Wednesday, May 2, 2018

Η μαγική εικόνα πίσω από τις φωτιές του Παρισιού


Share/Bookmark
Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις του Παρισιού ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, 20.000 στα μπλοκ της CGT και των αλλων συνδικαλιστικων οργανώσεων και άλλοι 14.500 στα ριζοσπαστικά μπλοκ, μέσα στα οποία βρίσκονταν περίπου 1.200 άτομα των μαύρων μπλοκ των εξτρεμιστών. Πολλοί από τα προάστια γκέτο, δείγμα της αποτυχίας ενσωμάτωσης των πληθυσμών όταν στηρίζονται στους γεωγραφικούς διαχωρισμούς. Αυτά τα γκρουπ, προκειμένου να τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά, αποφάσισαν να σπάσουν τα καταπιεστικά αυτοκίνητα του κοσμάκη και τις βιτρίνες των μαγαζιών από το gare d´Austerlitz  ως την Porte d´Ιtaly, τα οποία έφτιαξαν εργάτες, ανήκουν ως επί το πλείστον σε εργάτες και μαγαζιά στα οποία δουλεύουν εργαζόμενοι, ως επί το πλείστον χαμηλότερου εισοδήματος. Για τον περασμένο χρόνο η αστυνομία είχε υπολογίσει το σύνολο σε 30.000 ατομα στην πρωτεύουσα χωρίς να κάνει διάκριη στα μπλοκ. Η ίδια η συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT, που διαχώρισε τη  θέση της από τους μπαχαλάκηδες, ανακοίνωσε ότι  φέτος συμμετείχαν 55.000 συνολικά στη διαδήλωση στη Γαλλική Πρωτεύουσα, 25.000 λιγότεροι από το 2017. Οι αριθμοί αποκλίνουν ελάχιστα ανάμεσα στους δυο φορείς και κάπου εκεί είναι ασφαλώς η πραγματικότητα.

Το σύνολο του πληθυσμού του Ile de France, της ευρύτερης περιφέρειας του Παρισιού, ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια. Είναι το 18% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Παράγει ΑΕΠ 681 δισεκατομμύρια ευρώ (σχεδον τέσσερεις φορές αυτό της Ελλάδας) και 56 χιλιάδες ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.  Στην περιοχή συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής της Γαλλίας όπως και υπηρεσιών και εμπορίου. Δέχεται κάθε χρόνο 32 εκατομμύρια τουρίστες.

Στην περιφέρεια του Παρισιού  απασχολούνται συνολικά 6,11 εκατομμύρια μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες και ζουν  971 χιλιάδες άνεργοι, σύνολο 7 εκατομμύρια εργατικός πληθυσμός. Οι υπόλοιποι είναι παιδιά, σπουδαστές και συνταξιούχοι.

Από αυτούς θεώρησαν ότι πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά το 0,70% περίπου! (σύμφωνα με τα πιο αισιοδοξα στοιχεία της CGT).  Εκ των οποίων στα ριζοσπαστικά μπλοκ βρέθηκε το 0,2% και στους μπαχαλάκηδες των μαύρων μπλοκ 1200 άτομα, το 0,016% του συνολικού πληθυσμού των κάθε είδους εργαζομένων της περιφέρειας!

Κι όμως, αυτό το 0,016% μπορεί να προκαλέσει μια δυσανάλογη με το μέγεθός του ζημιά, που πλήττει έμμεσα ή άμεσα , κυρίως μέσω της εικόνας,  την περιουσία και εργασία του υπόλοιπου 99,984% των εργαζομένων. Ενώ το 0.3% που διαδήλωσε στην κανονική διαδήλωση της CGT μαζί με το άλλο 0,2% που διαδήλωσε στα ριζοσπαστικά μπλοκ, διεκδικούν να  μιλούν εξ ονόματος του υπόλοιπου 99,5% των εργαζομένων, που δεν έκανε τον κόπο να παραβρεθεί στην αιωνόβια εαρινή επέτειο.

Είναι αυτή η μαγική εικόνα των αριθμών, που κρύβουν πίσω από τις εικόνες των μίντια την παρακμή αυτού που υπήρξε κάποτε σημαντικό κίνημα. Ένα κίνημα  που έσπρωξε τον κόσμο μπροστά, επέφερε δραστικες  μικροικονομικές αλλαγές και μακροικονομικές ισορροπίες, βελτιώνοντας τελικά το μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς, διορθώνοντας τις ανισορροπίες και τις ακρότητες και φέρνοντας ειρήνη και ευημερία για περίπου 70 χρόνια. Τη μεγαλύτερη συνεχή περίοδο ειρήνης κι ευημερίας της ιστορίας της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα.
Αλλά έχει πλέον άλλον ρόλο και, κυρίως, παίρνει άλλες μορφές, λειτουργεί με διαφορετικά μέσα στον κόσμο που έχει ανατείλει το κίνημα αυτό.

Παρά με Εργατική Πρωτομαγιά  τα γεγονότα του Παρισιού, και αλλού, μοιάζουν πιο πολύ με λιτανεία επιταφίου, στην οποία προσκολήθηκαν μερικοί θρασείς, παραμελημένοι ή ανάγωγοι πιτσιρικάδες με βαρελότα. Που γίνονται όμως πρότυπα μαγκιάς κι έτσι αναπαράγονται. Δεν παύει να είναι όμως, όπως και να το δει κανείς, μια λιτανεία που σέρνεται πίσω από κάτι που έχει πια σαρώσει η εποχή, στολισμένο με λουλούδια και ανοιξιάτικες μυρωδιές, και ακόμη δεν είναι σαφές τι και πώς θα το αντικαταστήσει.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος Πηγές πληροφοριών:
La Vanguardia
Chiffres-clés de la région Ile-de-France (2017)No comments:

Post a Comment