Thursday, April 16, 2020

Τουρκία: Απρόβλεπτοι καιροί ξημερώνουν στη γειτονιά


Share/Bookmark
Κάτι πολύ επικίνδυνο συμβαίνει δίπλα μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας φίλος σε ανάρτησή του,  "ο Ερντογάν υιοθέτησε τον τσαβισμό". Για να αποφύγει τον δανεισμό από το ΔΝΤ.

Κρατικοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις κάτω από το Εθνικό Ταμείο, πέρα από κάθε έλεγχο λογιστικό και λογοδοσίας. Τυπώνοντας λίρες, προφανώς, μια και σκληρό νόμισμα δεν υπάρχει και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται.

Ο Covid-19 φαίνεται να καταστρέφει την οικονομία μιας χώρας με σημαντική παραγωγική βάση, που "για να την προστατεύσει", άργησε ή δεν έλαβε σοβαρά μέτρα για την πρόληψή του. Και έχει προφανώς το καθεστώς της στερήσει τους πολίτες του όχι μόνο από την προστασία της ζωής, αλλά και από διαφανείς πληροφορίες για την κατάσταση με τον έλεγχο των ΜΜΕ και του διαδικτύου, ακόμη και των συνομιλιών .

Η οποία υγειονομική κατάσταση πιθανότατα είναι εκτός ελέγχου, όπως αποδεικνύουν οι σπασμωδικές κινήσεις του μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ξαφνική ανακοίνωση μέτρων από τον υπουργό εσωτερικών, που προκάλεσε πανικό και άδεια σουπερμάρκετ και παραίτησή του την επόμενη. Έτσι εκτροχιάζεται πλήρως και η οικονομική κατάσταση.

Ο αυταρχικός πατέρας του οικονομικού θαύματος της γείτονος σκοτώνει το παιδί του για να μην σταματήσει να το ελέγχει, έστω και κατεστραμμένο.

Δεν θα γίνει χωρίς πολύ σημαντικές κοινωνικές αναταράξεις αυτό.

Η Τουρκία δεν είναι μήτε Κονγκό ούτε καν Αίγυπτος. Έχει μια τεράστια μεσαία τάξη που αντιπροσωπεύει τo 40% του πληθυσμού και μια απέραντη μικρομεσαία τάξη που είναι άλλο 50%. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 15 χιλιάδες δολλάρια.

Η οικονομική καταστροφή και μιζέρια που θα φέρει η κρατικοποίηση χιλιάδων παραγωγικών μονάδων και η απαξίωση του νομίσματος, μαζικός πληθωρισμός, ελλείψεις σκληρού νομίσματος για εισαγωγές ενδιάμεσων παραγωγικών αγαθών αλλά και σημαντικών καταναλωτικών αγαθών σε κρίσιμους τομείς, έλεγχοι κεφαλαίων, δεν θα είναι μια εύκολη κατάσταση για τους απλούς Τούρκους πολίτες. Οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε είκοσι κοντά χρόνια σταθερής ανάπτυξης και ένα αξιοπρεπές αστικό επίπεδο ζωής και κρατικών υπηρεσιών. Μια γενιά που έμαθε να ταξιδεύει, να σπουδάζει, να καταναλώνει, να εργάζεται σε εξαγωγικές δραστηριότητες...

Η αποσταθεροποίηση του συστήματος θα είναι απρόβλεπτη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Από την άλλη πλευρά, πέρα από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, πολλές φορές οι κρίσεις αυτές καθοδηγούνται σε αύξηση εθνικισμών από ηγέτες σε απελπισία κι αναζήτηση εξωτερικών εχθρών, θα έχει σίγουρα επιπτώσεις άμεσες και στην Ελληνική οικονομία.

Κάποιες αρνητικές, δύο δις ευρώ ήταν οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία. Από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς. Πολλές οι άμεσες επενδύσεις στο real estate Τούρκων στην Ελλάδα.

Κάποιες ίσως θετικές, όπως η αναζήτηση ασφαλέστερων προορισμών στην κρίσιμη περιοχή μας από μεγάλους ομίλους για σοβαρές επενδύσεις, κυρίως βιομηχανικές, εάν η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αυτή τη σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Απρόβλεπτοι καιροί ξημερώνουν στη γειτονιά. Ίσως ακόμη πιο απρόβλεπτοι από αλλού.

Εύχομαι το καλύτερο στους Τούρκους φίλους πολίτες και απλούς ανθρώπους. Φοβάμαι για το χειρότερο. Κάνεις δεν είναι ασφαλής όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα. Όσες διαφορές, σοβαρές ή τεχνητές, να μας χωρίζουν ανοήτως.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment