Thursday, December 22, 2016

Όσο Mπορείς


Share/Bookmark
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.
Κ.Π. Καβάφης

Χαραγμένο γράφιτι στην πρόσοψη του δημοτικού σχολείου στη Σόφια, ένα τετράγωνο από το σπίτι του Thanos Sideris, που μένω αυτές τις μέρες.

Κάποιοι, οι μοιρολάτρες, το διαβάζουν σαν αποδοχή της αδυναμίας μας με αξιοπρέπεια. Όμως όχι, δεν λέει αυτό ο Αλεξανδρινός.

Το μεγαλείο του ποιήματος βρίσκεται σε τούτο το μεγάλο ΘΕΛΩ και το ΑΝ. "Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις" .

Η συνέχεια θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι:

"Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις .... σήμερα, μην αποφεύγεις να το δεις .... μην αποφεύγεις να το σκέφτεσαι. Μην καταφεύγεις στην απάθεια και στη χυδαιότητα των ανόητων συναναστροφών, στην ηρεμία και την παθητικότητα της εύκολης φυγής. Μη βολευτείς να μη στοχάζεσαι. Μην την αγνοήσεις την αλήθεια, Μην πάψεις να την κοιτάς ως έχει. Μείνε ανήσυχος, και σκέψου πάλι πώς τηνε θες στην εποχή και τις συνθήκες. Μείνε ζωντανός και ζήσε την και θα αλλάξει όπως κι εσύ. Κάμε .... ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ, χάραξε τον δικό σου δρόμο μες στις μεγάλες και μικρές συνθήκες που σου δόθηκε να ζήσεις".

Αυτό έκαμε κι ο ίδιος. Έζησε αυτός, ένας Έλληνας κλασσικός, την εποχή του της Αλεξανδρείας, των αρωμάτων του φθίνοντος ύστερου Ελληνισμού καθώς έσβηνε στη χύτρα του ανερχόμενου χριστιανισμού. Την έζησε σε βάθος, χωρίς παράπονο μάταιο, δίχως ανούσια κι ευτελή καταφύγια στην καθημερινή ανοησία, χωρίς συμβάσεις. Ερωτεύτηκε, έζησε, γέρασε, έφυγε, και μας παρέδωσε την ποίηση και το πρόσωπό του αλώβητο και πλήρες.

Με τις καλύτερες ευχές μου για τις γιορτές.

Όσο μπορούμε...

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment