Sunday, December 29, 2019

Δύο ψέματα σε συσκευασία ενός


Share/Bookmark

Συγχέεται κουτοπόνηρα η γεννητικότητα με το δημογραφικό. Και οι αμβλώσεις με τη γεννητικότητα.

1. Ψέμα πρώτο.

Δεύτερο baby boom, που στην Ελλάδα εξασφάλισε παχυλές συντάξεις σε 50ρηδες ως τα 80 από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αντί για επενδύσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Είτε 1 είτε 10 παιδιά κάνει μια Ελληνίδα, δεν αλλάζει τίποτα στο δημογραφικό. Σε μια ανοιχτή Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας θα τα πληρώσει, θα τα μεγαλώσει, θα τα σπουδάσει, και θα πάνε εκεί που έχουν περισσότερες ευκαιρίες.

Το δημογραφικό έχει μια και μόνο βασική παράμετρο: τις ευκαιρίες εξέλιξης που προσφέρει μια κοινωνία και η οικονομία της, τις θέσεις εργασίας, μεσαίες, μικρές, υψηλές (κυρίως τις δύο πρώτες), τις υπηρεσίες του κράτους, παιδεία, υγεία, πρόνοια, δικαιοσύνη, φορολογία, ασφάλεια, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό της, για να μπορέσει να προσελκύσει νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους να μείνουν ή να έρθουν σε αυτήν. Έλληνες, ελληνικής καταγωγής, Ευρωπαίους ... που θα μείνουν, θα ενσωματωθούν, θα πολιτογραφηθούν Έλληνες τελικά.

Χώρες με χαμηλό δείκτη γονιμότητας αυξάνουν τον πληθυσμό τους στην Ευρώπη και έχουν αισιόδοξες προβλέψεις. Εκεί που συγκεντρώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Και όλα τα κίνητρα.
Αν τα παραπάνω βελτιωθούν, τα παιδιά και θα γεννηθούν και θα έρθουν από μόνα τους.

Αν όχι, είναι μάταιο. Η Ελλάς θα αδειάσει και θα γεράσει. Δεν πα να γεννάνε σαν κουνέλια.

2. Ψέμα δεύτερο.

Ο υψηλός δείκτης αμβλώσεων δεν σημαίνει τίποτε για τη γεννητικότητα. Έχει όμως να κάνει με την ανεπαρκή κουλτούρα κι ενημέρωση για τις μεθόδους αντισύλληψης, από το σχολείο ήδη. Αν θέλει κάποιος παιδί κι είναι αποφασισμένος να το φροντίσει και να το μεγαλώσει, θα κάνει. Με το στανιό παιδιά δεν γίνονται, αλλά αποπαίδια.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment