Wednesday, January 5, 2022

Barcelona, Cabalgata de los Reyes Magos, 2022


Share/Bookmark


Μεγάλη γιορτή η παραμονή των Βασιλιάδων Μάγων στη Βαρκελώνη. Όπως σε όλη την Ισπανία.

Την περιμένουν όλη τη χρονιά τα παιδιά. Γιορτάζεται την παραμονή της 6ης Ιανουαρίου, κόβεται το τοπικό τσουρέκι και τα παιδιά φοράνε τις κορώνες τους, τα στέμματα. Τι ειρωνεία που πέρυσι ένας ιός εστεμμένος δεν την άφησε να γίνει! Χιλιάδες βαρκελωνέζοι και κάτοικοι της πόλης παρακολουθούν την παρέλαση κάθε χρόνο. Δεκάδες χιλιάδες πιτσιρίκια.

Φέτος όμως την κάναμε.

Με όση προσοχή γίνεται δεδομένων των συνθηκών, μάσκες, σύσταση να μην κινείται πολύ ο κόσμος, να μένει κοντά στην οικογένειά του. Αλλά θα πεθαίναμε από θλίψη αν δεν την κάναμε κι αυτή, όπως είπε εύστοχα ένας τοπικός αξιωματούχος.


Η μεγάλη παρέλαση διασχίζει την πόλη. Οι βασιλιάδες μάγοι φτάνουν στο λιμάνι, όπου τους υποδέχονται οι άρχοντες της πόλης, και ξεκινούν κατά τις 6 απ' το Born για να καταλήξουν στις 10 το βράδυ στο Montjuic.

Πρώτα η έφιππη αστυνομία και οι καβαλάρηδες, η cabalgata, και ακολουθούν δεκάδες
άρματα και ομάδες χορευτών. Ξωτικά, μάγοι, ανατολίτες, drag queens, όλα τα φανταστικά πλάσματα της οικουμένης παλιά και νέα, νοσταλγικά άρματα, όπως παλιά λεωφορεία της πόλης που τα θυμούνται οι παλιότεροι, τυμπανιστές, μέχρι να εμφανιστούν οι μάγοι, γίγαντες, καβαλάρηδες σε σιδερένια άτια, ξυλοπόδαροι, νεράιδες, μέχρι να εμφανιστούν το αστέρι κι οι μάγοι κι οι υπηρέτες τους, που φέρνουν τα δώρα στα πιτσιρίκια και την καλή την τύχη σε όλους. Κι ύστερα οι καλικάντζαροι σαν ανθρακωρύχοι.

Όλοι μαζεύουν τα γράμματα των παιδιών, με τα οποία ζητούν τα δώρα τους και τις ευχές τους για τον νέο χρόνο, και οι μάγοι κουβαλούν πολύχρωμα πακέτα μέσα στα άρματα. Φέτος αποφύγαμε την παραδοσιακή βροχή από καραμέλες, μια και θα έκανε πολλά παιδιά να βγάλουν τις μάσκες και να βάλουν τα χέρια στο στόμα.

Κάθε δήμος κάνει τη δική του παρέλαση.
Κανένα παιδί δεν θα μείνει να μην δώσει το γράμμα του στους μάγους.

Τα πιτσιρίκια σήμερα δεν θα κοιμηθούν, γιατί περιμένουν με αγωνία το πρωί που θα ψάξουν το σπίτι παντού να δουν πού έχει κρυφτεί το δώρο που τους φέραν οι μάγοι κι οι καλικάντζαροι μες στη νύχτα.

Πόσο όμοιες είναι οι πανάρχαιες ζωντανές παραδόσεις απ' την μια στην άλλη άκρη της Μεσογείου!

Και κάπως θλιβερό που στην Αθήνα κι αλλού στην Ελλάδα, ακόμη και στην επαρχία, έχουμε υποκαταστήσει σταδιακά τις παραδοσιακές γιορτές, τους καλικάντζαρους, τα βλάσφημα τραγούδια, τις μεταμφιεσμένες παρέες από σπίτι σε σπίτι, αγόρια και κορίτσια, ντυμένα τραγιά, με τις ψευτογκλαμουράτες φιέστες στο Σύνταγμα, που τις σνομπάρουν οι ντόπιοι, και ποπ συναυλίες σε άδεια θέατρα.

Ίσως το τουρκομπαρόκ κι η αισθητική Μπόλιγουντ, που ενδημεί στις οθόνες και στα "κέντρα πολιτισμού" της Ελλάδος, να έβρισκε μια κατάλληλη θέση σε μερικά χιουμοριστικά στοιχεία μιας αντίστοιχης παρέλασης στην Αθήνα (ως εθνικό φολκλόρ) στα άρματα των συνοδών των μάγων. Αυτό όμως θα απαιτούσε ολίγον αυτοσαρκασμό, που δεν περισσεύει.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή τα χαμένα κι όμορφα θα αναβιώσουν και θα στεριώσουν πάλι και στην ανατολική άκρη της Μεσογείου. Είθε με τα πανάρχαια Θεοφάνεια και τον αγιασμό των υδάτων να φωτιστεί και το πνεύμα το ελληνικό.

Γιώργος- Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment