Wednesday, September 30, 2020

Οι κ.κ. "μέχρι-τελευταίας-ρανίδας"


Share/Bookmark



Επειδή έπεσε πολλή πολεμοχαρής αλληλεγγύη με τους φίλους μας τους Αρμένιους, του τύπου "φάτε τους, ομπρός παλικάρια, μέχρι-τελευταίας-ρανίδας" (με τις ρανίδες του αίματος των άλλων, φυσικά), ας θυμίσουμε ότι ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν την τράπουλα μοιράζει κυρίως η Ρωσία, και ολίγον επίσης η Τουρκία και το Ιράν. Γι' αυτό και η Αρμενία προτίμησε να ενταχθεί στην Ευρασιατική κοινή (ρωσική) αγορά το 2013 και απέρριψε τη συμφωνία και προοπτική τελωνειακής ένωσης ή αργότερα ένταξης στην ΕΕ, με την οποία αναπτύσσει απλώς καλές σχέσεις εξωτερικού εταίρου. Και ενδεχομένως δεν είχε άλλη δυνατότητα από αυτή.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης καλές σχέσεις με τη Ρωσία, την (εν μέρει) ομοεθνή Τουρκία, φυσικά, και πολύ και αρκετά φθηνό αέριο, που του επιτρέπει να στήνει στρατό και να αγοράζει στρατιωτικές υπηρεσίες (ίσως σταθεροποιηθεί και η λίρα λίγο το επόμενο διάστημα, ποιος ξέρει;).


Δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι είναι η ρημάδα η γεωγραφία της περιοχής, η ιστορία, η ανάμειξη εδαφών, εθνοτήτων και πληθυσμών, σφηνωμένοι εδώ κι αιώνες ο ένας μες στον άλλον, στη χώρα, στην πόλη, στη γειτονιά, στο σπίτι καμιά φορά, να τους στοιχειώνει η ονείρωξη ή ο εφιάλτης της αλληλοεξόντωσης. Ο εφιάλτης των κλειστών συνόρων αντί για το εμπόριο, την ανοχή στον (αναγκαστικά) διπλανό, την αμοιβαία αναγνώριση όπου όλοι κάτι κερδίζουν κι όλοι μπορούν να προκόψουν λίγο καλύτερα . Προς όφελος όσων μοιράζουν τράπουλα, φυσικά.

Ας το αφήσουμε όμως αυτό στους διπλωμάτες.

Αλλά, στα δικά μας τώρα, πολύ θα ήθελα να δω ορισμένους από τους "μέχρι-τελευταίας-ρανίδας με τους Αρμένιους ", αν συμβεί το απευκταίον, δεν βρουν κάποιον τρόπο ειρηνικής συμβίωσης οι γείτονες και προκύψουν βάρβαρες εθνοκαθάρσεις στις περιοχές αυτές, τι θα λένε αν, ειλικρινά το απεύχομαι, αρχίσουν να έρχονται δυστυχείς Αρμένιοι στην ακτή της Λέσβου να ζητήσουν άσυλο και μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα; Πώς θα τους καλοδεχτούν άραγε ορισμένοι τους Αρμένιους αδελφούς;

"Μεγάλη μπουκιά να φας, μεγάλη κουβέντα να μην πεις", λένε σοφά.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment