Monday, August 30, 2021

Αγαπητοί "θέλω-να-έχω-τον-έλεγχο-του- σώματός-μου"...


Share/Bookmark

Αγαπητοί "θέλω-να-έχω-τον-έλεγχο-του- σώματός-μου", σας έχω νέα. Στα 3.000 περίπου χρόνια ιστορίας του ανθρώπινου είδους και σε άλλες πολλές χιλιετίες προϊστορίας, ελάχιστα μέλη του δοκίμασαν, και αυτά με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα, να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους: οι μάγοι, οι ασκητές και οι Θεοί (και όσο για τους τελευταίους, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι απέτυχαν: άλλοι νεότεροι κι ισχυρότεροι Θεοί, μοίρες, τιτάνες τους έλεγχαν το σώμα).


Αλλά ας έρθουμε στον σύγχρονο κόσμο: όσοι εργάζεστε καθοιονδήποτε τρόπο διαθέτετε το σώμα σας, μαζί με τον εγκέφαλό του, στον εργοδότη σας ή στις ανάγκες των πελατών σας, για συγκεκριμένο διάστημα κάθε ημέρας και με συγκεκριμένο τρόπο και προδιαγραφές. Καθιστοί, όρθιοι, ντυμένοι όπως απαιτείται, εκτελώντας συγκεκριμένες κινήσεις υπό σαφή έλεγχο, ώστε να παράγετε το έργο που απαιτείται: να γράψετε, να μαστορέψετε, να καλλιεργήσετε τη γη, να χτίσετε, να διδάξετε, να σχεδιάσετε κήπους, να μαγειρέψετε, να σερβίρετε, να φροντίσετε άλλους ανθρώπους, να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα, να οδηγήσετε μεταφορικά μέσα. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας αλλιώς. Και εάν το σώμα σας πάψει πλέον να ανταποκρίνεται, είστε υποχρεωμένοι να το θεραπεύσετε, να ελέγξετε την όρασή σας αν οδηγείτε, να βάλετε γυαλιά, να ελέγξετε τα αντανακλαστικά σας, να εμβολιαστείτε, να τσεκάρετε και να θεραπεύσετε τις εύκολα μεταδοτικές ασθένειες αν εργάζεστε σε τομείς υγειονομικού ενδιαφέροντος ή ευπαθών ομάδων, να ελέγχετε την ψυχική σας υγεία ανάλογα τον τομέα. Οφείλετε να εκπαιδεύετε και να διατηρείτε το σώμα σας ικανό για ασκήσεις, πάλη, αντοχή, κακουχίες αν είστε σε ένοπλο οργανισμό, στην πυροσβεστική. 'Η ακόμη, αν είστε ηθοποιός, χορευτής, άνθρωπος των παραστατικών τεχνών, τραγουδιστής, να διατηρείτε το σώμα σας και ορισμένα μέρη του ικανά να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. κ.ο.κ.

Αλλιώς θα πεινάσετε. Και αν πεινάσετε ή θα κλέψετε ή κάποιος θα σας ταΐσει, ευτυχώς δεν είναι όπως άλλοτε που θα σας έκοβαν τα χέρια. Αν μεν κλέψετε, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί το σώμα σας να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της φυλακής ή τις ανάγκες του περιθωρίου. Αν σας ταΐσει και σας δώσει μια στέγη κάποιος , θα συμμορφωθεί το σώμα σας με τους όρους χρήσης αυτού που τα παρέχει: καθαριότητα, υγιεινή, πρόληψη ασθενειών.

Αλλά και αν ακόμη αγαπητοί μου φίλοι "θέλω-να-έχω-τον-έλεγχο-του- σώματός-μου" είστε γόνοι πλούσιοι και ισχυροί, όπως οι αλλοτινοί Θεοί, πάλι το σώμα σας θα είναι εκτεθειμένο στους ιούς και τα μικρόβια των ανίσχυρων κοινών θνητών, όσο υποχόνδριοι κι επιφυλακτικοί κι αν είστε. Όταν θα βγείτε από το μικρό ή μεγάλο bunker σας να φάτε, να ταξιδέψετε, να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους, να κάνετε σεξ. Όταν δεν το εκθέτετε εσείς οι ίδιοι σε ουσίες που το ελέγχουν αυτές.

Απομένουν όπως πάντα οι ασκητές και οι μάγοι, άνθρωποι που στεγνώνουν το σώμα κι αποστειρώνουν την ψυχή κατά τον μύθο, για να ελέγξουν ή να παραδοθούν πλήρως στα πάθη τους κατά μόνας, μακριά από κατοικημένες περιοχές στα βάθη των σπηλαίων και στις κορυφές των βουνών, σε μέρη που ολοένα όμως λιγοστεύουν.

Για όλους τους υπόλοιπους "θέλω-να-έχω-τον-έλεγχο-του- σώματός-μου" έχω άσχημα νέα. Δεν τον έχετε πολύ πριν την τρέχουσα πανδημία, δεν τον έχετε από τότε που γεννηθήκατε, που σας βάφτισαν ή σας ονομάτισαν απλά, σας έμαθαν να διαβάζετε, να μιλάτε μια γλώσσα ή μια άλλη, σας υποχρέωσαν να ντύνεστε και να πλένεστε, να μην πιπιλάτε την πιπίλα σας, να μην κάνετε την ανάγκη σας όπου σας έρθει, να μην κάνετε σεξ με τα αδέλφια σας και τους γονείς σας, κάποια πράγματα να τα τρώτε και άλλα όχι, να μελετάτε βιβλία, να χρησιμοποιείτε δρόμους, μέσα, συσκευές κάθε είδους, από τότε που εκτεθήκατε σε πρότυπα ομορφιάς κι ασχήμιας.

Αγαπητοί μου φίλοι, το σώμα σας όπως το κάθε τι γύρω σας είναι κοινωνικό κατασκεύασμα των ομοίων σας, που κανείς δεν ελέγχει πλήρως αλλά επηρεάζει με αυτό τα σώματα και τον νου, τη ζωή, την εξέλιξη και τον θάνατο των ομοίων του και του πολιτισμού ο οποίος σας γέννησε. Το σώμα σας είναι προγραμματισμένο, τατουαρισμένο, ορισμένο, ελεγχόμενο, αναμορφωμένο, φροντισμένο, βασανισμένο, με εκατοντάδες εξωτερικούς και εσωτερικευμένους ελέγχους που υπηρετούν την αναπαραγωγή κι επιβίωση του είδους μας και των λογής πολιτισμών του. Το σώμα σας είναι ήδη ενωμένο, μπλεγμένο με άρρηκτους κάβους, χιλιάδες χιλιόμετρα σκοινιών που εκτείνονται σαν ατέλειωτος κι αόρατος ιστός αράχνης, με τα χιλιάδες σώματα και την κοινή μοίρα του Άλλου.

Η ελευθερία του δικού σας σώματος ΑΡΧΙΖΕΙ ακριβώς εκεί που ΑΡΧΙΖΕΙ η ελευθερία αυτού του άλλου και ταυτίζεται μαζί της. Και τελειώνει εκεί που τελειώνει η ελευθερία του είδους μας: στα όρια του θανάτου, στο τέλος του μοναδικού κι ανεπανάληπτου περάσματος του σώματός μας από τη ζωή, που μετά τον Διαφωτισμό, με προσπάθειες κι αγώνες δυο αιώνων η ιατρική και άλλες επιστήμες και η κοινωνική ρύθμιση και πρόνοια, που τις προώθησαν και χρησιμοποίησαν, κατόρθωσαν να παρατείνουν από τα 40 χρόνια μέσο όρο στην Ευρώπη, όπου στα 35 θα ήσασταν ήδη γέροι, στα σημερινά 80, όπου στα 50 και στα 60 ταξιδεύετε, κάνετε εκδρομές, έχετε τους αγαπημένους σας γονείς ζωντανούς και τα παιδιά σας υγιή και ζείτε με καλές ελπίδες τη ζωή σας.

Αγαπητοί μου φίλοι "θέλω-να-έχω-τον-έλεγχο-του- σώματός-μου", σας έχω ένα ακόμη νέο που θα σας πανικοβάλει, αν ακόμη μπορείτε να αισθανθείτε ένα ψήγμα ευγνωμοσύνης για κάτι και για κάποιους. Τα χρόνια που ζείτε τα χρωστάτε σε αυτούς που μόχθησαν να βρουν τρόπους να παρατείνουν και να βελτιώσουν το σύντομο πέρασμά σας από τη γη, άλλη μια ζωή σας χάρισαν μέσα σε δυο αιώνες. Και να το ζείτε αυτό το πέρασμα με όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο και περισσότερες δυνατότητες. Τα χρόνια που ζείτε τα έκλεψαν από τον θάνατό σας εκατομμύρια επιστήμονες που εργάστηκαν σκληρά, επινόησαν τα φάρμακα, τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια που σας προστατεύουν από τον θάνατο. Κι εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που πάλεψαν και θυσίασαν τη δική τους ζωή πολλές φορές για την καθολική κάλυψη υγείας και κοινωνική πρόνοια με κόστος κι ευθύνη της ανθρώπινης κοινότητας, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους και να προστατεύουν όλα τα σώματα των ανθρώπων που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους στο μεγάλο κουβάρι της βιολογίας μας.

Δυστυχώς, το δώρο τους αυτό δεν περιλάμβανε και την εξάλειψη του φόβου του θανάτου μαζί με την παράλογη συμπεριφορά που αυτός δημιουργεί σε πολλούς Homo sapiens. Ο οποίος τους κάνει εντέλει να προκαλούν τον θάνατο ταχύτερα, τον δικό τους και άλλων, αρνούμενοι να δεχθούν και να αντιμετωπίσουν λογικά και από κοινού μια πραγματικότητα που τον περιλαμβάνει.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment