Thursday, August 13, 2020

Σε καλή μεριά και πάμε για του χρόνου


Share/Bookmark
Με πολλά ποστ και άρθρα είχαμε ήδη επισημάνει από τις αρχές Απριλίου ότι μια σειρά τουριστικών υπηρεσιών στη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι συμβατές με την επιβίωση της υπόλοιπης τουριστικής βιομηχανίας. Πρώτα θα κλείσουν την υπόλοιπη και αμέσως μετά θα κλείσουν και τα ίδια. Αυτό ήταν εξαρχής το λάθος.

Υπήρχαν μορφές τουριστικών υπηρεσιών που φέτος δεν έπρεπε, όπως είχαμε τονίσει εξαρχής, να ανοίξουν καθόλου.


Α είδος
- Μπαρ, κλαμπ, πάρτυ όρθια, χορός, πανηγύρια
- κρουαζιέρα
- συναυλίες
- φθηνά all inclusive υψηλής συγκέντρωσης και μεγάλης χωρητικότητας

Και να απαλλαγούν από κάθε φόρο οι επιχειρήσεις τους για φέτος.

Ώστε να λειτουργούσαν με ασφάλεια όλα τα άλλα, με αυστηρούς κανόνες.

Β είδος
- μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα και σπίτια σε απόσταση, airbnb
- εστίαση
- απλά μπαρ
- μαγαζιά shopping
- εκδρομές στη φύση και θάλασσα
- ιστιοπλοϊκά και σκάφη
- ατομικός τουρισμός
- ενοικιαζόμενα αμάξια

Και αυτοί να στηριχθούν για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση: διαμορφώσεις χώρων, εκπαίδευση προσωπικού κλπ.

Είχαμε επίσης τονίσει την αναγκαιότητα τεστ 72 ώρες πριν την αναχώρηση, ακόμη κι αν έπρεπε να το επιχορηγήσει στους επισκέπτες το ελληνικό κράτος με ένα κουπόνι 50 ευρώ ανά άτομο, που ο επισκέπτης θα μπορούσε να εξαργυρώσει στο ξενοδοχείο του ή σε όποιο κατάστημα και θα εξέπιπτε από τον φόρο του επαγγελματία. Θα μείωνε πολύ τις πιθανότητες επίσης να συνταξιδέψει με κάποιον θετικό στο αεροπλάνο.

Και όχι τεστ στα σύνορα, που σημαίνει πρόσθετο ρίσκο για τον επισκέπτη: να βρεθεί θετικός και, στην καλύτερη, να μείνει καραντίνα σε ξένη χώρα, στη χειρότερη, να χρειαστεί νοσηλεία μακριά από τον γιατρό του.

Τώρα, αφού οι τουρίστες που θα ενδιαφέρονταν για το δεύτερο είδος τουρισμού είτε ακύρωσαν, είτε έφυγαν, ή δεν προγραμμάτισαν να έλθουν, ήλθαν ελάχιστοι, ΕΠΕΙΔΗ δεν έγινε εξαρχής σαφές ότι δεν θα λειτουργήσουν οι πρώτοι, κλείνουν και οι επιχειρήσεις του πρώτου είδους. Μετά από 2-3 βδομάδες αρπαχτούλα.

Όσο καλά κλείσαμε, τόσο κοντόφθαλμα ανοίξαμε. Με τον φόβο μάλλον του πολιτικού κόστους, αφήσαμε να μάθουν the hard way ότι η αγορά αυτή του πρώτου είδους φέτος απλά δεν υπήρχε.

Χάνοντας τη δεύτερη, που φέτος δεν είχε πουθενά αλλού να πάει με την Ισπανία κλειστή και την Ιταλία εν μέρει επίσης, ενώ εκτός Ευρώπης δεν βγαίνει κανείς.

"Επιλογή μοντέλου τουρισμού για φέτος", λέγαμε τότε, πριν 3 μήνες.

Για ένα τμήμα μόνο ενός σημαντικού τομέα οικονομικής δραστηριότητας βλάψαμε σοβαρά όλο τον υπόλοιπο τουριστικό τομέα, ενώ κινδυνεύουν και όλοι οι άλλοι τομείς: αγροτοβιομηχανία, εμπόριο, λοιπές υπηρεσίες, βιομηχανία κλπ. Ή νομίζετε ότι, αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνουν και οι ΜΕΘ να γεμίζουν, όλα θα δουλεύουν κανονικά;

Σε καλή μεριά.

Υ.Γ.
Για να γίνει κατανοητό: είναι σαν να λέμε έγινε σεισμός και κάποια κτήρια έγιναν ετοιμόρροπα και πρέπει να στηριχθούν πριν μπουν μέσα οι κάτοικοι.
Θα αναρωτιόμαστε το ίδιο; πού θα μείνουν; Θα αφήναμε να μπουν μέσα να τους πλακώσει μαζί με τους γείτονες; Ή θα ψάχναμε σκηνές και βοηθήματα γι' αυτούς, ώστε να επανακάμψουν μόλις είναι δυνατόν;
Σε περιπτώσεις ανάγκης στηρίζονται οι πληγέντες από όσους μπορούν να συνεχίσουν.
Δεν καταστρέφεται το σύνολο της οικονομίας.
Γιατί τότε κανείς δεν μπορεί να στηρίξει κανέναν. Και, φυσικά, οι πληγέντες θα μείνουν πρώτοι αβοήθητοι.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




No comments:

Post a Comment