Sunday, April 9, 2017

Μάο, Πολ Ποτ, Κιμ, Τζιχάντ ...αλά Ελληνικά


Share/Bookmark
Το κράτος έχει τη μεγαλοθυμία να σας επιτρέψει να του χαρίσετε την περιουσία σας:

"εξετάζεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου από τον φορολογούμενο στο δημόσιο. Η διάταξη υπάρχει, ήδη, στην υφιστάμενη νομοθεσία και αυτό που απομένει είναι η υπουργική απόφαση, η οποία, αφενός, θα την θέτει σε ισχύ, αφετέρου, θα διευκρινίζει όλες τις παραμέτρους για τον τρόπο υλοποίησής της. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ. Θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να τεθεί ένα κατώτατο όριο φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιείται το μέτρο, όπως για παράδειγμα για φόρο κληρονομιάς πάνω από 5.000 ευρώ ή και υψηλότερα. Παράλληλα, η βασική σκέψη είναι η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
....Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η αξία του ακινήτου που θα επιλέγεται θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, αφού δεν θα προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων προς τον φορολογούμενο, ούτε η αξιοποίηση του και για πληρωμές άλλων φόρων τώρα ή στο μέλλον....." (πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Είναι γελοίο, αν δεν ήταν τραγικό. Κληρονομείτε για παράδειγμα ένα ακίνητο από τον θείο σας, αντικειμενικής (εξωπραγματικής) αξίας 150.000 ευρώ.

Με τους τρέχοντες συντελεστές ο φόρος κληρονομιάς είναι 0 έως τις 30.000, 5% δηλαδή 3.500 για τις επόμενες 70.000 και 10% για τις υπόλοιπες 20.000, ως τις 150.000, δηλαδή 2.000 ευρώ ακόμη, σύνολο 5.500.

Σκέφτονται λοιπόν ότι, εφόσον ο φόρος είναι από 5.000 ευρώ και άνω (αν είναι λιγότερος χέστηκαν, πάνε για τα χοντρά μόνο, με ψιλικά θα ασχολούμαστε;), μπορείτε να αποποιηθείτε την κληρονομιά αντικειμενικής αξίας 150.000 και να τη χαρίσετε στο δημόσιο. Αλλά δεν θα μπορείτε να τη συμψηφίσετε με άλλους φόρους, οφειλές ή να σας επιστρέψουν τη διαφορά!

Δηλαδή θα παραχωρήσετε στο δημόσιο 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία, ή έστω 70.000 πραγματική εμπορική αξία, για να πληρώσετε φόρο 5.500 ευρώ (που δεν έχετε να πληρώσετε).

Δηλαδή, στην πραγματικότητα, για να μην σας κατάσχουν ό,τι έχετε και δεν έχετε, σας παίρνουν 70.000 - 5.500 = 64.500 ευρώ, που είναι δικά σας, τα δικαιούστε, είναι περιουσία που κληρονόμησαν σε εσάς, όχι στο δημόσιο.

Και το κράτος δεν θα σας χρωστάει τίποτε!

Ούτε σας επιστρέφει τη διαφορά (64.500 ευρώ), ούτε συμψηφίζεται με άλλες οφειλές, ούτε εγγράφεται ως (έντοκη) οφειλή προς συμψηφισμό, ούτε τίποτε! Για 5.500 σας "απαλλοτριώνει" 70.000. Τελεία και όλα καλά. Και θα πρέπει να λέτε και ευχαριστώ!

Αυτό αν δεν είναι κατάργηση κάθε έννοιας ιδιοκτησίας, δικαίου, αναλογικότητας, νομιμότητας, συντάγματος, διεθνών συμβάσεων Μάο, Πολ Ποτ, Κιμ, Τζιχάντ, τι είναι;


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment