Thursday, May 1, 2014

Ποια Ελλάδα χρεοκόπησε;


Share/Bookmark

Μερικοί λένε, όχι χωρίς κάποια ιδιοτελή αισιοδοξία: η Ελλάδα που χρεοκόπησε είναι αυτή των σκυλάδικων. της φιγούρας, της ψευτομαγκιάς. Υποστηρίζουν με μιας μορφής αυταρέσκεια, πως χρεοκόπησε μόνο η Ελλάδα της απληστίας, της μίζας, της εικόνας. Πως η Ελλάδα που φαλίρισε είναι μόνο εκείνη των πολιτικών σογιών, αυτή της πολιτικής μπίχλας.

Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ. Δεν μπορώ να αφεθώ τόσο εύκολα σε αυτή την ανακουφιστική διαπίστωση που υπονοεί ότι όλοι οι υπόλοιποι, η άλλη Ελλάδα, των καλλιεργημένων, των διανοούμενων, των καλών επιστημόνων, των εργατικών, των μη διαπλεκόμενων, των παραγωγικά εργαζόμενων, ότι αυτή η Ελλάδα μπορεί και να μη χρωστάει τίποτα.

Όχι, καλοί μου φίλοι. Δεν θα τη σκαπουλάρουμε τόσο εύκολα. Κι εμείς χρεοκοπήσαμε μαζί τους, θέλοντας και μη. Και εμείς χρωστούμε στις αγορές και στους δανειστές μας μέρος από το έχειν μας. Κι εμείς χρωστούμε στη νέα και στις  μελλοντικές γενιές μέρος από το είναι μας. Κι ας μην κλέψαμε. Κι ας μην πουλήσαμε μούρη.

Ιδιωτεύσαμε, όμως, κι αυτό φτάνει.

Κι έτσι όλο το καράβι μπάταρε, όχι το μισό. Και οι δυο Ελλάδες που παλεύουν εντός μας ναυάγησαν.  Και το δικό μας περιβάλλον, κοινωνικό, φυσικό και οικονομικό, απαξιώνεται, φθίνει, μπάζει νερά από παντού. Και τα δικά μας στεγανά πλημμυρίζουν. Κι ίσως περισσότερο αυτά από κείνα των καπεταναίων και του πληρώματος, που έτρεξε να σωθεί πρώτο πρώτο και πάλι επέστρεψε στο κουμάντο με την πρώτη ευκαιρία.

Αυτό το χρέος δεν το γλιτώνουμε. Να το εξαγοράσουμε μπορούμε μόνο με τις πράξεις μας. Να πετάξουμε στη θάλασσα τους καπετάνιους και το πλήρωμα, που υποκρίνονται πως τιμονεύουν με τις μηχανές σβηστές, κρατώντας τις καλές τους τις καμπίνες. Που καμώνονται πως κουμαντάρουν στ’ αλήθεια ένα καράβι που θαλασσοδέρνεται, ρυμουλκούμενο από ένα μικρό κι ευκαιριακό σκοινί κρεμασμένο σε έναν ασταθή κάβο της Ευρώπης, που κι αυτή ταλανίζεται στη φουρτούνα.

Να καταφέρουμε να βάλουμε μπρος τις μηχανές, να ανοίξουμε τα πανιά και να το παραδώσουμε με προβλήματα, αλλά ορθόπλωρο σε αυτούς που ακολουθούν.

Μόνον τότε θα τόχουμε αποπληρώσει το δικό μας χρέος.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος





εικόνα:  'Brig Mercury is Meeting the Russian Squadron (1842), Aivazovskiy Ivan,  Ρώσος ζωγράφος (1817-1900).





No comments:

Post a Comment