Sunday, August 16, 2015

"Δυσπιστείστε" με, παρακαλώ...


Share/Bookmark
Να γιατί ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πάρει ψήφο δυσπιστίας. Διότι διαφορετικά θα πρέπει να παραιτηθεί για να προκαλέσει εκλογές, οπότε η χώρα θα πάει σε αυτές με άλλον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και Κυβέρνηση. Και ο ίδιος θα πάει ως αρχηγός ενός από τα 4-5 κόμματα που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την Κυβέρνηση, τη συγκρότηση πλειοψηφίας (και την πρωθυπουργία). Αρχηγός του μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα του μείνει πιστό (μικρότερο όταν δεν είσαι πια Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση, δεν είναι έτσι;) Κοτζάμ μνημόνιο υπογράψαμε (που δεν το πιστεύουμε κιόλας) για να τις κρατήσουμε τις καρέκλες αυτές και θα παραιτηθούμε τώρα, να πάμε σαν ίσος προς ίσους με τους άλλους;

Είναι να ξεκολλάς από την καρέκλα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς; Όσο νάναι, δίνει ένα πλεονέκτημα να διαχειρίζεσαι την εξουσία και αποτρέπει τις συγκρίσεις. Μην ξεχνάμε πως η καλύτερη και αποτελεσματικότερη Κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, που έλυσε παίρνοντας αποφάσεις χιλιάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα και εκκρεμότητες χρόνων χωρίς καν να μπορεί να νομοθετήσει, απεδείχθη η σύντομη εκλογική Κυβέρνηση του κυρίου Πικραμένου.

Σε αυτές τις συνθήκες, αν κάποιος ήταν ο Λαφαζάνης και τα είχε σπάσει στ' αλήθεια με τον κ. Τσίπρα (και δεν ήταν συμπαιγνία) και ήθελε να πάει καλύτερα το δικό του καινούργιο κόμμα, προφανώς θα τον υπερψήφιζε. Δεν θα τούκανε τη χάρη. Αν φυσικά ήταν σε θέση να σκεφτεί σε βάθος λίγων εβδομάδων. Να κάτι που θα μάθουμε από αυτή την ψηφοφορία.

"....Τούτο σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση, υπό τη σημερινή μορφή, δεν μπορεί να διενεργήσει εκλογές παρά μόνον αν παρέλθει ένας χρόνος. Ως εκ τούτου, τη διενέργεια των εκλογών θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό υπηρεσιακό πρωθυπουργό. «Αν η κυβέρνηση παραιτηθεί, χωρίς να έχει στο μεταξύ απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός τριάντα ημερών με υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την άποψη του κ. Σωτηρέλη, «δεν απαιτούνται διερευνητικές εντολές, διότι εν προκειμένω δεν εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο του άρθρου 38 (:«...αν η κυβέρνηση παραιτηθεί, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37»), αλλά το δεύτερο εδάφιο το οποίο αναφέρει: «Αν ο πρωθυπουργός της παραιτούμενης κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ΄)»...."

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment