Thursday, December 19, 2019

Οκτώ αντιδημοκρατικά εκατομμύρια


Share/Bookmark
Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το δικαστήριο για την υπόθεση της ΧΑ. Μπορεί να αποδεχτεί τη νομική άποψη της εισαγγελέως, την οποία σέβομαι και δεν μπορώ να κρίνω. Μπορεί να θεωρήσει όμως και ότι τα υφιστάμενα τεκμήρια επαρκούν για την πέραν πάσης αμφιβολίας συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Σέβομαι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ακόμη κι όταν δεν μου αρέσουν.

Με σοκάρει όμως ότι, εάν τα τεκμήρια δεν επαρκούν, ασχέτως της συγκεκριμένης εγκληματικής δράσης, ένα μόρφωμα πολιτικοεγκληματικό που πέραν πάσης αμφιβολίας έχει στόχο την κατάλυση του πολιτεύματος δια της βίας και του τρόμου θα λάβει επιχορήγηση οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης κομμάτων. Είμαι υπέρ της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και όσων έχουν πολύ διαφορετική από τη δική μου άποψη, γιατί είναι οργανισμοί θεμελιώδεις για την επεξεργασία απόψεων, θέσεων, προβολή τους, και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Και της διαφάνειας των οικονομικών τους, τη δυνατότητα ατομικής ιδιωτικής δωρεάς σε αυτά από Έλληνες πολίτες και νόμιμους κατοίκους της χώρας, και τον αποκλεισμό των δωρεών από επιχειρήσεις .

Πιστεύω όμως ότι είναι θεμιτό και ηθικό η Δημοκρατία να μη χρηματοδοτεί η ίδια όσους φορείς αποδεδειγμένα (το καταστατικό, η δομή, οι δηλώσεις και οι πράξεις τους) αποσκοπούν στη δια της βίας κατάλυσή της και δεν αποδέχονται τους κανόνες της.

Νομίζω ότι η πρόβλεψη αυτή θα έπρεπε ρητώς να προστεθεί στον νέο εκλογικό νόμο, ώστε αυτά τα κόμματα που δεν αποδέχονται τους κανόνες του πολιτεύματος και αποσκοπούν στην άμεση δια της βίας κατάλυσή του, όπως και όποιο κόμμα τυχόν έχει αποδεδειγμένα στόχο την απόσχιση τμήματος της Ελληνικής επικράτειας, να αποκλείονται από κάθε μορφής κρατική επιχορήγηση και κρατική διευκόλυνση.

Η Δημοκρατία πρέπει να στηρίζει τις ανεξάρτητες πολιτικές αντιθέσεις εντός της, είναι γόνιμο και αναγκαίο για την ίδια. Τη δυναμώνει.

Μπορεί ακόμη να ανέχεται και τους εχθρούς της να είναι υποψήφιοι, όταν και όσο δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα και τον νόμο, όσο απεχθείς κι αν είναι.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει όμως αυτούς τους τελευταίους να τους διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο θεσμικά και, ακόμη περισσότερο, να τους χρηματοδοτεί σαν να είναι μια δημιουργική δημοκρατική κανονικότητα. Διότι δεν είναι.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment