Monday, May 23, 2022

Σκέπτομαι αλλά δεν ελπίζω


Share/Bookmark

 

Μιλώντας την Κυριακή στην έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο επικεφαλής του, Dr Tedros, έθεσε τα πράγματα από μια ευρύτερη σκοπιά. Κατά κάποιον τρόπο συμπυκνώνει σε μια φράση τη μεγάλη εικόνα, τη δυναμική και τα κίνητρα πίσω από τις περιφερειακές συγκρούσεις, που ξεπερνούν τα θέματα υγείας αλλά αντικατοπτρίζονται και σε αυτά.

Την οποία μεγάλη εικόνα καμιά φορά συγκαλύπτουν τα δένδρα της μιας ή της άλλης από τις περιφερειακές συγκρούσεις, όχι κατ' ανάγκη της πιο καταστροφικής σε ανθρώπινες ζωές (για την ώρα, και ελπίζουμε να μη γίνει στη συνέχεια) όπως αυτή της Ουκρανίας σήμερα. Η οποία έχει αναδυθεί μπροστά μας κρύβοντας το ευρύτερο δάσος από το οποίο προέρχεται. Και με τη σειρά της μπορεί να επιταχύνει και επιδεινώσει δεκάδες άλλες.

Είπε ο Dr. Tedros:
''Φυσικά, η πανδημία του κόβιντ δεν είναι η μόνη κρίση στον κόσμο.
Ενόσω μιλάμε εδώ, συνάδελφοί μας σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ελέγξουν ξεσπάσματα επιδημιών της Έμπολα στο Κονγκό, την ευλογιά των πιθήκων και την ηπατίτιδα από άγνωστα αίτια και περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και την Υεμένη.
Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική σύγκλιση δεινών, της ασθένειας, της ξηρασίας, της πείνας και του πολέμου, που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα και τη γεωπολιτική αντιπαλότητα...''

Αυτή η τελευταία φράση συμπυκνώνει κατά τη γνώμη μου τις τεκτονικές δυνάμεις που πιέζουν το μάγμα σε μικρές ή μεγαλύτερες τοπικές ηφαιστειακές εκρήξεις. Η μόνη πρακτική πιθανότητα, εάν υπάρχει κάποια, να αντιστραφεί η πορεία προς τη μεγάλη έκρηξη είναι ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή.

Από την υποχώρηση της γεωπολιτικής αντιπαλότητας και ανταγωνισμού των μεγάλων παικτών. Τον τερματισμό των υπερφιλοδοξιών για παγκόσμια τεχνικοοικονομική ηγεμονία μέσω ιδεολογημάτων, όπως η οικουμενικότητα της δυτικής δημοκρατικής παράδοσης, όπως κάποτε επιχειρούσε ο κομμουνισμός να πείσει για το δικό του ιδεολόγημα με αντίστοιχο υποκείμενο στόχο.

Η ανάπτυξη δεσμών εμπορίου, δικτύων και ώσμωσης ανθρώπων, με κάθε αναγκαίο συμβιβασμό, είναι το μόνο αντίδοτο.

Προϋποθέτει αυτό όμως την αποδοχή καταρχάς ενός πολυπολικού πλαισίου διακυβέρνησης του κόσμου, στο οποίο πολλά συστήματα και πολιτιστικές παραδόσεις θα συνυπάρχουν και θα έχουν συγκρίσιμο βάρος και ισχύ και τους αναγκαίους συμβιβασμούς μεταξύ τους. Που θα επιτρέψουν να στραφούν πόροι και συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση.

Μόνον έτσι μπορεί να μετατεθεί η προσπάθεια στο μείζον και επείγον, τα πραγματικά ζητήματα επιβίωσης για τους ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη: τις ανισότητες, την παγκόσμια ανάπτυξη και την αντιμετώπιση από κοινού της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Που πηγαίνουν επίσης με αυτήν τη σειρά. Όχι για ιδεολογικούς λόγους. Αλλά γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα που θα αποτρέψει μια πολύ μεγάλη καταστροφή.

Φαίνεται πως οι πολίτες κάποιων μεγάλων Δημοκρατιών, όπως οι Αυστραλοί, άρχισαν να το αντιλαμβάνονται. Θα κατορθώσουν όμως να επηρεάσουν τις ηγεσίες και τα establishments εγκαίρως; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




...Speaking at Sunday's opening of his agency's World Health Assembly, Dr Tedros said: "Of course the [Covid] pandemic is not the only crisis in our world.
"As we speak our colleagues around the world are responding to outbreaks of Ebola in the Democratic Republic of Congo, monkeypox and hepatitis of unknown cause and complex humanitarian crises in Afghanistan, Ethiopia, Somalia, South Sudan, the Syrian Arab Republic, Ukraine and Yemen.
"We face a formidable convergence of disease, drought, famine and war, fuelled by climate change, inequity and geopolitical rivalry," the WHO head added.




No comments:

Post a Comment