Wednesday, February 26, 2020

Η Ισπανική γρίπη και η ύβρις


Share/Bookmark
Η Ισπανική γρίπη, που ξέσπασε στην Ευρώπη και στον κόσμο το 1918, ήταν μια μετάλλαξη του γνωστού ιού της γρίπης πολύ επιθετική. Μόλυνε περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου το 27% του τότε παγκόσμιου πληθυσμού. Σκότωσε μεταξύ 50 και 100 εκατομμύρια, το 2-3 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για τον ακριβή αριθμό. Είχε τη φρικτή ιδιαιτερότητα ότι ήταν θανατηφόρα κυρίως ανάμεσα σε νέους ανθρώπους με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ανάμεσα στα 20-40.

Ονομάστηκε Ισπανική όχι διότι προήλθε ή έφτασε στην Ευρώπη από την Ισπανία, προήλθε επίσης από την Άπω Ανατολή, αλλά διότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρισκόταν τότε εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε οι ειδήσεις λογοκρίνονταν, για να αποφευχθεί ο πανικός στους πολίτες και στους νέους στρατιώτες που πέθαιναν σαν τις μύγες. Είτε από τα κανόνια του εχθρού στα χαρακώματα είτε από τον ιό. Η Ισπανία δεν συμμετείχε σε αυτόν τον πόλεμο, οπότε στον Tύπο της εμφανίζονταν οι πληροφορίες για την τρομερή νόσο, έτσι πήρε το όνομά της από τη χώρα αυτή.

Ανάμεσα στα διάσημα θύματά της ο ποιητής Γκιγιόμ Απολιναίρ, ο ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ, ο Έγκον Σίλε, ο μεγάλος κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ, και (τι ειρωνεία!) ο άσημος τότε παππούς του σημερινού Προέδρου, Φρέντερικ Τραμπ. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίντροου Γουίλσον απέκρυψε λόγω πολέμου το γεγονός παρά τις εισηγήσεις των ειδικών, γιατί φοβόταν για το ηθικό των στρατευμάτων στη Ευρώπη, όπου μαίνονταν ο πόλεμος . Και χρειάζονταν όλο και περισσότερους στρατεύσιμους για να στείλει. Η εκδίκηση της ιστορίας ήταν πως ο ίδιος ο Γουίντροου Γουίλσον υπέκυψε σε μια ξαφνική ασθένεια με όλα τα συμπτώματα της Ισπανικής γρίπης.

Ευτυχώς, μάλλον ο σημερινός ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος, τουλάχιστον σε αυτές τις ηλικίες, με 2-3% θανάτους επί όσων μολύνονται, από όσο υπολογίζεται μέχρι στιγμής. Διαθέτουμε περισσότερα μέσα φαρμακευτικά για την αντιμετώπιση και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι κάποια φάρμακα που θα μειώνουν τη θνητότητα θα εμφανιστούν πιο γρήγορα. Το απαισιόδοξο είναι ότι μεταδίδεται μάλλον πιο εύκολα, και αρκετές προβλέψεις ειδικών δίνουν την πιθανότητα μόλυνσης στο 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι παράδοξη που είναι η ζωή! Κάπως έτσι αντιλαμβάνονταν οι αρχαίοι την human condition, με την τυχαιότητα της, αληθινή και ποτέ σίγουρη για τίποτα. Με άγνωστες ακόμη και στους καλοπροαίρετους θνητούς τις βουλήσεις των θεών και τα όρια των θείων νόμων. Που καμιά φορά τα διάβαιναν, δίχως να το ξέρουν, ακόμη κι όταν πάλευαν να το αποφύγουν, ακόμη κι οι ενάρετοι, ακόμη κι όταν νόμιζαν πως έκαμαν το σωστό, όπως ο καψερός ο Οιδίπους. Ή ο Αγαμέμνων. Αυτό που αποκαλούσαν ύβρη.

Εντωμεταξύ, ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο εγγονός του Φρέντερικ, νεκρού από τη γρίπη πριν έναν αιώνα, επιτίθεται στην Υπηρεσία Ειδικών Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) και στον Τύπο, γιατί προειδοποιούν τους πολίτες, εν μέσω Δημοκρατίας αυτή τη φορά και ειρήνης, και κινούν τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της κατάστασης. Όχι λόγω πολέμου αυτή τη φορά, αλλά για να μην πέσουν οι χρηματαγορές, να μη σπάσει η φούσκα της Wall Street.
Δείτε σχετικά: Frustrated Trump Considers Naming Coronavirus ‘Czar’


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment