Wednesday, November 18, 2015

Ο χορός της ιστορίας


Share/Bookmark
Τα Έθνη, οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες και γυναίκες δεν κρίνονται μόνο για αυτά που επέτυχαν αλλά (και ίσως κυρίως) για αυτά που απέτρεψαν. Για τις χιλιάδες ζωές που γλίτωσαν, για τις καταστροφές που δεν ήρθαν, για τους πολέμους που δεν έγιναν, για το κακό που δεν άφησαν να συμβεί.

Η φευγαλέα μνήμη μας, η έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης, ίσως και η ίδια η αχάριστη ανθρώπινη φύση εύκολα μας παρασέρνουν να θυμόμαστε τα λάθη και τις αστοχίες αλλά όχι τις επιτυχίες και τις συνέπειες που θα είχε την κρίσιμη στιγμή η αμέλεια, η αδιαφορία ή η εύκολη επιλογή του λαϊκισμού. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά μας για να το δούμε αυτό.

Στο τέλος του 2013, με την ανθρωπότητα απροετοίμαστη, δίχως φάρμακα και εμβόλιο, ξέσπασε στη Δυτική Αφρική η μεγαλύτερη επιδημία ενός ενδημικού φονικού νοσήματος, που σκότωνε σε λίγες μέρες με τρόπο φρικτό πάνω από το 90% των ασθενών και μεταδίδονταν με σχετική ευκολία, ο Έμπολα. Για την αρρώστια αυτή γνωρίζαμε πολύ λίγα. Από την ύπαιθρο της Γουινέας και της Σιέρρα Λεόνε απλώθηκε σε μεγάλη έκταση, πέρασε σύνορα, κινδύνευσε να εξαπλωθεί από την ύπαιθρο στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα της Δυτικής Αφρικής, όπου ζουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, και από εκεί να ταξιδέψει στις μεγαπόλεις του κόσμου. Να σαρώσει πληθυσμούς, οικονομίες, έθνη.

Πριν μια εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πλέον πληγείσα χώρα, τη Σιέρρα Λεόνε, καθαρή από τον Έμπολα.

Μεσολάβησε ο Παγκόσμιος Συναγερμός του ΠΟΥ, οι προσπάθειες με αυτοθυσία χιλιάδων εθελοντών, γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, υποστηρικτικού προσωπικού, επιστημόνων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και των κρατών κυρίως της Δύσης, της Βρετανίας, της Γαλλίας ακόμη (και πρέπει να αναγνωριστεί αυτό) και της Κούβας.

Η τροπή της Ιστορίας, όμως, πιστώνεται σε έναν άνθρωπο που την κρίσιμη στιγμή, όταν η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, με όλους αυτούς να προσπαθούν απέναντι σε ένα κακό που φούσκωνε χωρίς επαρκή συντονισμό και μέσα, ενάντια σε όσους λαϊκιστές τον πίεζαν να επιβάλει ελέγχους που θα δημιουργούσαν πανικό και θα χειροτέρευαν την κατάσταση στην Αφρική με κίνδυνο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αποφάσισε να αναλάβει την ηγεσία, να μην ενδώσει στον λαϊκισμό και στις φοβίες και να δράσει στη ρίζα του κακού. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στον στρατό των ΗΠΑ να παρέμβει μαζικά με κάθε μέσο.

Δημιουργήθηκε η διοικητική δομή, συντονίστηκαν οι επιστήμονες, οι γιατροί, οι οργανώσεις, οι κυβερνήσεις, στήθηκαν αερογέφυρες, ανέλαβαν τα logistics, φτιάχτηκαν νοσοκομεία, μεταφέρθηκαν τα αναγκαία υλικά, ενώ ταυτόχρονα τα μεγάλα επιστημονικά κέντρα εργάζονταν για την εξεύρεση φαρμάκων και εμβολίου.

Πριν από μερικές ημέρες ο Έμπολα, μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες, ηττήθηκε στη Σιέρρα Λεόνε και, από ό,τι φαίνεται, στον πλανήτη και οι κάτοικοι το γιορτάζουν με μουσική, όπως μόνο οι Αφρικανοί ξέρουν. Ενώ κερδήθηκε ο χρόνος να αναπτυχθούν τα πρώτα εμβόλια.

Ο άνθρωπος που καλούσε στο κλείσιμο των συνόρων και την εγκατάλειψη της Αφρικής, ο Donald Trump, διεκδικεί με το ίδιο θράσος το χρίσμα ενός από τα δύο σοβαρά κόμματα του μεγάλου αυτού Έθνους (κόμμα που φαίνεται να έχει μετατραπεί επικίνδυνα σε ένα συνονθύλευμα από θρησκόληπτους, φανατικούς και ιδεοληπτικούς). Πράγμα ίσως πιο επικίνδυνο από το φοβερό μικρόβιο.

Διότι όσο και αν έχει προοδεύσει η επιστήμη, η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη επινοήσει εμβόλιο για τη λήθη και την άγνοια ούτε φάρμακο για την κυριαρχία των πλέον ταπεινών κι επικίνδυνων συναισθημάτων, όπως ο φόβος και το μίσος. Η μόνη πρόληψη είναι η παιδεία κι αυτή, δυστυχώς, φαίνεται να έχει επικίνδυνα χαλαρώσει.

Ίσως ο χορός αυτός να είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να προσδοκά ένας άνθρωπος, ο Μπαράκ Ομπάμα, που ολοκληρώνει σταδιακά τη θητεία του, από τα εκατομμύρια των ζωντανών που του χρωστούμε τη ζωή μας. Ακόμη κι αν δεν το θυμόταν κανείς άλλος ποτέ (που δεν είναι έτσι) νομίζω ότι θα του φτάνει.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος






No comments:

Post a Comment