Saturday, September 26, 2015

Ο Πάπας και τα σημεία των καιρών


Share/Bookmark
Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνθηκε για πρώτη φορά στο Κονγκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, προσκεκλημένος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετριοπαθούς ρεπουμπλικάνου, John Boehner.

Ο Πάπας μίλησε για πολλά στο μεγάλο αυτό έθνος.

Για τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, που περιλαμβάνει την κατάργηση της θανατικής ποινής,

Για την αντιμετώπιση των μεταναστών του νότου σαν πρόσωπα και όχι σαν αριθμούς. "Πρέπει να δούμε τα πρόσωπά τους, να ακούσουμε την ιστορία τους", είπε, και "να προσφέρουμε ελπίδα",

Για την αναγκαιότητα της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος,

Για τον κρίσιμο ρόλο της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας σε ένα μοντέλο παραγωγής πλούτου που θα προωθεί την ενσωμάτωση και όχι τον αποκλεισμό, για την καταπολέμηση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης,

Για τους κινδύνους των εξτρεμισμών, κάθε είδους, είτε θρησκευτικών, κάθε θρησκείας, είτε άλλων, καθώς και την υπεράσπιση των ελευθεριών του ανθρώπου, της θρησκευτικής, της πνευματικής, της ατομικής ελευθερίας.

Ο Μπεργκόλιο χειροκροτήθηκε θερμά και παρατεταμένα από το σώμα σε πολλά σημεία της ομιλίας του, όπως όταν υπενθύμισε τον χρυσό κανόνα "κάνε για τους άλλους αυτό που θα ήθελες να κάνουν εκείνοι για εσένα".

Πίσω του στην έδρα, ο καθολικός οικοδεσπότης, ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, άνθρωπος συμβιβαστικός, από την παλιά γενιά των ευπατριδών πολιτικών των ρεπουμπλικανών, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του σε κάποιες στιγμές των λόγων του Ποντίφηκα.

Λίγο μετά το πέρας της ομιλίας του Φραγκίσκου, οι πολίτες κατάλαβαν τι γύρναγε στο μυαλό αυτού του πολιτικού. Ο John Boehner, που είχε γίνει στόχος των ακραίων του κόμματός του, της ομάδας εκείνης που σταδιακά μετατρέπει το ένα από τα δυο σοβαρά κυβερνητικά κόμματα της ισχυρότερης Δημοκρατίας στον κόσμο σε εξτρεμιστικό μόρφωμα με αλλεργία στον διάλογο και τον συμβιβασμό, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Προεδρία της Βουλής και την αποχώρηση του από την πολιτική.

Όπως αναφέρει το CNN
http://edition.cnn.com/…/boehner-resigns-house-s…/index.html, παρά το σοκ που προκάλεσε η παραίτηση του μετριοπαθούς πολιτικού, ορισμένα από τα ακραία στοιχεία του tea party και επίδοξοι υποψήφιοι του κόμματος στην Προεδρική εκλογή δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Καθώς βλέπουν στη θέση του Προέδρου τη δυνατότητα μιας ακραίας αντιπολίτευσης και μιας εξίσου ακραίας ιδεοληπτικής εξουσίας αύριο.

Σαν αυτούς τους συμμετρικούς φονταμενταλισμούς, που απεχθάνονται τον διάλογο και τους συμβιβασμούς, στους οποίος στηρίζεται η Δημοκρατία και η κοινωνική ενότητα, και τρέφονται από την άγνοια, την έχθρα και την καλλιέργεια της απέχθειας. Αυτούς που αναζητούν εχθρούς για να μισούν και να αλληλοτροφοδοτούνται. Που συζητούν με προσβολές, στερεότυπα και χαρακτηρισμούς οι οποίοι με δυσκολία κρύβουν τη δική τους εχθροπάθεια, τη δική τους ημιμάθεια, τα δικά τους κόμπλεξ και φοβίες. Αυτούς ακριβώς για τους οποίους μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Επικίνδυνα πράγματα όταν συμβαίνουν στο κέντρο του Δημοκρατικού κόσμου.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος





No comments:

Post a Comment