Tuesday, July 16, 2013

All Inclusive


Share/Bookmark
"Οι πολέμιοι του μοντέλου προκρίνουν την απαγόρευση της πώλησης υπηρεσιών All Inclusive στον ελληνικό τουριστικό προορισμό...."

Προφανώς το All Inclusive δεν είναι το πλέον αποδοτικό είδος τουρισμού για μια οικονομία.


Το τονίζουμε εδώ και καιρό ότι αυτή η μορφή ανάπτυξης σε κάθε τομέα (όπως και σε αυτόν του τουρισμού) οδηγεί γενικότερα σε μια οικονομία χαμηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και αντίστοιχη ενσωμάτωση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι μονάδες αναπτύσσονται έντονα σε μαζική κλίμακα σε χώρες με αντίστοιχη ενσωμάτωση όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Τουρκία ή η Ταϋλάνδη (αν και αλλάζει σταδιακά στις δύο τελευταίες χώρες).

Το ενδιαφέρον όμως είναι η αντανακλαστική μας αντίδραση: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Να ψηφίσουμε αμέσως έναν νόμο.

Φυσικά, δεν αποκλείει το all inclusive την ανάπτυξη κάποιας άλλης μορφής τουρισμού.

Δεν είναι ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπων που το προτιμούν που θα αλιεύσουν πελάτες άλλες επιχειρήσεις: τοπικά εστιατόρια κλπ. Δίχως το all inclusive όλοι αυτοί απλώς δεν θα ήταν εδώ. Αν δεν υπήρχε, απλώς οι τουρίστες αυτοί θα πήγαιναν κάπου αλλού. Δεν λείπουν ούτε τα βουνά, ούτε οι παραλίες ούτε οι πόλεις από τη χώρα. Μάλλον διευκολύνει, γιατί με τη μαζικότητά του κατεβάζει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και χρηματοδοτεί τη λειτουργία των διεθνών δικτύων μεταφοράς που απαιτούν οικονομίες κλίμακας.

Η ύπαρξή του ελάχιστα σχετίζεται θετικά ή αρνητικά με την ανάπτυξη άλλων καλύτερων και πιο αποδοτικών μορφών τουρισμού: του ελεύθερου ατομικού και οικογενειακού τουρισμού, του τουρισμού νέων, του τουρισμού των ιστιοπλόων, ιδιαίτερα όσων μεταφέρουν μόνιμα το σκάφος τους στην Ελλάδα, της μόνιμης τουριστικής κατοικίας, του συνεδριακού τουρισμού, του τουρισμού των μικρών μονάδων, του πολιτιστικού τουρισμού, του τουρισμού με ειδικές ενασχολήσεις, τουρισμού κοινοτήτων και κοινωνικών ομάδων με ειδικά ενδιαφέροντα, αθλητικού τουρισμού, του τουρισμού για ΑΜΕΑ, του εκπαιδευτικού τουρισμού, τουρισμού τρίτης ηλικίας και εγκατάστασης συνταξιούχων, του θρησκευτικού τουρισμού, του ορειβατικού τουρισμού, του οικολογικού τουρισμού....

Ρωτήστε γιατί δεν αναπτύσσονται και θα βρείτε χίλια δυο προβλήματα: τα μουσεία είναι κλειστά, οι δρόμοι επίσης πολλές φορές, οι πόλεις ανασφαλείς, οι μεταφορές αναξιόπιστες και ακριβές, η έλλειψη συστήματος υγείας ικανού να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών, οι πόλεις και οι υποδομές και η συμπεριφορά μας για τους πιο αδύναμους (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ) άθλιες, οι δρόμοι και η βενζίνη που είναι πανάκριβοι, οι καθολικές απαγορεύσεις κάθε δραστηριότητας, από το ελεύθερο camping ως την ενοικίαση των ιδιοκτησιών Ελλήνων και ξένων στη χώρα για μικρό χρονικό διάστημα, οι ασήκωτοι και απρόβλεπτοι φόροι και οι αδειοδοτήσεις για μικρές έξυπνες επιχειρήσεις , η φορολογική ανασφάλεια για όποιον θέλει να αγοράσει σπίτι ή να φέρει ένα σκάφος στην Ελλάδα, η έλλειψη κτηματολογίου, η ελλιπής ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, η νοοτροπία της αρπαχτής που επισκιάζει την καλή προσπάθεια, η γενικευμένη ξενοφοβία, η γενικότερη οικονομική και άλλη ανασφάλεια της χώρας, χίλια δυο άλλα, το ξερό μας το κεφάλι, όλα εκτός από το all inclusive.

Εμείς έχουμε όμως τη λύση εύκολη και αμέσως: μια ακόμη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ.

Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να αρμέξουμε άμεσα την κατσίκα του γείτονα (κι ας την αρμέγει το κράτος μας), εεε, να ψοφήσει.

Να ψοφήσει η ρημάδα! 


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment