Sunday, September 13, 2015

Homo naledi


Share/Bookmark
Η ανακάλυψη των οστών του Homo naledi, τρίτος στην εικόνα, έχει ταράξει τα νερά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ακόμη ένας κοινός μας πρόγονος, με δυνατότητες αντίληψης, διαχωρισμού του εαυτού από τη φύση και το περιβάλλον.

Δένονται λίγο λίγο οι κρίκοι μαζί με τον Australopithecus afarensis, τη γνωστή μας Lucy, που πρωτοπερπάτησε ορθή 3,6 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα (πρώτη αριστερά), που οδήγησαν στον τρίτο της παρέας, τον homo erectus, στη φωτογραφία το πασίγνωστο Turkana boy (στη μέση) 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν από τις ταραγμένες μέρες μας. Και στους άλλους Homenides, ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός μας Sapiens.

Κι όμως, ποιος ο λόγος να ψάχνουν τόσο μακριά; Η φύση συνεχίζει κυκλικά την ατέλειωτη εξέλιξή της στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης και στις έξι άκρες του κόσμου.

Αρκεί μια επίσκεψη των επιστημόνων στην Ελλάδα όπου θα ανακαλύψουν τον Homo Tsiprius, τον homo Kamenus, την Marilousi Xenogianakopoulensis, τον homo pasokus κάθε είδους ολοζώντανο και λαχταριστό.

Και είδη ακόμη πιο πρωτόγονα, χίμαιρες, πειραματισμούς της φύσης, homo Pitheconazis, homo Stalinicus και τόσα άλλα.

Αλλά η νεκρανάσταση των ειδών φαίνεται πως λαμβάνει χώρα από μεταλλάξεις σε όλη την Ευρώπη, μετά τα παράξενα είδη Λεπέν στη Γαλατική Ευρώπη, Αρτoύρ Μας στην Ιβηρική, Βίκτορ Όρμπαν στις Mαγυάρικες πεδιάδες, και άλλους Farage στα βρετανικά νησιά. Ανασταίνονται και είδη που νομίζαμε πως είχαν εκλείψει, όπως ετούτος o Corbinus socialismus romanticus στη χώρα του Γκράαλ.


Χαμένοι κόποι, λες, τόσα εκατομμύρια χρόνια μαγειρέματος της φύσης, τόσα γονίδια; Μάταιες τόσες αναμίξεις, τόσοι κλώνοι του δένδρου μας που φούντωσαν και μπολιάστηκαν με ιδέες, με ανθρωπισμό, με ορθό λόγο, κι άλλοι που δεν οδήγησαν πουθενά;

Όσο εξελισσόμαστε, τόσο πιο ανθρώπινοι μας φαίνονται πολλές φορές οι μακρινοί μας πρόγονοι, που φρόντιζαν τους συγγενείς, αγαπούσαν και ερωτεύονταν τους οικείους τους, φρόντιζαν τα παιδιά τους και έθαβαν τους νεκρούς τους σαν αυτόν τον τόσο οικείο κι άλλο τόσο αλλότριο homo naledi, με το μελαγχολικό κι απορημένο βλέμμα.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment