Monday, September 9, 2019

Πολύ γριά για να αυτοκτονήσει η Βρετανική Δημοκρατία


Share/Bookmark
Σε μια μόνο ημέρα, στη Βρετανία και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, πριν κλείσει για ένα μήνα σχεδόν το βράδυ σήμερα, συνέβησαν τα ακόλουθα:

- Εγκρίθηκε οριστικά ο νόμος που υπαγορεύει ακόμη και το γράμμα με το οποίο υποχρεούται ο Πρωθυπουργός να ζητήσει παράταση, εφόσον δεν φέρει συμφωνία που θα εγκριθεί ως την 31η Οκτωβρίου ή δεν πάρει έγκριση για no deal brexit από το Westminster. Υπεγράφη από τη βασίλισσα και έγινε νόμος του κράτους, που σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός πάει φυλακή εάν τον παραβεί. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ αν θα το δεχθεί ή όχι.

- Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από Πρόεδρος της Βουλής την 31η Οκτωβρίου ο θαλερός και δημοφιλής John Bercow, συντηρητικός που υπήρξε παλαιότερα ευρωσκεπτικιστής, αλλά κέρδισε την εκτίμηση όλων για την παρρησία του, τον χειρισμό των συζητήσεων, το χιούμορ, και την απαρέγκλιτη προάσπιση της Βρετανικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και όσων ήταν στο περιθώριο των κομμάτων τους. Standing ovation από το σύνολο της αντιπολίτευσης και απουσία των περισσότερων Τόρις. Κάτι λέει αυτό. Ο Φερχόφσταντ δήλωσε ότι θα τον καλωσόρίζε στις Βρυξέλλες.

- Οι βουλευτές αρνήθηκαν για μια ακόμη φορά το αίτημα του Πρωθυπουργού για εκλογές πριν την 31η Οκτωβρίου υπό την ηγεσία του.

-Όμως το πιο φαρμακερό το φύλαγαν για το τέλος: με πλειοψηφία 311 έναντι 302, κατόπιν πρότασης πρώην συντηρητικού βουλευτή, το κοινοβούλιο ΔΙΕΤΑΞΕ τους υπουργούς του Μπόρις Τζόνσον να δημοσιεύσουν όλα τα έγγραφα των επικοινωνιών μεταξύ τους, μεταξύ του πρωθυπουργού και των συμβούλων του σε σχέση με τη διακοπή εργασιών του Κοινοβουλίου. Που σημαίνει ότι οφείλουν να δημοσιεύσουν και τα όποια σχέδια τους για το no-deal brexit της επιχείρησης Yellowhammer, όπως αποκαλείται.

Σε μία ημέρα, η Βουλή της παλαιότερης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας του κόσμου απέδειξε ξανά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της, ότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα η εξουσία (και η εκτελεστική και η νομοθετική) να καθορίζει την πολιτική ατζέντα και τα ερωτήματα πηγάζει από τους Αντιπροσώπους του λαού. Και εκεί επιστρέφει όταν η εκτελεστική δρα παρά τη θέληση τους. Μέχρι να εκλέξει άλλους όπως ο νόμος ορίζει.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment