Friday, August 14, 2015

Δίψα για επανάσταση


Share/Bookmark


Ενόσω η παλιοπαρέα, Μαδούρο της Βενεζουέλας, Μοράλες της Βολιβίας και ο αποσυρθείς Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, μαζεύτηκε για να γιορτάσει τα 89α γενέθλια του τελευταίου, στην ίδια την Κούβα συμβαίνει η αρχή μιας άλλης επανάστασης.

Με τη ιστορική συμφωνία του αδελφού του Φιντέλ, Ραούλ Κάστρο, που ηγείται της Κούβας, με τις ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα, για τη σταδιακή ομαλοποίηση των σχέσεων (για την οποία ο γερο-Φιντέλ είναι πολύ σκεπτικός, όπως έγραψε με αφορμή τα γενέθλιά του), οι Κουβανοί ανακαλύπτουν ένα καινούργιο σύμπαν από το οποίο το καλοκάγαθο καθεστώς τους είχε φροντίσει να τους αποκλείσει για να τους προστατεύσει από τους ιμπεριαλιστές: το διαδίκτυο.

Αυτόν τον μήνα άρχισαν να λειτουργούν 35 σημεία Wi-Fi δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Αβάνα και σε επαρχίες της Κούβας. 

Πρόσβαση στο Internet στην Κούβα έχουν ως τώρα κατ’ οίκον μόνον ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι γιατροί και ειδικοί ερευνητές, ενώ η πρόσβαση για το υπόλοιπο του πληθυσμού προσφέρεται σε κρατικές αίθουσες πλοήγησης, στις οποίες το κόστος είναι 4,5 δολάρια, ή σε club με 6-7 δολάρια την ώρα σε μια χώρα που οι μισθοί κυμαίνονται στα 20-30 δολάρια τον μήνα.

Στη χώρα αυτή η αγορά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών επετράπη μόλις το 2007 ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορίζεται σε ένα μονοψήφιο ποσοστό του πληθυσμού, μόλις 3,4%. Ενώ πολλά reports αναφέρουν πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί τους πολίτες μέσα από τον έλεγχο των επικοινωνιών τους στο διαδίκτυο και συλλαμβάνει τους διαφωνούντες.

Οι νέοι Κουβανοί, άνθρωποι με δίψα για μάθηση, ανοιχτό μυαλό, και – πρέπει να το αναγνωρίσουμε στο καθεστώς αυτό – κλασική παιδεία, για πρώτη φορά ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook ή στο Twitter και ξαφνικά ανακαλύπτουν αυτό που οι συνομήλικοί τους σε όλο τον κόσμο θεωρούν δεδομένο εδώ και δυο δεκαετίες από τα παιδικά τους χρόνια: δίκτυα, επικοινωνία, πληροφόρηση. Εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι μιλούν με ανθρώπους από την Κίνα ως τη Γαλλία κοιτούν από το μαγικό παράθυρο της οθόνης τους τον περίπλοκο κόσμο.

Γι' αυτό, αν έχετε κανέναν Κουβανό φίλο και του μιλάτε στο Facebook ή αλλού, σκεφτείτε να τον προστατεύσετε από τη φλυαρία και τις κακοτοπιές του διαδικτύου, δεν είναι εξοικειωμένος και δεν έχει άμυνες.

Και ακόμη σκεφτείτε να του πείτε ή να του δείξετε κάτι σπουδαίο, ο χρόνος που σας αφιερώνει δεν είναι σαν τον δικό σας. Του έχει κοστίσει πάρα πολύ σε χρήμα ή σε προσπάθεια αυτό το απλό μικρό chat, που για σας είναι μια ρουτίνα, μια κανονικότητα. Γι' αυτόν είναι ένα πολύτιμο, πανάκριβο, σύντομο και μαγικό παράθυρο στον κόσμο.

Στην υγεία του Φιντέλ και των φίλων του, λοιπόν!

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment