Monday, January 21, 2013

Ίλια Πριγκοζίν


Share/Bookmark
"Το μέλλον δεν είναι δεδομένο, τελεί πάντοτε υπό διαμόρφωση", μας θύμιζε ακούραστα ο νομπελίστας φυσικός Ίλια Πριγκοζίν...

Ο Ίλια Πριγκοζίν, τον οποίο είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω σε ένα όμορφο δείπνο στις Βρυξέλλες έναν χρόνο πριν φύγει, έζησε και συνδιαμόρφωσε τον ταραγμένο αιώνα που πέρασε και ό,τι θα τον ακολουθήσει. Γεννημένος στη Ρωσία, από εβραϊκή οικογένεια, λίγο πριν την Επανάσταση του Οκτώβρη του '17, έφυγε με την οικογένειά του λίγο μετά την επανάσταση για τη Γερμανία, την οποία και εγκατέλειψε λίγο αργότερα για το Βέλγιο, όπου και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του και όπου δημιούργησε το τεράστιο έργο το οποίο άλλαξε ριζικά τη σύγχρονη φυσική και, εν πολλοίς, τη σύγχρονη φιλοσοφία.


Μαζί με άλλους 20 Νομπελίστες συνυπέγραψαν το Τρίτο Μανιφέστο του Ανθρωπισμού το 2003, ένα από εκείνα τα κείμενα που επιδιώκουν να διαμορφώσουν τη σκέψη και την πράξη του αιώνα που έρχεται στο πλαίσιο των βασικών αρχών του ανθρωπισμού. Ένα από εκείνα τα θεμελιώδη κείμενα αρχών που όσοι αναζητούν αναφορές για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινούνται οι αρχές του προοδευτικού φιλελευθερισμού και της ανθρωπιστικής οικολογίας θα πρέπει να διαβάσουν (http://www.americanhumanist.org/Huma…/Humanist_Manifesto_III) .

Θυμάμαι ακόμη τη λάμψη στα μάτια του ηλικιωμένου κι όμως έφηβου αυτού ανθρώπου, όταν αποτραβηγμένοι σε μια γωνιά, κοιτώντας ένα βιβλίο με μοτίβα των ελληνικών κλασικών θεμάτων σε σχέση με αυτά των λατινοαμερικάνικων πολιτισμών των οποίων συνέλεγε αντικείμενα, έβλεπε σε αυτά τα μοτίβα το πολλαπλό κι όμως παρόμοιο μέλλον της ανθρωπότητας γεννημένο από το χάος της κατάρρευσης ενός συστήματος που έχει ξεπεράσει το όριο ισορροπίας του.

Στον δικό μας νου καθορίζεται το νέο μοτίβο, η νέα δομή, καθώς ακολουθούμε μελαγχολικά το αναπόφευκτο και αναντίστρεπτο βέλος του χρόνου.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος






No comments:

Post a Comment