Sunday, June 9, 2019

Οι πρώην


Share/Bookmark
Θάτσερ, Μέητζορ, Μπλαιρ, Γκονζάλες, Κολ, Σρέντερ, Ραχόι, Αθνάρ, Θαπατέρο, Ολάντ, Βαλς, Ρέντζι, Κάμερον ..... για να μείνουμε στην Ευρώπη.

Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί και άλλοι, ων ουκ έστι αριθμός;

Υπήρξαν αρχηγοί κυβερνήσεων ή κρατών και αρχηγοί των κομμάτων τους. Πολλοί ήταν νέοι μάλιστα όταν αντικαταστάθηκαν.

Μετά το τέλος της ηγεσίας τους στη χώρα ή στο κόμμα, ουδείς τους παρέμεινε μέλος του Κοινοβουλίου υπό άλλον αρχηγό, εφόσον παρέδωσε την αρχηγία του ή/και αυτήν του κόμματός του. Δεν ταιριάζει. Μερικοί έφυγαν αμέσως, άλλοι μόλις τελείωσε η θητεία τους, και δεν ξαναπαρουσιάστηκαν προς εκλογή.

Με την παρουσία τους και μόνο στο κοινοβούλιο έχουν δυσανάλογο βάρος για τις αποφάσεις του κόμματος τους. Και αδικούν τον πρότερο εαυτό τους και τον θεσμό που υπηρέτησαν.

Κάποιοι ανέλαβαν άλλον ρόλο, Ευρωπαϊκό, Διεθνή.

Κάποιοι έκαναν δημόσιες παρεμβάσεις με το κύρος τους, που ακούγονται και συζητώνται από τους πολίτες ή τα κόμματα τους.

Είναι αυτονόητο.

Καραμανλής, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σαμαράς, Έβερτ, Σημίτης, Μητσοτάκης...και άλλοι που δεν τελειώνουν, δεν το κατάλαβαν μόνοι τους.

Και όχι μόνο παρέμειναν μέχρι να τους διώξουν, αλλά ορισμένοι δεν έκαναν καν τη δουλειά του βουλευτή. Που δεν είναι αυτή του αρχηγού. Να συμμετέχουν σε επιτροπές, να προτείνουν και επεξεργάζονται νόμους, να ελέγχουν με επερωτήσεις την κυβέρνηση.

Ασχέτως προσώπων και της αξίας τους, ασχέτως της σημερινής συγκυρίας και γεγονότων, το Ελληνικό σύστημα, και μάλιστα η θεσμοθετημένη εκλογή των πρώην πρωθυπουργών πέρα από την κανονική διαδικασία επιλογής, η εμμονή πρώην πρωθυπουργών και πρώην αρχηγών των κομμάτων τους να παραμείνουν στη βουλή, στρεβλώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία και μπλοκάρει τη φυσική εξέλιξη των κομμάτων με την ανάδειξη άλλων, καινούργιων στελεχών. Να πάρουν την κατεύθυνση που επιλέγουν, καλή ή όχι. Αλλά δική τους και νέα.

Των πρώην τελείωσε η εποχή σε αυτόν τον ρόλο. Είναι φυσικό. Θάπρεπε νάναι και αυτονόητο, από τους ίδιους.

"Οι πρώην Πρωθυπουργοί είναι σαν τα Κινέζικα βάζα", συνήθιζε να λέει ο Φελίπε Γκονζάλες. "Είναι πολύτιμα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις πού να τα βάλεις στο σπίτι και σε τι μπορούν να χρησιμεύσουν".

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment