Monday, September 28, 2015

Ανοίξτε την πόρτα! σκάσαμε!


Share/Bookmark
Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Καταλονία είναι πλέον η κυρία Inés Arrimadas. Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos τριπλασίασαν τις έδρες τους σε μόλις 3 χρόνια σε 25, στη Βουλή των 135 μελών, σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης με τον ετερόκλητο εθνικιστικό συνασπισμό του τοπικού συντηρητικού και του τοπικού αριστερού κόμματος, που ήρθε πρώτος με περίπου 40%, χωρίς όμως να πετύχει τον στόχο του, την απόλυτη πλειοψηφία. Αντίθετα, τα δύο κόμματα μαζί έχασαν 9 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή και 4% των ψήφων τους. Οι Ciudadanos, αντίθετα, άφησαν πίσω το Σοσιαλιστικό κόμμα, το κόμμα των Podemos, και ακόμη πολύ πίσω αυτό του Rajoy - Σαμαρά, η δικαιολογημένη αντιπάθεια προς τον οποίο τροφοδοτεί τις εθνικιστικές αντιδράσεις και τρέφει τις αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία. Το αποτέλεσμα ίσως αποδειχθεί αποφασιστικό για τις Εθνικές εκλογές της χώρας αυτό το έτος.

Το ενδιαφέρον είναι πως η κα Arrimadas ήταν άγνωστη στην Καταλονία μέχρι πριν λίγο καιρό. Γεννηθείσα στο Jerez de la Frontera, στην Ανδαλουσία, το 1981, μόλις έναν χρόνο μετά από τον Πρόεδρο του κόμματος, χαρισματικό Albert Rivera, που είναι ήδη ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στη χώρα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δίκαιο στη Σεβίλια, έκανε μεταπτυχιακά στη Γαλλία και εργάστηκε σε έναν όμιλο πετροχημικών εταιρειών και στη συνέχεια σε μια εταιρεία Συμβούλων. Μιλά Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Καταλανικά. Εντάχθηκε στο κόμμα των Ciudadanos την ίδια μέρα που πήγε σε μια συγκέντρωσή τους το 2011 και την επόμενη χρονιά εκλέχθηκε βουλευτής στο τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Ο Albert Rivera, ο οποίος θα κατέβει υποψήφιος στην κεντρική πολιτική σκηνή, την επέλεξε ως επικεφαλής της λίστας του κόμματός του εκεί όπου ξεκίνησε, στην Καταλονία, όπου μέχρι πριν λίγους μήνες δεν τη γνώριζε καν το 70% των ψηφοφόρων.

Φαίνεται εξίσου χαρισματική, συγκροτημένη και ελκυστική με τον Πρόεδρό της, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στις δηλώσεις της μετά τη μεγάλη επιτυχία των Ciudadanos, όπου ζητά την παραίτηση του σημερινού Προέδρου της Generalitat και τη διενέργεια νέων εκλογών, όπου κάθε κόμμα θα κατέβει με τις προτάσεις του για το μέλλον της Καταλονίας και όχι με εθνικιστικά σλόγκαν, για να κρύψει τις πομπές του (3% η μίζα, παρόλα αυτά, όχι 12%, όπως σε κάποιες άλλες χώρες) ή για να γραπωθεί στην εξουσία.

Το ενδιαφέρον είναι η στάση των νέων αυτών ανθρώπων. Ο Πρόεδρος του κόμματος μένει σε δεύτερο πλάνο και αφήνει την Inés Arrimadas κυρίως να μιλήσει για τη νίκη.

Μπορείτε να φανταστείτε κάποια αντίστοιχα πρόσωπα, αν όχι στα παλιά, τουλάχιστον στα νεοσύστατα μεταρρυθμιστικά κόμματα στην Ελλάδα, με συγκρότηση, πεποιθήσεις, παρουσία και χάρισμα;

Ακόμη κι όταν έχουν ανθρώπους αξιόλογους, μοιάζουν σαν νάχουν βγει από το μουσείο της κομματικής ή της ακαδημαϊκής ιστορίας, όταν δεν βγάζουν υπεροψία ή ξινίλα. Όταν δεν είναι φθαρμένοι από την άσκηση της εξουσίας ή προϊόντα σογιών, μυρίζουν πανεπιστημιακή μούχλα. Οι καλύτεροι ανάμεσά τους (ορισμένοι πράγματι συγκροτημένοι) θα γίνονταν καλοί υπουργοί ή διοικητές Δημοσίων οργανισμών. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει οι ίδιοι να βρουν εκείνους τους νέους ανθρώπους που έχουν τη φρεσκάδα, τη γοητεία, τη συγκρότηση και το πολιτικό βάθος, για να απευθυνθούν στους πολίτες και αυτοί να τους αισθανθούν δικούς τους. Αντί συστηματικά να προσπαθεί να επιβληθεί ο ένας στον άλλον.

Να ανοίξουν την πόρτα επιτέλους να μπει λίγος φρέσκος αέρας.

Σκάσαμε!

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος







No comments:

Post a Comment