Thursday, September 12, 2019

Η πρώτη Δημοκρατία της Ευρώπης;


Share/Bookmark
Διαφωνεί (όπως πολλοί αξιόλογοι φίλοι καλοπροαίρετα) ή συμφωνεί μαζί της κανείς (όπως πολλοί άλλοι, επίσης καλοπροαίρετα), η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής εισήγαγε με την πρώτη της παρέμβαση κάτι νέο: εννοεί να κάνει ουσιαστική πολιτική. Είναι πολιτικός.

Πέρα από την τεχνοκρατική και οικονομική Ευρώπη, παίρνει θέση γι' αυτά που λειτουργούν στον πολίτη, σε κρίσιμα θέματα. Ιδέες, αρχές, σύμβολα.

Εκεί που ασκείται αληθινά η πολιτική. Εκεί όπου κάποιοι έχουν άλλη εύλογη άποψη ή ερμηνεία.

Κάνει αυτό που απέφευγαν οι προκάτοχοί της, (γιατί νόμιζαν ίσως πως ακόμη δεν είχε ωριμάσει η ευρωπαϊκή ταυτότητα) κρατώντας ισορροπίες. Και τελικά ξενέρωναν τον πολίτη με μια ξύλινη γλώσσα, που κατέληγε στο αφελές "όλοι ίδιοι είναι". Η καλή ή κακιά, μονοκόμματη, απρόσωπη, ΕΕ. Όχι ο Ευρωπαίος πολιτικός που συμφωνούμε κι αυτός που διαφωνούμε.

Η Ούρσουλα Βον Ντερ Λέγιεν με το καλημέρα μετέφερε τη συζήτηση εκεί που πρέπει.

Από το υπέρ ή κατά της Ένωσης (λες κι είναι μια ομοιογενής και χωρίς τάσεις η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία) στο ποιος κυβερνάει, με ποιον τρόπο και σε ποια κατεύθυνση αρχών. Κάποιοι θα βρεθούν απέναντι. Φυσιολογικό. Κάποιοι θα έχουν άλλη άποψη. Κάποιοι θα συμφωνήσουν. Απόλυτα φυσιολογικό και εύλογο. Αύριο θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ευρωπαίων με τις δικές τους προτάσεις και κόμματα αρχών.

Της πιστώνεται ότι έκανε το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί αυτό το πολύ σημαντικό που λέγεται  "Ευρωπαϊκή πολιτική συνείδηση", πέρα από τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Δημοκρατική αντιπαράθεση (και σύνθεση) των φυσιολογικών σύγχρονων ιδεολογικών ρευμάτων, από ένα από τα οποία προέρχεται και η ίδια.

Ίσως (λέω ίσως) να αποδειχθεί η πρώτη πραγματική Πρόεδρος της Εκτελεστικής εξουσίας της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και όχι ενός απρόσωπου τεχνοκρατικού οργάνου.

Την πάω.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment