Tuesday, June 4, 2019

Το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού;


Share/Bookmark
Κι ενόσω οι μικροκαυγάδες μας για το ποιος θα πάρει μιαν εδρούλα εδώ ή εκεί, τη συνταξούλα και το εξοχικό του, το αμάξι και το κινητό του, η μητέρα Γη αλλάζει αδιάφορα, όπως έκαμε πάντα.

Μόνο που αυτήν την φορά αλλάζει ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ, κι αυτή η αλλαγή δεν είναι από μια απότομη τεκτονική μετακίνηση μιας ηπείρου, έναν ξεστρατημένο αστεροειδή, ένα υπερηφαίστειο που σκάει μια φορά στα 500 χιλιάδες χρόνια.

Την αλλάζουμε εμείς, η δική μας έκρηξη είναι που κρατά και καίει τώρα μονάχα 200 χρόνια.

Μια στιγμή, ένα χιλιοστό του δέκατου του δευτερολέπτου στη γεωλογική ιστορία.

Η περίπλοκη ανώτερη ζωή και οι όλο και πιο περίπλοκες κι ανώτερες κοινωνίες φαίνονται ισχυρές αλλά χρειάζονται σταθερότητα. Είναι οι πιο ευάλωτες στις γρήγορες αλλαγές.

Ζήσαμε 5-10 χιλιάδες χρόνια σχετικής κλιματικής σταθερότητας. Κι αλλά 70 χρόνια, τα τελευταία, μιας παγκόσμιας σχετικά ειρήνης. Αυτό μας έκανε ακόμη πιο περίπλοκους. Βελτίωσε τις γνώσεις, την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας, τις υποδομές, τα φάρμακα, τη διατροφή. Αλλά και πιο ευάλωτους.

Στις μεγάλες προηγούμενες ξαφνικές αλλαγές επιβίωσαν μόνο οι απλούστερες μορφές ζωής. Απόγονοι των οποίων, ενός μικρού θηλαστικού σαν αρουραίου, είμαστε κι εμείς.

Οι προβλέψεις πρόσφατης επιστημονικής έρευνας δεν είναι πια μακρινές. Βρίσκονται στο δικό μας προσδόκιμο ζωής, το 2030 - 2050 , κι αυτό της πρώτης γενιάς που μας ακολουθεί. Είμαστε ήδη 6 -7 δις. Το 2050 θα έχουμε ξεπεράσει τα 10. Μπορεί και να μην προλάβουμε.

Η παγκόσμια αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας όπως τις ξέρουμε δεν είναι μακριά. Μια μικρή αλλαγή του Jet Stream και μια ελάχιστη επιβράδυνση του Gulf Stream, θα κάνει αγνώριστα τα τοπία στα οποία μάθαμε να ζούμε, εδώ στην Ευρώπη, από όπου προέρχεται η τροφή και το νερό μας.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη θα αναζητούν καταφύγιο αλλού, εκεί που δεν θα υπάρχει πια. Θα αναζητούν σωτήρες. Δεν θα μιλούμε για μεταναστευτικές ροές και θρησκείες και άλλα τέτοια φαιδρά, αλλά για αλλαγές της ανθρωπογεωγραφίας του πλανήτη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταξύ μας σχέσεις, κρατών, εθνών, νομάδων φυλών, οικογενειών και λίγων μοναχικών ανθρώπων, που θα δουν την τελευταία σπίθα .

Μιλούμε για το αν θα επιβιώσει ό,τι και όποιος απομείνει από το είδος μας. Να ψάχνει προφήτες, Θεούς κι αγρίμια.
..............................

"The increasingly disastrous impacts of the climate crisis, coupled with inaction to tackle it are sending our planet down a bleak path towards an increasingly chaotic world which could overwhelm societies around the globe, the report’s authors contend."
..............................

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


Σχετικός σύνδεσμος: www.independent.co.uk/environment/climate-change



No comments:

Post a Comment