Monday, February 13, 2017

Η Nelly´s θέλει για πασαρέλα την Ακρόπολη


Share/Bookmark
Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (23 Νοεμβρίου 1899 - 17 Αυγούστου 1998), γνωστή ως Nelly's, υπήρξε από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας. Ελληνίδα φωτογράφος με διεθνή αναγνώριση. Καταγόταν από το Αϊδίνι, έλαβε την πρώτη της μόρφωση στη Σμύρνη, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά της μετά την καταστροφή του Αϊδινίου, έζησε στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. Βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με την έναρξη του πολέμου, όπου και έζησε και συνέχισε το έργο της ως το 1966, που επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη, όπου και απεβίωσε το 1988. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία και από την Ακαδημία Αθηνών.

Η συλλογή της βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο και την κληροδότησε.















Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται εδώ είναι από την περίφημη γυμνή φωτογράφηση της Μόνα Πάεβα, πρώτης μπαλαρίνας της Opera Comique, που δημοσιεύτηκαν στο Γαλλικό περιοδικό Illustration. Είχε προηγηθεί μια σειρά από μελέτες στο ανδρικό γυμνό στον ίδιο χώρο.


Αυτά συνέβησαν το σωτήριον έτος 1929, με την άδεια του τότε εφόρου της Ακρόπολης, Αλέξανδρου Φιλαδελφέα. Παρά το μικρό σκάνδαλο που προκαλείται στον επαρχιώτικο Αθηναϊκό τύπο που μιλά για βεβήλωση, έναν χρόνο αργότερα ο ίδιος έφορος της δίδει εκ νέου τη σχετική άδεια για φωτογράφηση με την ουγγαρέζα χορεύτρια Νικόλσκα, με λίγα πέπλα αυτή τη φορά.

Ο ουρανός βρίσκεται ακόμη στη θέση του, το Αττικό φως απαυγάζει το μνημείο και οι κίονες του Παρθενώνα δεν κλονίστηκαν. H Nelly´s φώτισε με τις σκιές της την ελληνική εικόνα, το μάρμαρο, τα σώματα τον ουρανό, και μιαν ολόκληρη εποχή σε έναν ολάκερο κόσμο. Είναι μέρος της ιστορικής μας μνήμης και της κληρονομιάς μας.


Όταν σε ένα έθνος τυχαίνει, όλο και πιο συχνά, το πίσω να φαντάζει πιο μπροστά από το τώρα, σε κάνει να υποψιάζεσαι, όχι χωρίς μια πρέζα μελαγχολίας, πως εννιά δεκαετίες περπατάμε, με τούτα και με κείνα, για να βρεθούμε πιο πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε.


βλέπε σχετικά:

Εφημερίδα των συντακτών: Η Gucci θέλει για πασαρέλα την Ακρόπολη (sic), https://www.efsyn.gr/…/i-gucci-thelei-gia-pasarela-tin-akro…

Πηγές:

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment