Monday, August 9, 2021

Πρόβλημα η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης


Share/Bookmark

Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι σε κάθε δύσκολη κατάσταση, σε κάθε καταστροφή, ακόμη κι όταν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν τα έχει καταφέρει πολύ καλά, ή έχει κάνει λάθη, ο μέσος άνθρωπος τρομάζει και μόνο με τη σκέψη τι θα συνέβαινε αν κυβερνούσε σε αυτή την κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός και η παρέα του, από τόσκες, πολάκηδες, δουρίτσες, παρασκευόπουλους, καμμένους κ.ο.κ. Παρά τις όχι λίγες ανεπάρκειες της κυβέρνησης στην προετοιμασία και στον χειρισμό των πυρκαγιών, όλοι κατά βάθος πιστεύουν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα καίγονταν τα διπλά τουλάχιστον δάση, αλλά θα πέθαιναν και άνθρωποι και δεν θα υπήρχε μήτε η διεθνής στήριξη σε μέσα και η σχετική οικονομική επάρκεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών ούτε καν η δυνατότητα να διαχειριστεί τη βοήθεια.

Γι' αυτό τελικά οι κρίσεις δεν τον συμφέρουν τον κ. Τσίπρα. Δείχνουν αυτό που είναι: επικίνδυνα λίγος.

Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα θα ήταν αδιάφορο, εάν δεν ήταν πρόβλημα για την ποιότητα της κυβέρνησης, αυτής και όποιας την ακολουθήσει, και τελικά για τη χώρα.

Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν οι περισσότεροι από τους πολίτες που δεν είναι φίλοι ή προσκείμενοι της κυβερνητικής παράταξης αντιλαμβάνονται κατά βάθος ότι η αντιπολίτευση σε όλες τις εκφάνσεις της, τόσο η αξιωματική όσο και η υπόλοιπη, η Γεννηματά, οι Βελόπουλοι, οι Βαρουφάκηδες, οι Κουτσούμπες, δεν αποτελούν λύση, είναι αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβερνητική επιλογή, είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακόμη κι αυτοί που τους ψηφίζουν δεν θα τους ήθελαν στην κυβέρνηση.

Δεν βελτιώνεται μια χώρα όπου δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός και ελπίδα βελτίωσης σε κάτι από κάποια αντιπολίτευση, έστω όχι σε όλους τους τομείς αλλά σε κάποιους. Και δεν κυβερνιέται καλά μια δημοκρατία όταν ο πολίτης ψηφίζει την όποια κυβέρνηση γιατί τρομάζει να ψηφίσει οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να κυβερνήσει. Τελικά, έτσι ένα μέρος θα απέχει ή, χειρότερα, θα ψηφίσει από θυμό.

Ο Πρωθυπουργός είναι δύσκολο να λύσει το πρόβλημα του ότι δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση. Όμως αυτό είναι το κύριο πρόβλημα κι εμπόδιο στην επιτυχία των πολιτικών του, τόσο σε σχέση με το κόμμα του όσο και σε σχέση με τη χώρα. Αναγκαστικά θα πρέπει αργά ή γρήγορα να το αντιμετωπίσει κάπως. Θα το βρει μπροστά του.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment