Wednesday, December 23, 2015

Η Ιταλία μειώνει τους φόρους


Share/Bookmark
Η συνταγή ενός άλλου αριστερού, παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών, είναι η μείωση των φόρων. Η μείωση που ενέκρινε η κυβέρνηση του Matteo Renzi αφορά τις οικογένειες, τους νέους, τις επιχειρήσεις, ενώ συνοδεύεται από αύξηση ορισμένων στοχευμένων δαπανών και μείωση άλλων που κρίνονται περιττές η δευτερεύουσες.

Συγκεκριμένα, η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Matteo Renzi, που προβλέπει το έλλειμμα να τοποθετείται στο 2,4%. «Το έλλειμμα μειώνεται από το 2012, η Ευρώπη το ήθελε χαμηλότερο στο 1,8%, αλλά ήδη είναι το χαμηλότερο τα τελευταία δέκα χρόνια», δήλωσε ο Renzi. Σημειώνεται πως η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος μετά την Ελλάδα στην Ευρωζώνη (133%) αλλά πολύ μεγαλύτερη αναλογικά παραγωγική βάση.

30 δις ευρώ είναι τα χρήματα που κατευθύνονται στην οικονομία, κυρίως μέσω στοχευμένων μειώσεων φόρων: θα μειωθούν οι φόροι στην πρώτη κατοικία, με κόστος περίπου 3,5 δις. Επίσης θα μειωθούν οι φόροι επί των κερδών των επιχειρήσεων, οι φόροι στις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τις κατασκευαστικές εταιρείες και στη γεωργία και θα αυξηθεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποσβένουν τον εξοπλισμό τους. Ο ΦΠΑ θα μείνει στο 22% με την προοπτική να μειωθεί στο μέλλον. Μειώνεται επίσης η συνδρομή για τη Δημόσια Τηλεόραση από 113 ευρώ σε 100 κατ’ έτος. Σύμφωνα με τον νέο νόμο δίνεται ακόμη η άδεια στους Δήμους να δαπανήσουν σε σχολεία και δρόμους τα χρήματα που περισσεύουν από τις εκπτώσεις έργων. Δημιουργώντας έτσι κίνητρο για αναζήτηση συμφερότερων συμβάσεων, αφού τα χρήματα που εξοικονομούν δεν τους αφαιρούνται.

Ένα ακόμη μέτρο είναι το μπόνους 80 ευρώ τον μήνα για τους στρατιωτικούς και αστυνομικούς που, όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, επιβαρύνονται με την προσπάθεια μετά τα γεγονότα του Παρισιού και τις τρομοκρατικές απειλές και επιπλέον 2 δις για την ασφάλεια.

Και κάτι ακόμα: 1 δις παραπάνω για τον Πολιτισμό επιπλέον άλλων μέτρων, όπως ένα δελτίο 500 ευρώ τον χρόνο σε όλους τους νέους από 18 ετών και άνω για να το δαπανήσουν σε θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκθέσεις της επιλογής τους. Προφανώς, αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν στην οικονομία και στα ανταγωνιστικότερα και πιο ενδιαφέροντα μουσεία και θέατρα και οργανισμούς που θα κατορθώσουν να προσελκύσουν τους νέους. Ο Ρέντζι πυροδοτεί μια πολιτιστική βόμβα από τα κάτω.

Άλλα 400 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν στη Διεθνή Συνεργασία και 600 στην καταπολέμηση της φτώχειας στην Ιταλία.

Ο προϋπολογισμός αυτός στηρίζεται στο ότι, σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, η χώρα θα αναπτυχθεί το διπλάσιο το προσεχές έτος: από 0,8% το 2015 στο 1,5% το 2016.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα στοχευμένα μέτρα μόνιμου περιορισμού της δημόσιας δαπάνης, γύρω στα 5 δις ευρώ, κυρίως στη Διοίκηση και με το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Το στοίχημα του Renzi είναι προφανώς να κάνει την Ιταλία μια χώρα ελκυστική να επενδύει και να ζει κανείς και να πυροδοτήσει μια έκρηξη στη (μεγάλη) παραγωγική μηχανή της χώρας του. Μειώνοντας σε μόνιμη βάση τον υπερμεγέθη κρατικό μηχανισμό, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και επενδύοντας στο σπουδαίο, τη γνώση και τον πολιτισμό.

Είναι ενδιαφέρον ότι η επιλογή στήριξης της οικονομίας του Renzi είναι κυρίως η παροχή κινήτρων με τη μείωση των φόρων στις παραγωγικές δραστηριότητες και σε βασικά αγαθά (όπως η πρώτη κατοικία). Ενώ οι δαπάνες του είναι στοχευμένες και επενδυτικές (δρόμοι, σχολεία) ή επένδυση στη γνώση.

Το αντίθετο ακριβώς από το σενάριο των εγχώριων “αριστερών” του ρωμέϊκου, που είναι η προστασία όσων ήδη διαθέτουν τα βασικά και παραπάνω και του μη παραγωγικού κρατικού μηχανισμού με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, έναντι αυτών που δεν έχουν τίποτα. Και η περαιτέρω επιβάρυνση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, ώστε τελικά να καταστεί μη βιώσιμη εντός της χώρας. Για να μην αγγίξουν την απαραίτητη μόνιμη μείωση των κρατικών δαπανών με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, ώστε να μειωθεί το αναγκαίο προσωπικό και οι ανορθολογικές συντάξεις.

Η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο. Αν και υποπτεύομαι ότι οι περισσότεροι το μαντεύουμε ήδη.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


(πηγή πληροφοριών: El Pais http://internacional.elpais.com/…/ac…/1450813447_178167.html )No comments:

Post a Comment