Monday, February 6, 2017

Τα διλήμματα


Share/Bookmark
Φαίνεται πως τα πράγματα είναι σοβαρά αυτή τη φορά.

Όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή ηγεσία, που πιστεύει στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι απειλητικών γεγονότων, στην Ανατολή, τη Δύση και στον Νότο, έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα πράγματα από την Ελληνική περίπτωση. Πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη μεγάλων και παλιών εθνών.

Έχει έναν δρόμο: να επιχειρήσει να προχωρήσει μπροστά με κάθε τρόπο και όσο ταχύτερα στην οικοδόμηση της Ευρώπης, απέναντι σε έναν όλο και πιο απειλητικό κόσμο, για να διασώσει την ειρήνη και την ευημερία στην ήπειρο. Ο άλλος θα είναι η παθητική αποδοχή της περιθωριοποίησης και του τεμαχισμού της ηπείρου μας, της περιθωριοποίησης ή και υποτέλειας μεγάλων και μικρών χωρών, αυτών του κεντρικού Ευρωπαϊκού πυρήνα.

Αυτή είναι η νέα συνθήκη που διαγράφεται από την αναβίωση της μιλιταριστικής πολιτικής της Ρωσίας, την εσωτερική αστάθεια στις ΗΠΑ, που ρέπει προς τον προστατευτισμό και το βραχυπρόθεσμο όφελος, κλονίζοντας την σταθερά 70 χρόνων παγκόσμιας ειρήνης, την Ευρωατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή διαδικασία ολοκλήρωσης. Η λεπτή κόκκινη γραμμή που χώρισε ξανά και ξανά την Ευρώπη με μικρές μετατοπίσεις, και τον κόσμο για αιώνες, και έδωσε εκατοντάδες μικρούς, μεγάλους και δυο παγκόσμιους πολέμους, φαίνεται να διαγράφεται και πάλι.

Η περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται πως πλέον έχει μικρή συγκριτικά σημασία. Οι δηλώσεις και αποφάσεις του Ντράγκι, του Eurogroup, οι συγκεκριμένες απαιτήσεις προσαρμογής που παρουσιάζονται ως η ναυαρχίδα των απαιτούμενων των δανειστών, όπως η μείωση του αφορολόγητου, το 3,5% πλεόνασμα, φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

Είναι πιθανόν να μην είναι έτσι και οι απαιτήσεις αυτές να προωθούνται συστηματικά και να επιβάλλονται από την Ελληνική Κυβέρνηση έναντι ενός άλλου προγράμματος που δεν είναι σε θέση να προτείνει, μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, στον αριθμό των ΔΥ και συνταξιούχων, δομικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τις αγορές. Δεν έχει μεγάλη σημασία εφόσον έτσι εμφανίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να λένε στους Έλληνες (όχι μόνο στην κυβέρνησή τους) σοβαρά και αποφασισμένα:

"Διαλέξτε αν είστε μαζί μας σοβαρά ή όχι. Αν είστε, θα τα συζητήσουμε όλα (και το χρέος). Αν όχι, τον δρόμο σας."

Στη δε κυβέρνηση τους υποδεικνύουν δυο εξόδους:

μια, τη δική της από την εξουσία, εάν αποδεχτεί τα μέτρα που η ίδια προκαλεί, έστω με τρόπο διατεταγμένο, έστω χωρίς εκδικήσεις, με κάποιο είδος αμνηστίας που θα επαναφέρει μια προοπτική για τη χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο,

την άλλη, την έξοδο της χώρας-μπελά μαζί με την κυβέρνησή της. Να γράψουν τη ζημιά να τελειώνουν, με ένα χρήσιμο buffer zone στη νοτιοανατολική Ευρώπη, για να απορροφήσει εκεί τα απόνερα των συγκρούσεων ολόγυρα.

Η στενή παρέα γύρω από τον Τσίπρα, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της εξουσίας, δείχνει να προετοιμάζεται για την απόφασή της, σπασμωδική ή όχι. Ή να την έχει ήδη πάρει.

(Υπάρχει και μια τελευταία περίπτωση: είναι τόσο αστοιχείωτοι, αγράμματοι και τυφλοί που ούτε αυτό δεν καταλαβαίνουν, το πραγματικό τους δίλημμα)

Διαλέγετε και παίρνετε.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος







No comments:

Post a Comment