Saturday, November 30, 2019

Ένας ακήρυχτος psycho-cyber πόλεμος


Share/Bookmark

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και απόπειρες στο Λονδίνο, Χάγη, Παρίσι από πυρήνες ισλαμιστών, συμβαίνουν λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη βόρεια Συρία, την προδοσία σε βάρος των Κούρδων που τους είχαν νικήσει, τους συγκρατούσαν και κρατούσαν αιχμαλώτους, και την παράδοσή τους στην Άγκυρα. Στην οποία αποχώρηση ήταν αντίθετοι ομόφωνα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο στρατός και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Τότε ο πορτοκαλί Μουσολίνι είχε απειλήσει την Ευρώπη ότι θα αναγκαστεί να δεχτεί τους μαχητές του ISIS στο έδαφός της. Απειλές που επανέλαβε και ο φίλος του Ερντογάν .

Συμβαίνουν επίσης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία και μόλις μια μέρα αφότου ο Ερντογάν έβρισε προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο, γιατί είχε πει πως η Τουρκία είναι πλέον πρόβλημα για το ΝΑΤΟ που ουσιαστικά το υπονομεύει. Και λίγο μετά τη γνωστή "συμφωνία" με την αμφισβητούμενη τουλάχιστον κυβέρνηση της Λιβύης, που χαρτογραφεί οικόπεδα εντός Ευρωπαϊκής επικρατείας ελάχιστα χιλιόμετρα δίπλα στην Κρήτη. Την ίδια περίοδο αυξάνονται και διατηρούνται σταθερά αυξημένες οι ροές ανθρώπων, μεταναστών και προσφύγων και άλλων ανάμεσα τους κατά πάσα πιθανότητα, από την Τουρκία. Από ένα κράτος που ελέγχει τα πάντα στην επικράτειά του και μπορεί να τις μηδενίσει, να αυξήσει λίγο ή πολύ, χωρίς ηθικές αναστολές, ανάλογα τι εξυπηρετεί τον Πρόεδρό του και τις συμμαχίες του με τον Τραμπ, τον Πούτιν και τα εσωτερικά προβλήματα του ίδιου.

Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά τα fake news, και deep fake ακόμη, με παραποιημένα στοιχεία, δηλώσεις, τουιτ, σε όλη την Ευρώπη σε κάθε θέμα, από τον σεισμό της Αλβανίας, γεγονότα, εγκλήματα, ως δηλώσεις του Κόρμπιν ή πολιτικών προσώπων, ή ακόμη εικόνες με πλαστογραφημένα σάιτς σοβαρών πρακτορείων, όπως το BBC, και συνωμοτικές ειδήσεις ή νέα που ερεθίζουν τους φόβους και το μίσος ενός ακροατηρίου. Μερικά μόνο από τα στοιχεία.

Φυσικά, δεν θα καταστρέψουν δέκα μαχαιροβγάλτες τις χώρες της Ευρώπης με πέντε βόμβες.

Όλα αυτά όμως μοιάζουν με μια καλά συντονισμένη επιχείρηση ψυχολογικής αποσταθεροποίησης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τόσο ακραία όσο πιο ακραίο πρέπει να είναι το στρίμωγμα αυτών των δυνάμεων εκτός της Δύσης και των αντιπροσώπων τους εντός της που την επιχειρούν. Σαν το pattern που προηγήθηκε του Brexit και των προηγούμενων αμερικανικών εκλογών να επαναλαμβάνεται, με πιο προχωρημένες μεθόδους αυτή τη φορά.

Μοιάζει σαν να ζούμε στο μέσο ενός ακήρυχτου psycho-cyber πολέμου με επιχειρήσεις χαμηλής έντασης στο πεδίο, όπου άμαχοι χρησιμοποιούνται ως αναλώσιμα ή παράπλευρες απώλειες, ο οποίος εντείνεται με στόχο την αποδυνάμωση κι έλεγχο των Δημοκρατιών. Ο οποίος αργά ή γρήγορα θα εxει και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, λόγω των συσσωρευμένων διεθνών στρεβλώσεων και ανακατατάξεων ισχύος.

 Δύσκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα καταλήξει.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment