Tuesday, March 6, 2018

Προσοχή, "ειδήσεις"!


Share/Bookmark
Κυκλοφορούν διάφορα "έκτακτα" και "περίεργα" δημοσιεύματα αυτές τις μέρες, με πολεμική θεματολογία και ανεξακρίβωτες πηγές ή αναξιόπιστες ειδήσεις. Τη μια "έκτακτo, η Ελλάδα σφράγισε τον εναέριο χώρο", μια στο Αιγαίο, μια στον Έβρο, την άλλη σχετίζουν κινήσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, χωρίς αποδείξεις, μετά διάφορες πληροφορίες και  ευφάνταστα "άρθρα" για την περιπέτεια των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, άλλα με διάφορα δήθεν μυστικά όπλα του Ελληνικού στρατού και υπεροπλίες, άλλα για δήθεν ήττες του Ερντογάν κλπ. Τα περισσότερα στην κατεύθυνση σύγχυσης, έντασης και ίσως σύγκρουσης.

Μισές ή καθόλου αλήθειες σχετισμένες με ψέμματα και επινοήσεις. Πολλά από αυτά εχουν σαφή προέλευση: το sputnik και τo RT, βασικούς αποδεδειγμενα μηχανισμούς προπαγάνδας των Ρωσικών Αρχών στη Δύση, χειραγώγησης και στρέβλωσης της κοινής γνώμης (Αμερικανικές εκλογές, brexit, Γαλλικές εκλογές, Καταλονία, εκλογές στη Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία πρόσφατα...).

Ταυτόχρονα εμφανίζονται δήθεν "άρθρα" σε δεκάδες ανεξακρίβωτης προέλευσης blogs και δήθεν ειδησεογραφικά sites, που αναπαράγονται από περίεργα πρόσωπα σε δεκάδες ομάδες, και πολλά στη συνέχεια από καλοπροαίρετους ανθρώπους.

Είναι πολύ ανησυχητικό για την Ελλάδα.

Η Ρώσικη στρατηγική με χαμηλής έντασης κυβερνοπόλεμο είναι η δημιουργία αστάθειας, εντάσεων και περιφερειακών συγκρούσεων στη Δύση και η εξασθένιση της ενότητας και των θεσμών της, κυρίως της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και το θεσμικό και πολιτικό μπλοκάρισμα των ΗΠΑ. Η τεταμένη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας προσφέρεται γι' αυτό.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει μηδενικούς μηχανισμούς κρατικής άμυνας σε αυτά και η πολιτική της τάξη, και ιδιαίτερα η Κυβέρνηση, ελάχιστη αξιοπιστία, θεωρώ πως πρέπει τουλάχιστον τα σοβαρά κόμματα της αντιπολίτευσης και τα φιλικά προς αυτά media να προσέχουν διπλά τι αναπαράγουν. Όπως και κάθε ένας από εμάς.

Είναι οι καιροί που μας έτυχαν ενδιαφέροντες, δηλαδή πολύ επικίνδυνοι.

Εκτός αν τoυς Έλληνες μας διασώζει η ανοσία της ανοησίας μας: όλα τα πιστεύουμε όπως και τα αντίθετά τους, και τέλος τίποτε δεν παίρνουμε στα σοβαρά.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment