Sunday, December 13, 2015

Ο ήλιος και η σκιά του


Share/Bookmark
Για όσους δεν το πήραν καν είδηση κλεισμένοι στην εθνική μιζέρια, η ανθρωπότητα έκανε στο Παρίσι ένα τεράστιο βήμα.

Αναγνώρισε αυτό που πλέον όλες οι μελέτες και τα γεγονότα αποδεικνύουν: την ταχύτατη κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Εάν τα κράτη δεν αναλάβουν δράση, υπολογίζεται ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει 4,5 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Μεταβολή ασύλληπτη με τεράστιες συνέπειες στην ισορροπία των οικοσυστημάτων, στη βιοποικιλότητα, στις παράκτιες περιοχές, με μεγάλη άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, απειλητικά επακόλουθα στη γεωργία και παραγωγή τροφίμων για τα δέκα δισεκατομμύρια κατοίκων της γης, στα υδάτινα αποθέματα, στην παγκόσμια ειρήνη.

195 έθνη συμφώνησαν να αναλάβουν δράση ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουν να μείνει αρκετά κάτω από αυτούς. Ανάμεσά τους οι δυο μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα διεθνές Ταμείο που θα βοηθήσει στη μετάβαση στη νέα οικονομία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ταυτόχρονα, μια νέα οικονομία αναδύεται, γεμάτη προκλήσεις και ευκαιρίες. Κράτη που στήριξαν την ανάπτυξη και τον πλούτο τους στους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους θα χάσουν ισχύ και χρήμα. Νέες τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας θα αναπτυχθούν. Παγκόσμια δίκτυα διανομής του ενεργειακού πλεονάσματος από περιοχές και χρόνους αιχμής παραγωγής προς άλλες με αντίστοιχη ζήτηση θα δημιουργηθούν. Τεχνολογίες εξοικονόμησης και βέλτιστης κατανάλωσης θα επεκταθούν σε κάθε τομέα. Όσοι κυριαρχήσουν σε αυτές τις τεχνολογίες θα επηρεάζουν περισσότερο τον κόσμο.

Ένας νέος κόσμος γεμάτος ευκαιρίες για μια χώρα με τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό και ισχυρό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό αναδύεται. Αν κατορθώσει να ξεκολλήσει από την προϊστορία του λιθάνθρακα και του πετρελαίου όπου ζουν αντίστοιχα προϊστορικά όντα, οι αληθινοί ιδιοκτήτες της ΔΕΗ και των δημόσιων πόρων που έχουν μονοπωλιακά καταχραστεί. Και από το Jurassic park των πετρελαιάδων και των συμφερόντων τους, γεμάτο ευρω-ράπτορες που ρουφάνε χρήμα και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους καρκινογόνους κοτζαμπάσηδες T-Rex.

Τι παράδοξο και τούτο, μια χώρα που έχει παραμείνει ουσιαστικά στον 18ο αιώνα κοινωνικά και οικονομικά, που έχει βαλτώσει στην προβιομηχανική εποχή, το μόνο που κατάφερε να κρατήσει από τη βιομηχανική επανάσταση δεν ήταν μήτε η τεχνολογία ούτε τα μεγάλα επιτεύγματα, αλλά η βρωμιά της.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment