Sunday, September 13, 2020

Η "έγκριτη" και "αντικειμενική" δημοσιογραφία του BBC


Share/Bookmark
Θα επανέλθουμε σήμερα στο θέμα της "έγκριτης" και "αντικειμενικής" δημοσιογραφίας του BBC. Μετά την προχθεσινή δημοσίευση με αφορμή τη φωτιά στη Μόρια, που διαστρεβλώνει την εντύπωση αποσιωπώντας μέρος των πληροφοριών, ξαναχτυπά.

Με την ίδια τεχνική, αυτή τη φορά με αφορμή την ανακοίνωση του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, κάνει μια σύντομη παρουσίαση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας και δημοσιεύει κι έναν χάρτη.

Ο χάρτης είναι ακριβής ως προς τις διαφορές των δύο χωρών. Όμως, περιέργως, εμφανίζει με ξεχωριστή λεζάντα το μικρό Καστελόριζο για τη διαφιλονικούμενη περιοχή νοτίως του, για την οποία και η Ελλάδα αποδέχεται τη συζήτηση και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (πράγμα το οποίο αποσιωπά).

Ενώ στην τουρκική μονομερή διεκδίκηση και...Ανακήρυξη ΑΟΖ με τη...Λιβύη, που περνά πάνω από την Κρήτη (!) και κολλάει πάνω στη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι τίτλοι  με τα ονόματα ολάκερων μεγάλων και γνωστών διεθνώς Ελληνικών νησιών, Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, απουσιάζουν, όπως και τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες! Έστω τα 6 ν.μ. και η μέση γραμμή.

Ελάτε στη θέση ενός άσχετου Αμερικανού ή Καναδού ή Αυστραλού που βλέπει αυτόν τον χάρτη, τι θα καταλάβετε; Σαν να παρουσιάζει τις διαφορές Αγγλίας- ΕΕ και στον χάρτη η Βόρεια Ιρλανδία να μην έχει τίτλο, ενώ να έχουν τα νησιά Shetland στη Βόρεια Θάλασσα.

Και προχωράει παραπέρα το αξιόπιστο μέσο: "η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είναι μέλος η Ελλάδα, ζητά διάλογο", αναφέρει, αποσιωπώντας ότι ζητά επίσης να διακόψει η Τουρκία τις μονομερείς ενέργειες, στρατιωτικές προκλήσεις και έρευνες και την απειλεί με κυρώσεις, όπως βλέπετε την πλήρη είδηση στο Reuters.

Κλείνει δε με την υπενθύμιση ότι οι σχέσεις είναι τεταμένες ανάμεσα στα άλλα για τον σπουδαίο λόγο ότι η Ελλάδα διαφώνησε με το να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, ξεχνώντας να πει ότι αντέδρασε όλη η Δύση και η μισή ανθρωπότητα σε αυτό και όχι ειδικώς η Ελλάδα. Ενώ αναφέρει πονηρά ότι ήταν για αιώνες ελληνορθόδοξη εκκλησία, μεγαλώνοντας την εντύπωση της ελληνικής αντίδρασης στον αναγνώστη, και παραλείπει να αναφερθεί ότι η Αγία Σοφία εδώ και πολλές δεκαετίες είναι απλώς Μουσείο. Και πως από Μουσείο γίνεται τζαμί, όχι από εκκλησία. Κι εν πάση περιπτώσει, τι σχέση έχει η Αγία Σοφία με τους εξοπλισμούς και τους στόλους στο Αιγαίο και τον κίνδυνο πολέμου;

Βγάλτε τα συμπεράσματά σας! Και ας σκεφτεί και η Ελληνική κυβέρνηση τι πάει στραβά εκεί στη Μεγάλη Βρετανία, και στο πλέον έγκριτο δημόσιο μέσο της.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


Το δημοσίευμα εδώ:
www.bbc.com/news/amp/world-europe-54132044





No comments:

Post a Comment