριμία της με τον επίσης εξόριστο τότε Juan Carlos I των Βουρβώνων που κατέληξε στον γάμο τους.
Ήταν μάλιστα η υπέρογκη προίκα για τον γάμο αυτόν, από τον κρατικό προϋπολογισμό μιας Ελλάδας που ακόμη δεν είχε συνέλθει το 1962 από τα τραύματα του πολέμου, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στον φοβερό καυγά μεταξύ της μαμάς της Σοφίας και του εκλιπόντος, της βαθιάς εξουσίας (ο ντόπιος ελέφαντας στο δωμάτιο) στη μετεμφυλιακή Ελλάδα της βασιλίσσης Φειδερίκης (χαϊδευτικά Φρίκης) και του εκλεγμένου Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τον κάλεσε στα ανάκτορα και λέγεται πως οι φωνές και τα "καντήλια" ακούστηκαν ως την πλατεία Συντάγματος όταν του ανέφερε το ποσό. Κι ενώ ο αψύς και λιτός Πρωθυπουργός σηκώθηκε κι έφυγε άρον άρον, βρέθηκε στον δρόμο του ο νεαρός τότε μακαρίτης κι άρχισε να του κάνει παιδικές κόνξες χειροδικίας από το καράτε που εμάθαινε. Και παρά λίγο (?) να αρχίσουν να πίπτουν οι σφαλιάρες.
Τέλος πάντων, περασμένα αλλά κακώς ξεχασμένα αυτά.
Η υπερπροίκα πληρώθηκε τελικά και η Σοφία τον πήρε τον Βουρβώνο, που ο τότε πανίσχυρος δικτάτορας Φράνκο τον είχε στην μπάντα ενώ κυβερνούσε και βασίλευε μόνος του μέχρι και απ' το νεκροκρέβατό του ως το 1977. Τον κράταγε spare (της μόδας αυτό) για διάδοχό του. Όπως τελικά τον άφησε στη διαθήκη του. Αυτό που δεν πρόκανε ούτε κατάφερε να κάνει ο δικός μας: να τρουπώσει ή να τον τρουπώσουν στη μεταπολίτευση οι χουνταίοι ή άλλοι ξένοι και ντόπιοι παράγοντες.
Γιατί, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ισπανία μετά από 40 χρόνια βαθιάς και βαριάς δικτατορίας δεν είχε απομείνει κανείς με κύρος από την παλαιά πολιτική τάξη. Κανείς σαν τον "Κωνσταντίνο Καραμανλή της Ελλάδος" (για να χρησιμοποιήσουμε με ουσιαστικό τρόπο αυτό το "της Ελλάδος") που επέστρεψε με το έτσι θέλω στην Αθήνα, με την υποστήριξη των Γάλλων και ειδικά του Προέδρου Ντ' Εστέν. Παίρνοντας το ρίσκο να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο ρευστό σκηνικό, με κίνδυνο της ζωής του κυριολεκτικά. Και έτσι να συσπειρώσει το σύνολο σχεδόν του έθνους γύρω του, ματαιώνοντας οποιοδήποτε άλλο σχέδιο της χούντας ή του παλατιού ή άλλων εξωτερικών δυνάμεων για επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση.
Ο γαμπρός του μακαρίτη Κωνσταντίνου, ο Χουάν, βρέθηκε λοιπόν σε πλεονεκτικότερη θέση στη δική του χώρα.
Στην αρχή δεν τα κατάφερε κι άσχημα. Επέλεξε έναν πολύ ικανό κεντρώο μετριοπαθή ηγέτη, τον Αντόλφο Σουάρεθ, ο οποίος οργάνωσε την Ισπανική μεταπολίτευση με μεγάλη επιτυχία. Τη μετατροπή σε σύγχρονη χώρα ενός καθεστώτος καθαρού φασισμού 40 ετών, που είχε προκύψει από τον αιματηρότερο και πιο ακραίο εμφύλιο του 20ού αιώνα, τον Ισπανικό εμφύλιο το 1936-39, πρόδρομο και μινιατούρα εντός μιας χώρας του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Ο Εμφύλιος αυτός άφησε πίσω του ένα εκατομμύριο νεκρούς στα 25 εκατομμύρια πληθυσμού, καταστροφές, βασανιστήρια, εκτελέσεις και μια χώρα κατεστραμμένη, μια κοινωνία ολότελα διαιρεμένη στα δυο. Με τους νικητές να οικοδομούν μια ολοκληρωτική κι εκδικητική διοίκηση στηριγμένη στο ιδεολόγημα του φασισμού ανάμεικτο με την ακραία καθολική υπερσυντηρητική Opus Dei, απόγονο της Ιεράς Εξέτασης.
Ήταν ελάχιστα δημοφιλής στην Ισπανία του '70 και αρχών του '80 ο μονάρχης Χουάν Κάρλος ο Α'. Του έφεξε όμως μια ευκαιρία με την απόπειρα πραξικοπήματος - οπερέτα του ταγματάρχη Τεχέρο, που εισέβαλε με μερικούς ομοϊδεάτες του στα Κόρτες, τη Βουλή, το 1981 κι άρχισε να πυροβολεί πάνω από τα κεφάλια των βουλευτών, ενώ ορισμένες μονάδες του στρατού (όχι πολλές) κινήθηκαν απειλητικά. Ο Χουάν Κάρλος άδραξε την ευκαιρία (κάποιες κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι ο ίδιος ή κάποιοι φίλοι του τη δημιούργησαν αυτή την ευκαιρία για να την αδράξει και να στερεώσει τον θρόνο του) και υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία.
Το πραξικόπημα απεφεύχθη εύκολα σχετικά και η Ισπανική Δημοκρατία τράβηξε τον ανοδικό της δρόμο μαζί με τη δημοτικότητα του μονάρχη της. Η επιτυχία της χώρας που κυβερνούσε ο μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης Φελίπε Γκονσάλες από το 1982 έως και το 1996 διαρκώς (και του μονάρχη της) κορυφώθηκε με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1986 και την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών της Βαρκελώνης το 1992 και την παρουσία του Juan Carlos εκεί. Μαζί και της συζύγου του, βασιλίσσης Σοφίας.
Η Σοφία έγινε σταδιακά πιο αγαπητή στους Ισπανούς από τον σύζυγό της και είναι ακόμη. Κατά μια ειρωνεία της ιστορίας, το σημαντικότερο Μουσείο παράρτημα του Πράδο που εκλήθη να φιλοξενήσει την Γκερνίκα, όταν επέστρεψε σύμφωνα με τη θέληση του δημιουργού στη χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το εμβληματικότερο έργο του 20ού αιώνα του Πάμπλο Πικάσο φέρει το όνομα της βασίλισσας, Κέντρο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία. To πασίγνωστο έργο απεικονίζει την απόλυτη βία του φασισμού στον πρώτο του είδους αεροπορικό βομβαρδισμό ενός Ισπανικού χωριού απ' τα αεροπλάνα που η Λουφτβάφε παρεχώρησε στον Φράνκο, και κάθε παρόμοιας βίας έκτοτε, που δυστυχώς είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και πάλι ως έργο κλασικό σε σχέση με τα γεγονότα των ημερών μας.
Όμως, για να γυρίσουμε στην ιστορία μας, το αίμα νερό δεν γίνεται. Ειδικά μάλιστα το γαλάζιο, που διατηρεί τα βασικά συστατικά του για αιώνες αναλλοίωτα λόγω ενδογαμίας. Ένας Βουρβώνος είναι πάντα ένας Βουρβώνος. Έβραζε μέσα του και κυριάρχησε μεγαλώνοντας εντός του η φύση του, όπως παρατήρησε ακόμη και η ναυαρχίδα των σοβαρών συντηρητικών και φιλομοναρχικών μέσων el Mundo μετά την αποκάλυψη των γεγονότων που ακολούθησαν: η απληστία, η λαγνεία και η απιστία.
Ο Χουάν Κάρλος Α' σήμερα ζει εξόριστος από τον γιο του Φελίπε, στο Αμπού Ντάμπι από όπου ήρθε στην Αθήνα. Αφού ατιμωτικά παραιτήθηκε από το στέμμα το 2014 για να σώσει τη μοναρχία, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, του συνόλου του πολιτικού κόσμου, της φιλομοναρχικής συντηρητικής κυβέρνησης και της οικογένειάς του. Πολλά ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν την Ισπανική μοναρχία σε αυτή την κατάσταση.
Οι εξωσυζυγικές αταξίες έχουν ταυτιστεί με τα αρσενικά του σογιού του τόσο ώστε στην Ισπανική να χρησιμοποιείται η λέξη burbonear (βουρβονίζω) για τις κάπως υπερβολικές και άπρεπες εξωσυζυγικές περιπέτειες γενικώς.
Ο Χουάν όμως τις έφτασε σε άλλο επίπεδο. Νάτος κι ο άλλος ελέφαντας στο δωμάτιο. Έφευγε απ' το παλάτι με τη μηχανή του και αναγκαστικά η κρατική ασφάλεια τον συνόδευε για να επισκεφτεί τις διάφορες ερωμένες του, μες στη νύχτα. Ενώ μια φορά που είχε μια από αυτές, ένα νεαρό μοντέλο, στο γιοτ του ακούστηκε να φωνάζει ξαφνικά ''Έρχεται η βασίλισσα!", που πήγε κάπως απροόπτως να τον δει, και έριξε το μοντέλο στη θάλασσα!
1.500 ερωμένες είχε ο αθεόφοβος σύμφωνα με έγκυρα μέσα, όπως συνοψίζει η Κοριέρε ντε λα Σέρα σε εκτενές ρεπορτάζ της, που δημοσιεύτηκε για τα 80 χρόνια του θαλερού (σήμερα 85χρονου) βασιλέως. Επιπροσθέτως της αμύθητης περιουσίας του.
Το κέρατο της Σοφίας είχε φτάσει σε τέτοια ύψη και μεγέθη που δεν μπορούσε να μπει και να βγει στο μπαρόκ μεγαλοπρεπές παλάτι της Θαρθουέλα. Έτσι το βασιλικό ζεύγος άρχισε να ζει σε διάσταση εδώ και πολλά χρόνια, μη μπορώντας ούτε θέλοντας να διαζευχθεί, βασιλείς όντας και καθολικοί. Γενικώς δεν πολυμιλιόνταν και εμφανίζονταν μόνο στα απολύτως υποχρεωτικά μαζί, ήδη πριν από το 2010.
Αυτό όμως που τον έφαγε δεν ήταν τόσο οι εξωσυζυγικές δραστηριότητες, οι οποίες στραβά κουτσά γίνονται ανεκτές, ακόμη περισσότερο για τους άνδρες, αλλά η απληστία και η απύθμενη υποκρισία του. Το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που σχεδόν χρεοκόπησε τη χώρα, καλούσε στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του τους Ισπανούς να σφίξουν το ζωνάρι, σημείωνε με έμφαση ότι όλοι μας όσοι κατέχουμε αξιώματα πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα, ενώ ο ίδιος είχε πάει για σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα. Το οποίο έγινε γνωστό μόνο και μόνο επειδή έπεσε, χτύπησε και χρειάστηκε να επαναπατριστεί βιαστικά από τις κρατικές υπηρεσίες. Τότε μαθεύτηκε ότι τα 44.000 ευρώ των εξόδων του πλήρωνε ένας σκοτεινός Σύριος επιχειρηματίας, ο Mohamed Eyad Kayal, με περίεργες διασυνδέσεις.
Φωτογραφήθηκε δε με έναν ελέφαντα 50 ετών σκοτωμένο περήφανα από τον βασιλιά έναντι 15.000 ευρώ το κεφάλι. Ήταν η δεύτερη φορά που τον έπιαναν να κυνηγά ελέφαντες σε σαφάρι (βίτσιο κι αυτό) παρότι την πρώτη, λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει συγγνώμη και είχε πει πως δεν θα επαναληφθεί.
Ενώ όμως τον καθάρισε τον καημένο τον ελέφαντα στο κυνήγι, το ζώο ή το φάντασμά του επανεμφανίστηκε μεγαλύτερο και καθοριστικό για τον επίτιμο λίγο αργότερα στο βασιλικό δωμάτιο.
Διότι πίσω από αυτή την ελαφρά ιστορία που οδήγησε στην παραίτησή του το 2014 βρίσκονταν πολλές άλλες ακόμη πιο ενδιαφέρουσες.
Πρώτα το χρηματοοικονομικό σκάνδαλο της κόρης του Χριστίνας και του συζύγου της Iñaki Urdangarin, που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή το 2018, διότι ενθυλάκωσε έξι εκατομμύρια ευρώ δημόσια χρήματα για αθλητικές διοργανώσεις, χρησιμοποιώντας τον τίτλο ευγενείας του πριγκιπικού συζύγου ''Δούκας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα'', ήταν μόνο η κορφή του παγόβουνου, την ίδια εποχή.
Το πιο σημαντικό ήταν ήδη εκεί και αφορούσε τον ίδιο.
Η πτώση και εξορία του επίτιμου οφείλεται κυρίως στο ότι αγνόησε έναν βασικό κανόνα εγκληματικής (και μη) δραστηριότητας: δεν μπλέκεις ποτέ τις ερωτοδουλειές με τις μπίζνες.
Οι συζητήσεις της βασιλικής ερωμένης Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn με στέλεχος της Ισπανικής ΕΥΠ διέρρευσαν στον τύπο το 2018. Σε αυτές η κυρία αυτή μιλούσε για τις μίζες που εισέπραξε ο επίτιμος από μοναρχίες του Κόλπου από την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή από ισπανικές εταιρείες το 2010. Τα χρήματα αυτά, 6.8 εκατομμύρια βεβαιωμένα, κάποιοι μιλούν για 110 εκατομμύρια, τα διατηρούσε σε λογαριασμό στην Ελβετία για λογαριασμό του επειδή η ίδια ήταν φορολογικός κάτοικος Μονακό. Ο επίτιμος της είχε ζητήσει να τα επενδύσει σε ακίνητα για τον ίδιο και εν συνεχεία να του τα επιστρέψει, μέσω ενός πλέγματος εξωχώριων εταιρειών. Όμως, είτε γιατί ήθελε να τα κρατήσει είτε γιατί φοβόταν στα αλήθεια μην κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος, η βασιλική ερωμένη αρνούνταν παρά τις έντονες βασιλικές πιέσεις. Οπότε η ισπανική αστυνομία έπαιζε κάπως τον ρόλο του διάμεσου μην διασυρθεί κι άλλο η κορώνα, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Τέλος πάντων, για να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον του όταν έσκασαν όλα αυτά στην φόρα, που θα έβαζαν σε κίνδυνο αφανισμού τον Ισπανικό θρόνο, τον "έδιωξε" ο γιόκας του απ' τη χώρα και έτσι από το 2020 ζει μονίμως, φτωχικά, στο Αμπού Ντάμπι με τους εκεί φίλους του των μοναρχιών του Κόλπου.
Η σημερινή του δημόσια εμφάνιση με τον γιο του στην Αθήνα είναι μόλις η δεύτερη δημόσια σε δυο χρόνια, όπως και με τη σύζυγό του. Η οποία, να τα λέμε κι αυτά, αντιμετωπίζει με συγκαταβατική αξιοπρέπεια τη βασιλική συμπεριφορά του επιτίμου. Η προηγούμενη ήταν στην κηδεία της Ελισάβετ της Αγγλίας πριν λίγους μήνες.
Για να κλείσουμε αυτό το εστεμμένο κεφάλαιο των συγγενών του συχωρεμένου, θα πούμε ακόμη πως η αδελφή του μακαρίτη Τίνου (όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι χαϊδευτικά) επίτιμη βασίλισσα Σοφία έχει κάκιστες σχέσεις με τη νύφη της, τη Λετίσια τη λαϊκιά, που δεν την αφήνει καν να δει και να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Σε βαθμό που σχεδόν την τραβολόγησε κυριολεκτικά μπροστά στις κάμερες το 2018 σε δημόσια εκδήλωση (βίντεο στα λινκς) και αναγκάστηκε να περέμβει ως ειρηνοποιός ο παριστάμενος βασιλιάς Φελίπε (σύζυγος της μιας και γιος της άλλης) μην αρπαχτούν μαλλί με μαλλί νύφη και πεθερά, σέρνοντας τα παιδιά του τα πριγκιπάκια από δω κι από εκεί μπροστά στον κόσμο. Ο σημερινός βασιλιάς Φελίπε, ανιψιός του μακαρίτη Κωνσταντίνου και γιος της Σοφίας, είναι πανύψηλος εκτός από υψηλότατος, αλλά μοιάζει περισσότερο άβουλος κι άχαρος από τον μπαμπά του. Πολλά θα κουβαλάει κι αυτός ο καψερός. Μαζί με τη Λετίσια, την πρώην δημοσιογράφο τηλεπαρουσιάστρια των ειδήσεων σε πολλά κανάλια και πρωινάδικα, είναι κάπως σαν να είχε γίνει ο πρίγκηπας Χάρυ βασιλιάς ας πούμε παντρεμένος με την Τσαπανίδου ή την Καϊλή της Αγγλίας αντί για τη Μεγκαν.
Έτσι η σημερινή συνάθροιση θα απασχολήσει ιδιαίτερα τα ισπανικά μέσα και τους Ισπανούς, για τους δικούς τους λόγους. Τόσο για τον ρόλο και το μέλλον της μοναρχίας τους όσο και για πιο άμεσα ζητήματα, όπως το εάν θα αφήσουν να πεθάνει ο μπαγαπόντης επίτιμος στην εξορία (όπου δεν κακοπερνάει, βέβαια).
Όσο για την Αγγλική βασιλική οικογένεια, που εκπροσωπείται στη σημερινή κηδεία του δεύτερου ξαδέλφου του Άγγλου βασιλέως στο καβουρντισμένο (δυστυχώς) Τατόι, από ένα πιο low profile πρόσωπο, τη δεύτερη ξαδέλφη του νεκρού, την πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του Καρόλου, και όχι από τον διάδοχο Γουίλιαμ, που θα μπορούσε να έρθει να αποχαιρετήσει τον νονό του, έπραξε μάλλον σοφά. Φαντάζεστε να αποφάσιζε να τους τρολάρει ο Χάρυ το Ανταλλακτικό (Harry the Spare) και να ερχόταν στην κηδεία με τη Μέγκαν, για να την σπάσει στον μπαμπά και τον αδελφό του, και να ξεπεταχτεί κι ο άλλος ελέφαντας με τον οποίο τους απειλεί ο δευτερότοκος της Νταϊάνας και του Καρόλου;
Γιώργος Γιαννούλης - Γιαννουλόπουλος
Σχετικοί σύνδεσμοι:
No comments:
Post a Comment