Monday, March 23, 2020

15 μέρες που άλλαξαν τον κόσμο


Share/Bookmark
Αυτές οι εικόνες θα παραμείνουν στην ιστορία ίσως ως η μεγαλύτερη συνέπεια ενός μικροσκοπικού αμείλικτου ιού: η πανάκριβη οικονομικά και σε ανθρώπινες ζωές ήττα του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, της ανικανότητας, της κουτοπονηριάς και της ανηθικότητας. ("Θα πεθάνουν μερικοί αλλά θα βγούμε κερδισμένοι"). Φυσικά δεν θα πεθάνουν μερικοί ούτε ακόμη περισσότερο θα βγουν κερδισμένοι από μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα διαλύσει το βασικό συστατικό της παραγωγής στον σύγχρονο κόσμο: το ανθρώπινο κεφάλαιο. Τώρα θα πεθάνουν "απλώς" πολλοί περισσότεροι και το κόστος της συγκράτησης θα είναι γεωμετρικά μεγαλύτερο, στο σύστημα υγείας, στην παραγωγή, στην ανάκαμψη.

Την ίδια ήττα, την ιδεοληπτική καθυστέρηση που επέβαλαν οι αριστεροί ομογάλακτοι του Μπόρις λαϊκιστές των Ποδέμος που συγκυβερνούν στην Ισπανία, με εξαιρετικό επίσης σύστημα υγείας, η χώρα την πληρώνει ήδη ασύγκριτα ακριβότερα και οικονομικά και σε ανθρώπινες ζωές.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο ίδιος πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον, που στις 4 τελευταίες εικόνες ανακοινώνει σήμερα, 24 Μαρτίου, το lockdown της Βρετανίας, ο ίδιος που πριν μόλις 15 μέρες, 15 μέρες που μόλυναν τον κόσμο, παραφράζοντας το περίφημο μυθιστόρημα, παραμύθιαζε τους πολίτες του για την εύκολη ανοσία αγέλης. Ο ίδιος με τον σύμβουλό του στις πρώτες 4 εικόνες.


Δεκαπέντε μέρες που δεκάδες χιλιάδες θετικοί ενός εξαιρετικά μολυσματικού ιού που δεν το γνώριζαν ανακατεύονταν στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, στο μετρό πακετωμένοι, στους δρόμους, στις pub, στις συναυλίες, τα γυμναστήρια, ταξίδευαν στο πιο απομακρυσμένο μέρος (!)...

Θα αποδειχθούν οι δεκαπέντε πιο ακριβές μέρες της ιστορίας της Βρετανίας του τελευταίου αιώνα μάλλον.

Και ακόμη, το μεγάλο παγόβουνο της έλλειψης ηγεσίας, η μεγαλύτερη, η ακριβότερη ήττα των ίδιων αντιλήψεων στον κόσμο, είναι μπροστά. Είναι το παγόβουνο που κρύβεται κι ανεβαίνει στον αφρό κάτω από τις ΗΠΑ.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

















No comments:

Post a Comment