Thursday, June 8, 2017

Το λες κι επιτυχία τελικά


Share/Bookmark
Ο πρώην Διευθυντής του FBI James B. Comey αποκαλύπτει στην έγγραφη κατάθεσή του στην Επιτροπή Υπηρεσιών Ασφάλειας του Κογκρέσου τις συνεχείς προσπάθειες και πιέσεις του Προέδρου σε σχέση με την υπόθεση της εμπλοκής των μυστικών Υπηρεσιών του Κρεμλίνου στην Προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ με το χακάρισμα αρχείων των Δημοκρατικών και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά. Ο Πρόεδρος επιδίωξε πολλές φορές να τον συναντήσει και να μείνει μόνος μαζί του, τόσο που παρακαλούσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μην τον αφήσει μόνο του μαζί του πάλι, του συνέστησε να αφήσει ήσυχο τον ελεγχόμενο πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Mike Flynn, που παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις ότι ψεύδονταν για το θέμα, τον πίεσε να ανακοινώσει δημόσια ότι δεν είναι υπό έρευνα ο ίδιος, απαίτησε πίστη στον ίδιο και έλαβε την απάντηση ότι θα είμαι τίμιος. Ο πρώην Διευθυντής απολύθηκε αρχικά με άσχετη αιτιολογία, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος δήλωσε πως τον απέλυσε σκεφτόμενος την υπόθεση της Ρωσίας.

Αύριο ο James B. Comey καταθέτει στην Επιτροπή Υπηρεσιών Ασφάλειας, στην οποία θα παρίσταται και ο σοβαρός ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής McCain, λόγω της κρισιμότητας της συνεδρίασης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, ενώ ο Ειδικός Επίτροπος που ορίστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, με ουσιαστικά απεριόριστες εξουσίες, συνεχίζει την έρευνα στη ρωσική υπόθεση. Οι Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας η μια μετά την άλλη εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά του Προέδρου και τους δεσμούς του περιβάλλοντός του με ξένες δυνάμεις, είτε έμμεσα είτε δια στόματος πρώην Διευθυντών τους. Ο πρώην Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι μπροστά σε αυτό που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα το watergate μοιάζει παιχνιδάκι.

Την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή, αμέσως μετά την επίσκεψη του Τραμπ, οι Σαουδάραβες, που αισθάνονταν πίεση από την προηγούμενη διοίκηση και αγόρασαν ένα σκασμό όπλα από τούτη, ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό των ξαδελφών τους του Κατάρ ως ύποπτο τρομοκρατίας, εκεί όπου κατά σύμπτωση βρίσκεται και η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην περιοχή. Δεν πρόφτασε να τουιτάρει τη χαρά του ο Τραμπ για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής του κατά της τρομοκρατίας (!), και νάτο πάλι το FBI να αποκαλύπτει ότι η δήλωση του Εμίρη του Κατάρ υπέρ του σιιτικού Ιράν, που απετέλεσε τη δικαιολογία για τον αποκλεισμό, είναι προϊόν χακαρίσματος από το Κρεμλίνο του καταρινού πρακτορείου ειδήσεων (!) και ο Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών φαίνεται να το επιβεβαιώνει και να μιλούν και πάλι για διάλογο. Και εκεί που νομίζαμε τα είδαμε όλα, ο σουνίτικος ISIS βάζει βόμβες και καθαρίζει ανθρώπους στη σιιτική (ειρηνική και αυστηρά φυλασσόμενη) Τεχεράνη (αμέσως μετά το Λονδίνο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές κι ενώ το προβάδισμα της Ms Brexit Μέη φαίνονταν πως υποχωρεί)! Και ο Ερντογάν στέλνει στρατό και τρόφιμα στο Κατάρ. Προηγουμένως οι Ρώσοι είχαν ανακαταλάβει το Αλέπο και άλλα εδάφη από την αντιπολίτευση του Άσαντ, και φρόντισαν, ενώ ζορίζονταν ο αγαπημένος Πρόεδρος, να ρίξουν και μερικά χημικά μέσω Άσαντ, κι έτσι είχε την ευκαιρία ο Πορτοκαλί να ρίξει μερικές βόμβες για το ξεκάρφωμα, ανακοινωμένες από τα πριν, σε μια βάση του Άσαντ και να το παίξει σκληρός. Μούγκα πάλι οι Ρώσοι για τον Αγαπημένο Πρόεδρο.

Εν τω μεταξύ, ο Πορτοκαλί Άνθρωπος, μέσα σε κάτι λιγότερο από πέντε μήνες στον θώκο, κατόρθωσε να δημιουργήσει τριβές ή να τσακωθεί με όλους τους Δυτικούς συμμάχους, από τον Αυστραλό Πρωθυπουργό για το προσφυγικό, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ευρώπη για το εμπόριο και την αποδυνάμωση της ισχύος της Νατοϊκής δέσμευσης των ΗΠΑ για την προστασία της Δύσης, με το Μεξικό για όλα, με τον Καναδά, ακόμη και με τη Μέη και το Ισραήλ για τον άκομψο χειρισμό των σχέσεων και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, με όλον τον κόσμο και την Κίνα για το κλίμα, ακόμη και με τις μεγαλύτερες και πρωτοπόρες εταιρείες της χώρας του Apple, Tezzla, Microsoft , ακόμη και με τους γίγαντες της ενέργειας όπως την EXXON, και η λίστα είναι ατελείωτη.

Ταυτόχρονα, η δημοφιλία του πέφτει σε ιστορικά χαμηλά για Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο της θητείας του, μόλις στο 33% έναντι 57% που δεν εγκρίνει τα πεπραγμένα του, ενώ το 60% πιστεύει πως έκανε κάτι ανήθικο στην υπόθεση της Ρωσίας, από τους οποίους οι μισοί πιστεύουν πως ήταν και παράνομο, πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η μαρτυρία του Comey που κάνει να προβάλλει πλέον εγγύτερα η δυνατότητα στοιχειοθέτησης κατηγορίας παρακώλυσης δικαιοσύνης.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε λίγους μήνες από την εκλογή του Τραμπ και το Brexit, ο Πούτιν κάθεται πάνω στα λάφυρα της Ουκρανίας και της Συρίας και καλοβλέπει προς την Ευρώπη και οι Βαλτικές Δημοκρατίες αρχίζουν και κρυώνουν, η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στράτευση, ο Ερντογάν αλωνίζει, οι Σαουδάραβες χαίρονται και χαμογελούν, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα στην ενοποίηση αν θέλουν να επιβιώσουν, και ο Ελεύθερος Κόσμος έχει γίνει μαλλιά κουβάρια.

Το λες κι επιτυχία, τελικά. Μη ρωτήσετε όμως για ποιον.


Υ.Γ. Το Κατάρ εξάγει το 32% της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του λιμανιού Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έκλεισε για τις εξαγωγές του. O τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας είναι η Ρωσία με 11%, που κατευθύνεται κύρια στην Ευρωπαϊκή αγορά και αποτελεί βασική πηγή εσόδων στην οικονομία της, που έχει πληγεί από τις κυρώσεις και την πτώση της τιμής του αργού. Με λίγα δολάρια παραπάνω στην τιμή του, που θα πληρώσουν οι δυτικοί καταναλωτές και επιχειρήσεις, υπολογίστε πόσα αεροπλάνα και τανκς φτιάχνονται και πόσα τσιμπάνε οι ολιγάρχες.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


Πηγές πληροφοριών CNN.comBBC.comNo comments:

Post a Comment