Tuesday, March 13, 2018

Επικίνδυνο χάος στον Λευκό Οίκο


Share/Bookmark
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας όταν ανακοινώθηκε η συνάντηση του Τραμπ με τον Κιμ, ότι δεν ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού της Αμερικανικής διπλωματίας, όπου θα επιβεβαιώνονταν μια συμφωνία που είχε ήδη επιτευχθεί, αλλά Τραμπικός αυτοσχεδιασμός. Πολύ επικίνδυνος, εάν αποτύχει, διότι ειρηνικό plan b δεν υπάρχει, αν αποτύχει συνάντηση κορυφής. Στην οποία μάλιστα συμμετέχουν δυο απρόβλεπτοι ηγέτες, όπου και οι δυο παίζουν την πολιτική (και ίσως όχι μόνο) επιβίωσή τους.

Δεν πέρασαν μερικές ημέρες και μαθαίνουμε ότι η Αμερικανική διπλωματία δεν είχε ιδέα για την ανακοίνωση, ούτε ο τρίτος τη τάξει στην Αμερικανική Διοίκηση, μετά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, ο μετριοπαθής και σοβαρός Υπουργός εξωτερικών Τίλερσον, πρώην Γενικός Διευθυντής της ΕΧΧΟΝ.

Μετά από πολλούς μήνες τριβών και υπονόμευσης από τον Πρόεδρο, όπου προσπάθησε να μετριάσει τη μεταστροφή της Αμερικανικής πολιτικής σε μια ακραία προστατευτική και τυχοδιωκτική πολιτική, που απομακρύνει από τους Συμμάχους και την Ευρώπη και δημιουργεί εστίες έντασης, όπως με την απειλή αποχώρησης του Τραμπ από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν, ο Τίλερσον απολύθηκε. Μόλις λίγες μέρες μετά την παραίτηση του Διευθυντή του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, που διαφώνησε στη στροφή στους δασμούς και τον προστατευτισμό.

Καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι συνεργάτες του Προέδρου αποχωρούν ή απολύονται, σε ένα διαρκές χάος, φαίνεται ότι οι Αμερικάνικοι θεσμοί (και ο κόσμος μαζί) σε καιρούς πολύ επικίνδυνους, κλονίζονται.

Λίγες ώρες μετά την απόλυση Τίλερσον, ανακοινώθηκε και η απόλυση του υφυπουργού εξωτερικών Steve Goldstein, ο οποίος δημόσια έδωσε άλλη εικόνα για τον τρόπο απόλυσης του Τίλερσον από την ειδυλλιακή του Λευκού Οίκου!

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε το όνομα του νέου Υπουργού που προτείνει (πρέπει να κυρωθεί από τη Γερουσία), του τωρινού Αρχηγού της CIA.

Πρόβλεψη: πιθανότατα θα δούμε πολύ ακραίες καταστάσεις σύντομα στη θεσμική ισορροπία των ΗΠΑ. Ο χρόνος πριν εισέλθουν οι θεσμοί των ΗΠΑ σε μια δυναμική χωρίς επιστροφή μετράει αντίστροφα.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος






No comments:

Post a Comment