Saturday, March 11, 2017

Αυτό θα πει ΕΞΟΥΣΙΑ


Share/Bookmark
Πριν μόλις τρεις εβδομάδες, τρία μέλη μιας συμμορίας που αυτοαποκαλούνται "αντιεξουσιαστές" επιτέθηκαν στον καθηγητή κ. Συρίγο, επειδή τους υπέδειξε ότι δεν είναι δικαίωμά τους να βανδαλίζουν τους τοίχους που ανήκουν σε άλλους, και ιδιαίτερα σε όλους τους πολίτες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Συρίγος έκανε το καθήκον του ως Δημόσιος λειτουργός και ως πολίτης, είχα παρατηρήσει τότε.

"Δεν τον γνωρίζω τον κύριο Συρίγο. Μου δίνει την εντύπωση όμως πως είναι από τους λίγους Έλληνες και ακόμη λιγότερους Δημόσιους λειτουργούς που διαθέτουν αυτό που, αν το διέθεταν κάπως περισσότεροι, η χώρα θα ήταν τελείως διαφορετική.
Πείτε το φιλότιμο, πείτε το αίσθηση του καθήκοντος, αξιοπρέπεια, πείτε το ανδρισμό. Αυτό.
Εύγε!"

Θα περίμενε κανείς ότι η δικαιοσύνη και οι αρχές του κράτους θα προστάτευαν αυτόν τον λειτουργό τους και θα απέδιδαν δικαιοσύνη. Κάποιον συνέλαβαν. Θα δικαστεί ενδεχόμενα σε μήνες ή πιο πιθανό σε κάποια χρόνια, θα καταδικαστεί, αν στοιχειοθετηθεί η επίθεση, μερικές ημέρες με αναστολή. Έτσι λειτουργεί η εξουσία του κράτους (μας).

Θα περίμενε ακόμη κανείς να τον τιμήσει το Δημόσιο Ίδρυμα στο οποίο εργάζεται, η Ακαδημία Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως παράδειγμα προς μίμηση.

Όμως μόλις εικοσιπέντε ημέρες αργότερα, η ίδια αντ-εξουσία απεδείχθη ταχύτερη στην απόδοσή της από την κρατική, όπως κάθε καλά οργανωμένη εξουσία. Εισέβαλε στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στο μάθημα του συγκεκριμένου καθηγητή, προκειμένου να τιμωρήσει και να παραδειγματίσει. Εξέδωσε και απόφαση, σε συνεργασία μάλιστα με το Δίκτυο Διοικητικών (υπαλλήλων του κράτους, αν καταλαβαίνω καλά, που υπερασπίζονται τον άνθρωπο που βανδάλισε δημόσια περιουσία και χτύπησε συνάδελφό τους!) .

«Την Παρασκευή 3/3 τα Ελευθεριακά Σχήματα της Πληροφορικής και του ΤΕΙ Πειραιά, μαζί με φοιτητές και φοιτήτριες του Παντείου και άλλων σχολών, συγκεντρωθήκαμε στο Πάντειο, ώστε να πραγματοποιήσουμε παρέμβαση ενάντια στις φασιστικές πρακτικές, την καταπάτηση του ασύλου και τη ρατσιστική πολιτική του Α. Συρίγου και των πρυτανικών αρχών. Αρχικά, παρευρεθήκαμε στη συνέλευση της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων Αττικής υποστηρίζοντας το ψήφισμα υπεράσπισης του διωκόμενου φοιτητή, που κατατέθηκε από το Δίκτυο Διοικητικών».

Στη συνέχεια περιγράφουν την εισβολή στην αίθουσα όπου δίδασκε ο κ.Συρίγος, γράφοντας: «Έπειτα, κατευθυνθήκαμε προς την αίθουσα που δίδασκε ο Συρίγος, προχωρώντας σε δυναμική παρέμβαση με συνθήματα και πανό, με σκοπό τη διακοπή του μαθήματος και την καταγγελία των πρακτικών του. Καθιστούμε σαφές ότι οι φασίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις σχολές μας. Δεν έχουμε σκοπό να ανεχτούμε κανένα Συρίγο ποτέ και πουθενά, αντίθετα θα κάνουμε τα πάντα, ώστε καθένας και κάθε μία να είναι ελεύθερος/η να εκφραστεί και να δημιουργήσει για τα συμφέροντα της Κοινωνίας και της απελευθέρωσής της, και όχι για τις ανάγκες των αφεντικών και του Κράτους».

Αυτό θα πει ΕΞΟΥΣΙΑ. Και μάλιστα ανεξέλεγκτη.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

Βλέπε σχετικά:


Επίθεση κατά Αγγελου Συρίγου στο Πάντειο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16/2/17

Εισβολή αντιεξουσιαστών σε αίθουσα που δίδασκε ο Αγγελος Συρίγος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  10/3/17

και το post του κ. Συρίγου στο facebook 
Με κάνατε υπερήφανο! 4/3/17

Με κάνατε υπερήφανο!
Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα εισέβαλε στην αίθουσα που είχαμε την παράδοση του μαθήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων μία ομάδα 20-25 νεαρών.
-Θεώρησαν αυτονόητο να διακόψουν το μάθημα με το «έτσι θέλω».
-Αναζητούσαν τον Συρίγο, που προφανώς δεν γνώριζαν.
-Κατέγραφαν με κινητά την εισβολή παρ’ ότι τους ζητήσαμε επανειλημμένως να σταματήσουν.
-Προσπάθησαν να μοιράσουν στο Πάντειο μια προκήρυξη εναντίον μου που έφερε υπογραφή «Ελευθεριακό Σχήμα ΤΕΙ Πειραιά»...
-Κατά δήλωσή τους δεν ήσαν από το τμήμα μας και επίσης κατά δήλωσή τους μόνον οι 3-4 από αυτούς ήσαν από το Πάντειο.Οι υπόλοιποι ήσαν προφανώς εκδρομείς που θεώρησαν ότι θα ήταν ένα ευχάριστο δρώμενο που θα έδειχνε πόσο επαναστάτες και αντιεξουσιαστές ήσαν.
Κατά τη διάρκεια του 40λεπτου επεισοδίου υπήρξε έντονη λεκτική βία (ευτυχώς όχι σωματική) και όσοι ήμασταν παρόντες διαπιστώσαμε στην πράξη αυτό που έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα ότι δηλαδή «οι ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα δεν μπορούν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας».
Δεν γράφω αυτό το σημείωμα για να αφηγηθώ το θλιβερό περιστατικό.
Ο βασικός λόγος είναι για να ευχαριστήσω τους φοιτητές που ήσαν παρόντες και με τη γενναία και αποφασιστική στάση τους απέτρεψαν την έκδηλη διάθεση των “εκδρομέων” για σωματική βία. Τους απονομιμοποίησαν πλήρως και στο τέλος τους έφεραν σε εμφανή αμηχανία με αποτέλεσμα οι “εκδρομείς” να αποχωρήσουν ηθικά ηττημένοι.
Συγκινητική ήταν στο τέλος του μαθήματος η προστατευτική στάση των φοιτητών μου να φύγουμε όλοι μαζί από την αίθουσα και από τον χώρο του Πανεπιστημίου για να μην πάθω τίποτα εάν βγω έξω μόνος.
Παιδιά, με κάνατε υπερήφανο!
Μέσα στη μαυρίλα της εποχής που ζούμε, μέσα σε αυτή τη φαιά πραγματικότητα που μας περιβάλλει από όλες τις μεριές, μου δείξατε ότι υπάρχει ελπίδα, ότι η ελπίδα είστε εσείς, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ότι εσείς είστε το μέλλον για το οποίο αξίζει να συνεχίζουμε να πολεμάμε.
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Α.Σ.


No comments:

Post a Comment