Tuesday, July 14, 2015

Ούτε μία στο εκατομμύριο!


Share/Bookmark
Στα ψιλά γράμματα του νέου μνημονίου, ποιος φωστήρας το σκέφτηκε; ΦΠΑ 23% (?) στα ασφαλιστικά προγράμματα. Αποφύγαμε την οριζόντια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επί της εργασίας κατά 2-3 μονάδες, που αρχικά πρότεινε η Κυβέρνηση, και προέκυψε ακόμη χειρότερο. Αυξάνεται το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης (που καλύπτει συχνότατα και ανέργους ή περιστασιακά εργαζόμενους) κατά 23 (!) μονάδες.

Δηλαδή, το πρόγραμμα μιας τριμελούς οικογένειας για να καλύψει την υγειονομική περίθαλψή της, μπορεί να πάει από 2.000 ευρώ ετησίως στα 2.460. Το οποίο πληρώνει ήδη για χρόνια (δηλαδή έχει επενδύσει σε αυτό ήδη ένα σημαντικό κεφάλαιο) και πιθανόν συνεχίζει να το καλύπτει οριακά με πολύ μικρότερο μισθό πλέον.

Ένα πρόγραμμα που εξοικονομεί σημαντικά ποσά από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία για παροχές, ενώ ο ασφαλισμένος συνεχίζει να τα πληρώνει και αυτά. Το οποίο τώρα ο ασφαλισμένος έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, καθώς το σύστημα πρόνοιας καταρρέει κάτω από το βάρος της κρίσης.

Και ποιος υπολόγισε ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να το πληρώνει; Ποιος υπολόγισε τη ζημιά του, αν αναγκαστεί να το διακόψει μονομερώς μετά από χρόνια εισφορών; Ποιος υπολόγισε την επιβάρυνση των Δημόσιων Ασφαλιστικών Ταμείων, εάν τελικά ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων αναγκαστεί να τα διακόψει; Ή αν σταματήσουν να υπογράφονται νέα συμβόλαια; Ποιος υπολόγισε τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και στους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών και την αντίστοιχη απώλεια κρατικών εσόδων και αύξηση δαπανών; Ποιος υπολόγισε την ανθρώπινη ζημία της απώλειας ασφάλισης ή της τραγικής αύξησης του κόστους της για τους πολίτες, τη στιγμή που την έχουν περισσότερο ανάγκη και βρίσκονται σε μεγαλύτερη δυσκολία; Ποιος θα καταγράψει το οφθαλμοφανές μείον στα κρατικά ταμεία;

Αλλά και τεχνικά μιλώντας, αυτό το μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσει τους στόχους του, όχι μόνο για μεσοπρόθεσμη αλλά ακόμη και για βραχυπρόθεσμη ίσως, πρόσκαιρη αύξηση των δημοσίων εσόδων και, έστω, σταθεροποίηση των δαπανών, ούτε μία στο εκατομμύριο. Εάν δεν υπάρξει δραματική αναδιαμόρφωση στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των αγίων-παγίων κρατικών δαπανών. Ούτε μία στο εκατομμύριο!


Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος



ΥΓ. Εντέλει, ενώ αρχικά είχαν προτείνει οι ίδιοι 23% σε όλα, μετά τις αλλαγές που προφανώς επιβλήθηκαν το τελικό νομοσχέδιο περιορίζει την αύξηση στις ασφάλειες πυρός και αυτοκινήτων. Ενώ μειώνεται λίγο ο φόρος στα ασφάλιστρα ζωής.
 Γ.Γ.Γ.



No comments:

Post a Comment