Tuesday, September 6, 2016

Μια νίκη χωρίς ηττημένους: η φάλαινα που νίκησε τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου


Share/Bookmark
Η μάχη της Σαχαλίνης είναι από τις σημαντικότερες της ιστορίας. Εκεί, σε αυτό το ρώσικο νησί στα βόρεια της Ιαπωνίας με θερμοκρασίες ως 45 υπό το μηδέν, ζουν οι τελευταίες δυτικές γκρίζες φάλαινες. Ζώα περίπου 14 μέτρα μήκος με βάρος 40 τόνων, μεγαλύτερες από ένα λεωφορείο, είναι τόσο εκπληκτικά φιλικές που πλησιάζουν τα σκάφη και τις βάρκες, βγάζουν το κεφάλι, κοιτάν με τα μάτια του έξυπνου θηλαστικού τους επιβάτες και αφήνουν να τις χαϊδέψουν. Μια ανατριχιαστική συμπάθεια.

Και εκεί, στη Σαχαλίνη, στα παγωμένα και μοναχικά νερά του βόρειου Ειρηνικού, υπάρχει το Sakhalin-2, μια από τις μεγαλύτερες υποδομές εξόρυξης πετρελαίου του κόσμου. Αυτό ήταν το σκηνικό για μια από τις μεγαλύτερες μάχες για τη βιοποικιλότητα της ιστορίας: η μάχη για να σωθούν οι τελευταίες 115 γκρι φάλαινες που είχαν απομείνει το 2004, μετά από δεκαετίας ανελέητου κυνηγιού από τους ανθρώπους, που απαγορεύτηκε με τη Διεθνή Σύμβαση απαγόρευσης κυνηγιού των φαλαινών.

Η νίκη αυτή είναι καθοριστική, πιθανότατα.

Ο εχθρός ήταν η Shell, ο πετρελαϊκός γίγαντας, με έδρα τη Χάγη (Ολλανδία) Η Shell ήταν ο βασικός μέτοχος της Sakhalin Energy, της εταιρείας που στις αρχές της χιλιετηρίδας ανακοίνωσε ένα πρότζεκτ 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση των εγκαταστάσεων, με δυο νέες πλατφόρμες και έναν νέο υποθαλάσσιο αγωγό. Και η οποία έκανε πως δεν άκουγε την κριτική για τις συνέπειες των εργασιών που θα ήταν πιθανότατα το οριστικό τέλος για τη φιλική γκρι φάλαινα.

Τότε το WWF άλλαξε στρατηγική, λέει η Βρετανή ζωολόγος Wendy Elliott, διευθύντρια για την άγρια ζωή του WWF. Αντί για πίεση προς τον πετρελαϊκό κολοσσό στράφηκαν στις τράπεζες που τον δανείζουν για την υλοποίηση του πρότζεκτ. 146 οργανώσεις από 22 χώρες ενώθηκαν σε μια διεθνή εκστρατεία για την σωτηρία της γκρι φάλαινας, με στόχο τις τράπεζες: την ελβετική Credit Suisse, τη γαλλική BNP Paribas, τη βρετανική Standard Chartered, και τις τρεις μεγατράπεζες της Ιαπωνίας (Tokyo-Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui Banking Corporation y Mizuho Bank και Bank of Japan for international Cooperation).

Και κέρδισαν. Οι τράπεζες, με την εικόνα τους σε κίνδυνο στο ευρύ κοινό, έβαλαν όρο για να δανείσουν τη Shell την αποδοχή της γνωμάτευσης ομάδας διεθνών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από επιστήμονες, για τον περιορισμό των συνεπειών στις φάλαινες. Οι εμπειρογνώμονες, που διευθύνονταν από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία και Διατήρηση της Φύσης, επέβαλαν την αλλαγή της θέσης του νέου αγωγού κατά 20 χιλιόμετρα προς τον Νότο, μακριά από τη ζώνη όπου τρέφονται οι φάλαινες. Επίσης, επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο περιορισμού του θορύβου των σεισμικών ερευνών, που αποδέχθηκε η εταιρεία. Συνολικά η Shell δέχτηκε το 90% των 539 συστάσεων των ειδικών. 

Ο πληθυσμός των γκρι φαλαινών, που πλησιάζει την εξαφάνιση, αυξήθηκε από 115 το 2004 σε 174 σήμερα.

"Πιέζουμε, ζητούμε από τους χρηματοοικονομικούς ομίλους να συνεχίσουν αυτό το επιτυχημένο παράδειγμα και να βάλουν αυστηρούς όρους στα δάνειά τους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, και ειδικά σε απειλούμενα είδη", δηλώνει η Elliott.

Δίπλα της η απρόσμενη εικόνα του Διευθυντή της Shell, Deric Quailel. "Αυτή η υπόθεση και η επιτυχία δείχνει πως οι εταιρείες εκμετάλλευσης και οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος μπορούν να δουλέψουν μαζί", δηλώνει. "Στη Shell ξεκινήσαμε μια αλλαγή που άρχισε το 2004 με αυτή την ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων. Χρειάστηκε πολύς χρόνος οι μηχανικοί της εταιρείας μας να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί και κατάλαβαν πως είχε νόημα, ακόμη και οικονομικό, να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών”, αναγνώρισε ο διευθυντής του πετρελαϊκού κολοσσού.

"Γιορτάζουμε μια νίκη. Ξεκίνησε ως Δαυίδ εναντίον Γολιάθ και κατέληξε Δαυίδ μαζί με Γολιάθ", δήλωσε ο Azzedine Downes, πρόεδρος του IFAW. “Αρχίσαμε μια εκστρατεία ενάντια σε ένα πρότζεκτ και τώρα είμαστε μέρος του πρότζεκτ”, επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του WWF, της οργάνωσης που έπλευσε με ένα αντίγραφο μιας γκρι φάλαινας στον Τάμεση, στο κέντρο του Λονδίνου, για να καταγγείλει την κατάσταση στη Σαχαλίνη.

Η Elliott προειδοποιεί πως είναι μια εύθραυστη νίκη. Η αλλαγή νοοτροπίας της Shell παραμένει μια εξαίρεση και άλλες εταιρείες, όπως η αμερικανική ExxonMobil, που άρχισε την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στην περιοχή, θα πρέπει με τη σειρά τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Shell και να αποδεχτούν τις συστάσεις και τη συνεργασία των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Η Exxon δεν θα έπρεπε να χρειαστεί να υποστεί την ίδια πίεση με τη Shell. Θα ήταν ντροπή, δηλώνει το WWF.

Μια μεγάλη νίκη με δυο συμπεράσματα: πρώτο, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο χωρίς ενεργή δράση και πίεση των πολιτών με τεχνογνωσία, οργάνωση και επιστημονική βάση, και δεύτερον, πως τούτο είναι δυνατόν μόνο στην ανοιχτή οικονομία και στις ανοιχτές και φιλελεύθερες κοινωνίες.

Τα καθεστώτα αυταρχισμού και κρατισμού, των μεγακρατικών εταιρειών και των ολιγαρχών, πέρα από οικονομική ανέχεια, δυστυχία και καταπίεση, κάνουν κάτι χειρότερο: καταστρέφουν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον που ζουν οι πολίτες τους και υποθηκεύουν το μέλλον των γενεών που έρχονται.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος  



πηγή: EL PAIS
http://elpais.com/…/20…/09/04/ciencia/1472962834_232358.html




No comments:

Post a Comment