Friday, December 16, 2016

Όταν το χρέος ρυθμιστεί, δεν θα το μάθουμε καν


Share/Bookmark
Όλοι γνωρίζουν πως 3,5% πλεόνασμα για σειρά ετών δεν είναι δυνατό, παρά μόνο σε ένα πολύ μικρότερο μελλοντικό ΑΕΠ, δηλαδή σε μια οικονομία συρρικνωμένη, στην οποία θα ήταν και άχρηστο, καθώς ονομαστικά δεν θα αντιστοιχούσε πια στο ποσό που απαιτείται για τις αποπληρωμές. Το γνωρίζει το ΔΝΤ, που ως τεχνοκρατικός οργανισμός το λέει, το γνωρίζουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, αλλά δεν το λένε. Το γνωρίζει και η Ελληνική Κυβέρνηση, τουλάχιστον η στενή παρέα περί τον Τσίπρα που κυβερνά (οι υπόλοιποι είναι μάλλον αρκετά ζωντόβολα για να γνωρίζουν οτιδήποτε).

Γιατί λοιπόν επιμένουν οι δανειστές σε κάτι που δεν βγαίνει και το οποίο ξέρουν πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ρυθμίσουν κάποτε;

Για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος: είναι ότι δεν βγαίνει ούτε και αν το ρυθμίσουν τώρα. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να βγουν τα νούμερα με αύξηση του ΑΕΠ και όχι με αύξηση των φόρων σε ένα συρρικνούμενο ΑΕΠ. Μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους και αύξηση της αποτελεσματικότητάς του σε κάθε τομέα, δημόσιες επενδύσεις, δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία, δίκτυα, προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού παντού και καταπολέμηση των καστών και των κρατικο-ιδιωτικών ολιγοπωλίων, εξωστρεφής αναπτυξιακή στρατηγική. Αλλιώς ό,τι και να χαρίσεις θα πάει στράφι.

Ο δεύτερος: γιατί δεν έχουν πειστεί πως αυτοί που κυβερνούν είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις γιατί τις θέλουν και τις πιστεύουν. Πολύ απλά, δεν θα το κάνουν στον Τσίπρα και στην παρέα του, αλλά σε έναν συνομιλητή που μπορεί να διαφωνούν, αλλά καταλαβαίνει ο ένας τη γλώσσα του άλλου, που του αναγνωρίζουν μια ελάχιστη σοβαρότητα.

Ο τρίτος: δεν είναι η στιγμή. Την ώρα αυτή που μεγαλώνει η ξενοφοβία στην Ευρώπη, με δυο κρίσιμες εκλογές τον χρόνο που έρχεται στη Γαλλία και στη Γερμανία, δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν οτιδήποτε που θα την ενισχύσει.

 • Ο τέταρτος: δεν είναι ο τρόπος. Όταν και εάν έρθει η ώρα να ρυθμιστεί το χρέος, θα γίνει στα παρασκήνια, όχι υπό ανοιχτές πολιτικές απειλές και με μαγκιές. Όποιος επιχειρεί να πουλήσει μαγκιά, συνειδητά ή από άγνοια κλειδώνει την αρνητική απάντηση των δανειστών. Δεν μπορούν να κάνουν πίσω για λόγους ευνόητους. Όλοι θα ζητούν το ίδιο. Δεν υποκύπτεις στον ζητιάνο-εκβιαστή γιατί θα πλακώσει όλη η φάρα. Όταν κάποτε και εάν γίνει ρύθμιση του χρέους, η κυβέρνηση που θα το έχει επιτύχει δεν θα πιστωθεί τίποτα από το γεγονός παρά μόνο τις συνέπειές του. Θα περάσει στα οικονομικά των εφημερίδων σαν μια απλή είδηση, όχι στα πρωτοσέλιδα.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τα γνωρίζει αυτά επίσης.

Γιατί διεκδικεί τότε αυτή την άβολη και αδιέξοδη φαινομενικά θέση που οδηγεί στην απόρριψη και στην άρνηση επικεντρώνοντας στο χρέος, αφού δεν μπορεί να το κερδίσει τώρα ούτε με αυτόν τον τρόπο; Γιατί δεν ψάχνει μια διακριτική συνεννόηση επικεντρώνοντας σε αυτά που μπορεί να πετύχει τώρα;

Πιθανολογώ:

1. Γιατί δεν ξέρει τι άλλο ακριβώς θα μπορούσε να επιδιώξει και να πετύχει.

2. Γιατί δεν την ενδιαφέρει η μείωση του χρέους αλλά τη χρησιμοποιεί για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την ουσία. Δηλαδή, τη συζήτηση επί των μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει να παράγει αυτή η χώρα κάτι, όσο το δυνατόν υψηλότερης εγχώριας προστιθέμενης αξίας, με τρόπο ανταγωνιστικό, που κάποιος στον κόσμο θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει στην τιμή και στην ποιότητα που προσφέρεται.

3. Γιατί επιθυμεί να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και να απομείνουν για πάντα οι ίδιοι και οι παρέες τους φύλαρχοι ολιγάρχες στην πουτινοδημοκρατία της γκρεγκρενίας, αποκομμένη πια από την Ευρώπη (ίσως και από τον εαυτό της).

4. Γιατί χέστηκαν αν με άλλο τρόπο και άλλη μέθοδο, μπορούν να πετύχουν τη ρύθμιση καλύτερα για τη χώρα. Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι όσο κάτσουμε, πουλώντας «σκληρή διαπραγμάτευση» και μαγκιά στο πόπολο (όχι δηλαδή σαν τους άλλους τους χαρτογιακάδες, τους μαλθακούς!).

5. Γιατί τους έχει ζώσει ο φόβος και ψάχνουν τρόπο να φύγουν ηρωικά και όχι πένθιμα. Να κρατήσουν πολλά κεκτημένα τους από τη θέση μιας αντιπολίτευσης ικανής να εκβιάζει.

6. Υπάρχει και μια ακόμη ανατρεπτική πιθανότητα. Ότι και ο στενός πυρήνας της οργάνωσης που μας κυβερνά και όχι μόνο η πλέμπα, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν, αποτελείται από εξίσου ζωντόβολα με το ευρύτερο στελεχιακό δυναμικό της. Πως δεν έχουν πάρει χαμπάρι μία τι παίζει και οι δανειστές τούς δουλεύουν ψιλό γαζί. Δεν μου φαίνεται πως είναι έτσι, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω τελικά. Οι προθέσεις της βλακείας είναι αχαρτογράφητες και από αυταρέσκεια ενίοτε φορά το φόρεμα της φάρσας.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος
εικόνα: The Idiot, Hammer Toe, David Campbell, 2012 
No comments:

Post a Comment