Sunday, April 23, 2017

Merci la France!


Share/Bookmark
Ο François Fillon, εκ μέρους του συντηρητικού κόμματος, και ο Benoît Hamon, εκ μέρους του σοσιαλιστικού κόμματος, κάλεσαν ήδη από την πρώτη στιγμή, δίχως δεύτερη σκέψη και περιστροφές, τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον κεντρώο φιλελεύθερο ευρωπαϊστή, Emmanuel Macron. Έναν νέο αντισυμβατικό άνθρωπο που λίγο καιρό πριν δεν είχε καν κόμμα.

Είχαμε σημειώσει πριν μερικές μέρες ότι το μέλλον της Γαλλίας, το μέλλον της Ευρώπης, η τροπή στο ιστορικό δίστρατο για όλους μας, θα κριθεί στον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών.

Η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη, μήτε χωρίς κινδύνους (κάθε άλλο), δεν θα είναι περίπατος. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, οι προκλήσεις της εποχής και των παγκόσμιων ανακατατάξεων τεράστιες.

Όμως φαίνεται πως ανοίγει μια νέα εποχή, με νέους ανθρώπους. Η ανανέωση του Ευρωπαϊκού πολιτικού δυναμικού πέρα από αναγκαία είναι πλέον αναπόφευκτη. Η καθυστέρησή της, ανάμεσα σε άλλα, επέτρεψε στο παράλογο, στον αναχρονισμό, να βρει τα πρόσθετα αυτιά που τον έφεραν κοντά στην εξουσία. Άλλα προτάγματα, νέες συζητήσεις θα γεννηθούν. Όμως οι Ολλανδικές και τώρα οι πλέον κρίσιμες Γαλλικές εκλογές δείχνουν ότι αυτό το καινούργιο γεννιέται, με ωδίνες, με κινδύνους, με καθυστέρηση. Όμως γεννιέται. Φαίνεται πως ο νεομεσαιωνικός λαϊκισμός και η πανομοιότυπη αριστεροδεξιά ρητορική του μίσους και του φόβου χτύπησε πλαφόν. Εντοπίστηκε ως ασθένεια της σύγχρονης εποχής, ως ο αντίπαλος που έλειπε μετά την κατάρρευση των βάρβαρων ολοκληρωτικών καθεστώτων της Ανατολής.

Τα δυναμικά αστικά κοινωνικά στρώματα συνειδητοποιούν το διακύβευμα, κινητοποιούνται και μεταφέρουν τη συζήτηση σε νέα πεδία με νέους ανθρώπους. Οδηγούν σε έλλογη ανανέωση, παρά τον τρόμο και τις απειλές. Οδηγούν σε νέους διαλόγους, αντιθέσεις και σε νέες συναινέσεις, την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη επιστρέφει σταδιακά στην ήπειρο.

Το μέλλον είναι εδώ.

Ευχαριστούμε, Γαλλία.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment